Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν στις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο της διμερούς Συνόδου Κορυφής έλαβαν χώρα στη Βίλα Λα Γκρανζ και είχαν διάρκεια δυόμιση ωρών. Η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε «στην πόλη της ειρήνης», όπως είπε, ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Αμερικανού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». «Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Πούτιν: «Να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις στο προσεχές μέλλον»

Να επιστρέψουν οι πρέσβεις σε Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν Πούτιν και Μπάιντεν, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποίησε, σήμερα (16/06), με τον Αμερικανικό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στη Γενεύη.

Όπως σημείωσε, συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλα τα διπλωματικά ζητήματα, στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Πούτιν, οι ηγέτες συμφώνησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επιστρέψουν σύντομα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι συζητήσεις τους περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, γύρω από τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

 227 total views,  2 views today