Μπάιντεν: Δεν είμαι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει στρατηγική στον πόλεμο στην Ουκρανία

198

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «χασάπη» τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την επίσκεψη σε Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία της Πολωνίας το Σάββατο.

Στην ερώτηση δημοσιογράφων που ταξίδευαν μαζί του για το τι σκέφτηκε βλέποντας του πρόσφυγες καθώς αντιμετωπίζει καθημερινά τον Πούτιν, ο Μπάιντεν απάντησε, «είναι χασάπης

Λίγο αργότερα ήρθε και η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στο σχόλιο Μπάιντεν. Η Μόσχα είπε ότι οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου «στενεύουν περαιτέρω τις πιθανότητες για να επιδιορθωθούν οι σχέσεις» με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων στο Stadion Narodowy, ο Μπάιντεν ανέφερε πώς είχε πάει σε μέρη όπως αυτό στη ζωή του, αλλά είπε ότι πάντα εκπλήσσεται από «το βάθος και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος». «Είναι απίστευτο, είναι απίστευτο. Δείτε όλα αυτά τα μικρά παιδιά. Θέλω απλώς να αγκαλιάσω, απλά να πω ευχαριστώ. Θέλω να πω, είναι, απλά σε κάνει τόσο πολύ περήφανο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά είπε κάτι σχετικό, “Πείτε μια προσευχή για τον μπαμπά μου ή τον παππού μου ή τον αδερφό μου που είναι πίσω εκεί να παλεύει”. Και θυμάμαι πώς είναι όταν έχεις κάποιον σε εμπόλεμη ζώνη. Κάθε πρωί σηκώνεσαι και αναρωτιέσαι. Απλώς αναρωτιέσαι. Και προσεύχεσαι να μην λάβεις αυτό το τηλεφώνημα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μπάιντεν σε Ουκρανούς πρόσφυγες: Είστε γενναίοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρασε χρόνο με πρόσφυγες στη Βαρσοβία το Σάββατο, συναντώντας οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Μια γυναίκα με την οποία μίλησε ο Μπάιντεν του είπε ότι ήταν εκεί με την κόρη της, αλλά ο σύζυγος και ο γιος της έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία και πολεμούν. «Είναι τρομακτικό», της είπε ο Μπάιντεν.