Στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που διατυπώθηκαν μέσω ερωτήσεων και οι οποίες έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Απριλίου 2020 και παραθέτοντας τρία παραδείγματα:

– την παράταση των προθεσμιών για εξωδικαστικό συμβιβασμό δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και στην υπαγωγή στην 3μηνη αναστολή δόσεων και όλων όσοι εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει με τις τράπεζες, βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης,

– την δήλωση της κυβέρνησης ότι θα συμπεριλάβει και τις φοιτητικές κατοικίες στην έκπτωση ενοικίου 40%,

– την παράταση που δόθηκε για την πιστοποίηση των ασφαλιστικών συμβούλων

Δήλωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε όταν η κυβέρνηση κάνει δεκτές τις προτάσεις μας, γιατί εμείς συμβάλλουμε θετικά και αναδεικνύουμε τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις και τις απαραίτητες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν». «Από την άλλη πλευρά», όπως τόνισε, «δεν χαιρόμαστε όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαφανίσει τη φωνή μας».

Ο βουλευτής κατέθεσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, τρεις τροπολογίες σχετικά με

  • την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • την υπαγωγή των εργαζομένων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, των προνοιακών δομών και των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη χορήγηση επιδόματος έκτακτων συνθηκών,
  • τη μείωση προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 0% για τις άμεσα πληττόμενες και στο 50% για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   "Θα παραμείνω με τον Καμπουράκη, είτε ανανεωθεί η θητεία μου, είτε όχι"

Ο Μιχάλης Κατρίνης, μεταξύ άλλων, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ η κακή εμπειρία των προηγούμενων ετών με τις τράπεζες αποτρέπει τις επιχειρήσεις από ένα νέο δανεισμό. Καυτηρίασε το γεγονός ότι τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα δοθούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αποκλειστεί πάνω από το 50% των επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρά την αυστηρή προειδοποίηση της κ. Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δε θα δεχτεί σφιχτές προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Τέλος, επανέφερε το αίτημα να συμπεριληφθούν στα μέτρα ενίσχυσης οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και στα δημόσια ΙΕΚ, ενώ ζήτησε την παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες για όσους έληγε και κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει επίδομα στο σύνολο των 470.000 μακροχρόνια ανέργων κι όχι μόνο στους 150.000 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

 897 total views,  4 views today