Ο υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, μιλώντας σήμερα στον sky, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις Τουριστικές Σχολές Εκπαίδευσης και τη λειτουργία τους, τις Σχολές Ξεναγών (μία εκ των οποίων θα λειτουργήσει φέτος στη Ρόδο), στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενουςτους ανέργους, αλλά και στην επόμενη μέρα για τον τουρισμό.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι «Το 2020 δεν είναι απλά ένας εφιάλτης από τον οποίο θα ξυπνήσουμε το 2021 και όλα στον τουρισμό θα επανέλθουν όπως τα γνωρίζαμε. Και το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα στον τουρισμό. Στο Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε ήδη καταθέσει την πρότασή μας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση ο τουρισμός μας. Βεβαίως εκφράζω τις επιφυλάξεις μου ότι αν δε βρεθεί το εμβόλιο του covid-19 θα είναι δύσκολη η σεζόν και το 2021 και να μη ξεχνάμε την πτώση στο διεθνή τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι της τάξεως του 65% που καταγράφει ο ΠΟΤ. Είναι ένας δείκτης που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, γι’ αυτό κρατάμε τις επιφυλάξεις για τη νέα σεζόν”.

Πρόσθεσε ότι “Γενικά στα νησιά μας τα πήγαμε πολύ καλά, γι’ αυτό και υπάρχει ενδιαφέρον από δώδεκα χώρες για τα Δωδεκάνησα να έρθουν, μέχρι και τέλος Νοεμβρίου, επομένως έχουμε μία επιμήκυνση της σεζόν, χάρη στην προσπάθεια όλων με βάση την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων υγείας, με αποτέλεσμα να εκπέμπουμε το μήνυμα του ασφαλούς προορισμού”.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕ

Για τις Σχολές Ξεναγών, που φέτος θα λειτουργήσουν πέντε συνολικά, η μία εξ αυτών στη Ρόδο μετά από πολλά χρόνια, ο κ. Κόνσολας είπε ότι επρόκειτο για ένα αίτημα πολλών δεκαετιών των τοπικών κοινωνιών όπως π.χ. στη Ρόδο και την Κέρκυρα και το Ρέθυμνο, που έχουν πολύ μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει οχύρωση του επαγγέλματος του ξεναγού που προσδίδει κύρος στον τουρισμό. Για πρώτη φορά θα υπάρχει εθνική σχολή Ξεναγών στη Ρόδο, που δίνει κύρος και υπεραξία στην τουριστική εκπαίδευση στη χώρα, κάτι πολύ σημαντικό, είπε χαρακτηριστικά. Ξεκινάμε στην Κέρκυρα τη Δευτέρα, και είναι τεράστιο το ενδιαφέρον γενικότερα. Είναι μόνο η αρχή.

Ο κ. Κόνσολας μάλιστα αποκάλυψε ότι προχωράει και είναι στο τελικό σχέδιο η αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, λέγοντας αναλυτικά τα εξής:

“Ο Πρωθυπουργός μου έδωσε αυτή την εντολή να μετασχηματίσουμε τις Τουριστικές Σπουδές και να τις αναβαθμίσουμε. Το κάνουμε και με τις Σχολές Ξεναγών, θα το πράξουμε και με τις ΑΣΤΕ, αλλά και με τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης για τον Τουρισμό. Είμαστε σε συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πολύ σύντομα προχωράμε στο τελικό σχέδιο της αναβάθμισης και των ΑΣΤΕ και της τουριστικής εκπαίδευσης και νομίζω ότι η Ρόδος θα επιχαίρει που θα είναι πολύ ισχυρή (στην τουριστική εκπαίδευση) και θα αποτελέσει πόλο έλξης από την Ελλάδα και το εξωτερικό”.

Ανταποδίδουμε στη Ρόδο, θέλω να πιστεύω, αυτό που προσφέρει τόσες δεκαετίες στον εθνικό κορβανά, κι είναι ένα μέρος αυτού που πρέπει να ανταποδώσει η πολιτεία, είπε επιπροσθέτως.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα όπως:

 Ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν εποχικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

 Η ενεργοποίηση προγράμματος «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων. Αφορά σε  ξενοδοχεία, επιπλωµένα διαµερίσµατα, ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύµατα, τουριστικές κατοικίες.

 Η έναρξη της δεύτερης φάσης χορήγησης δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ.

 Η παράταση στην ισχύ του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση και η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Μάνος Κόνσολας έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων, με μέτρα όπως:

 Η νέα δίμηνη παράταση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

 Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 50  για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

 Η επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και για τον Οκτώβριο.

 Η παράταση στην προθεσμία καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου.

 Η κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων δανείων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τόνισεεπίσης, ότι εξετάζεται η ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων και των ανέργων με τη συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

 

 

 

 1,266 total views,  4 views today