Στους στόχους που έχουν τεθεί από τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου σήμερα στη Ρόδο,  η  ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια κ. Μαρία Σπυράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η  κ. Μαρία  Σπυράκη, αναδείχθηκε  «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία.

Την κ. Μαρία Σπυράκη προλόγισαν η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης που αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που  κατέβαλε  για τη στήριξη των αιτημάτων των νησιωτών.

«Για μένα η Ρόδος είναι τόπος πολύ κοντινός. Με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο ήμασταν ταυτόχρονα υποψήφιοι.Τότε μιλούσαμε για τα πολύ λίγα χρήματα που λαμβάνει η Ρόδος από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης γιατί ο μοναδικός δείκτης που λαμβάνεται υπόψη για να αναπτυχθούν τα Δωδεκάνησα είναι το ΑΕΠ. Σήμερα συζητήσαμε ξανά πως θα ψηφίσω την αλλαγή  των κριτηρίων αν ο λαός που δώσει εντολή να τον εκπροσωπήσω και πάλι στην Ευρωβουλή, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση και το μεταναστατευτικό. Με αυτή την αλλαγή αλλάζει και ο χάρτης της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τα Δωδεκάνησα», δήλωσε η κ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη τόνισε πως είναι θετικό που τα Δωδεκάνησα θα αντλήσουν πόρους από την Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων .

« Καταβάλλαμε προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια να συζητάμε και ζητώντας από τις Περιφέρειες να προσφύγουν στην Ευρωπαική  Τράπεζα Επενδύσεων  και να λάβουν φθηνή χρηματοδότηση για έργα που αφορούν είτε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων  ή για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ή για την κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η κ. Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής τόνισε πως αντικείμενο των συζητήσεων που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής είναι τα εμπόδια που βρίσκει η ανάπτυξη για τα Δωδεκάνησα.

« Η ανάπτυξη σκαλώνει στις εισφορές και τους φόρους. Η ΝΔ είναι ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ  όχι μόνο στην εστίαση αλλά στο σύνολο του τουριστικού πακέτου. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι  ο ΦΠΑ για το τουριστικό πακέτο θα μειωθεί στο 13%.  Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα που θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας. Μια σειρά μέτρα που αφορούν τη νησιωτικότητα προβλέπονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για αυτά», τόνισε η κ. Σπυράκη που αναφέρθηκε και στο βιβλίο της που έχει τίτλο « Κυκλική οικονομία κυκλικός μετασχηματισμός δύο δρόμοι για νέες δουλειές» .

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να επανέλθουν οι  μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ  η κ.Σπυράκη δήλωσε:

«Η ιστορική υποχώρηση έγινε το Φεβρουάριο του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Βαρουφάκη υπέγραψε τον εναρμονισμό των συντελεστών του ΦΠΑ και την κατάργηση των εξαιρέσεων. Μια σειρά ισχυρές χώρες αρχής γενομένης από τη Γερμανία έχουν εξαιρέσεις για το ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές. Δυστυχώς η Ελλάδα παρέδωσε πολύ νωρίς τα όπλα. Σήμερα μπορούμε να επιμείνουμε  στην εξαίρεση των περιοχών μας και να τις βοηθήσουμε με μια σειρά από μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Αυτό θα είναι από  πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κόκκινος: Αθωωτική γνωμοδότηση για την υπόθεση της Ενεργειακής

Σχετικά με το μεταναστευτικό η κ.  Μαρία Σπυράκη τόνισε:

«Το μεταναστευτικό για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο. Το λέω αυτό γιατί η χώρα υποδέχθηκε χιλιάδες  κατατρεγμένους . Εξελίσσεται σε εστία δυσφήμισης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα από κοινοτικούς και διεθνείς πόρους. Όμως η  αφάνεια της χρήσης των πόρων αυτών παραμένει ζητούμενο. Δεν δημιουργήθηκε όργανο ελέγχου των Μη κυβερνητικών οργανώσεων στις οποίες κατέληξε μεγάλο μέρος των κονδυλίων. Δεν φρόντισε η κυβέρνηση όμως να διαχωρίσει τους παράτυπους μετανάστες από τους πρόσφυγες. Οι παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν στην συνέχεια στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι απόδοση ασύλου  καθυστερεί δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Επίσης δεν γίνεται η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία όπως προβλέπεται από την συμφωνία που έχει υπογραφεί. Αυτό θα αλλάξει. Ο χρόνος απόδοσης του ασύλου θα μειωθεί. Επίσης θα πρέπει γρήγορα να υπάρξει διαφάνεια σε ότι αφορά τους πόρους που έχουν διατεθεί. Θυμίζω ότι διεξάγεται και έρευνα. Οι πόροι αυτοί δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Πολλά από αυτά τα χρήματα προορίζονταν για εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο σεβασμός  απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο είναι βασικοί κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας. Το να έχουμε τη Μόρια που είναι η ντροπή της Ελλάδος δεν τιμά κανένα. Η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει να κάνει αυτό που πρέπει έστω και στο χρόνο που μένει. Η κυβέρνηση δεν είχε τη θέληση ούτε και ζήτησε τη στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Για τις ΜΚΟ δήλωσε:

«Οι ΜΚΟ διαδραματίζουν ένα ρόλο με θετικό πρόσημο στην ζωή των κρατών  μελών. Πρέπει όμως να γίνονται εντατικοί έλεγχοι για τα χρήματα που λαμβάνουν. Στη προκειμένη περίπτωση δεν συνέβη αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε τον έλεγχο για την κατανομή των πόρων».

Η κ. Σπυράκη μίλησε και  για την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές.

«Η ΝΔ οργανωμένα  ετοιμάζεται τις εκλογές. Ζητώ από τους ψηφοφόρους να  συμμετάσχουν στις εκλογές και να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές τους. Να κάνουν χρήση και των τεσσάρων σταυρών. Πρέπει να δουν τι κάναμε . Να αξιολογήσουν εμάς και τους νέους. Να ξέρουν ότι επιλέγουν την εκπροσώπηση της πατρίδας στο εξωτερικό», δήλωσε.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ η κ.Σπυράκη τόνισε:

«Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Να πάμε εκεί  και να πετύχουμε μια ευρύτατη νίκη. Η ΝΔ να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη το βράδυ της 26ης Μαΐου Το ίδιο να γίνει και στις εκλογές της ΤΑ. Δεν έχω αμφιβολία για τον Γιώργο Χατζημάρκο και τις υπόλοιπες περιφέρεις. Το ίδιο είναι το ζητούμενο και για τους υποψηφίους για τους Δήμους».

Η κ. Σπυράκη είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΕΒΕΔ και της ΕΞΡ καθώς και στην Περιφέρεια.

 174 total views,  2 views today