Νέα μέτρα με ισχύ από 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση

293

Μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης της πανδημίας με αφορμή την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον  από πόλη σε πόλη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

«Να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα γιατί μπαίνουμε την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός κ. Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα που προτάθηκαν και θα τεθούν σε ισχύ από τις 3  έως τις 16 Ιανουαρίου  είναι τα ακόλουθα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλή μάσκα στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστσισμός.
Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια το όριο είναι έως έξι άτομα.
H μουσική σε πρώτη φάση δεν θα απογορευτεί, ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των μέτρων, τότε η μουσική θα κόβεται.
Στα γήπεδα: Θεατές σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.
Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με PCR.
Θα υπάρξει τηλεργασία, που θα φτάνει έως το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Έκκληση για την Πρωτοχρονιά

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε έκκληση για την Πρωτοχρονιά, παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία για την μετάλλαξη Ομικρον, λέγοντας ότι όσοι βγουν να διασκεδάσουν να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα, να είναι εμβολιασμένοι και την επόμενη να κάνουν έλεγχο, απαραιτήτως αν δουν συγγενείς άνω των 60 ετών. Αν μάλιστα, όπως είπε, οι συγγενείς άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι να αποφύγουν να τους συναντήσουν.