Νέα παρέμβαση για τα αεροπορικά εισιτήρια

1565

Για τρίτη φορά επανήλθε στο θέμα των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αυτή τη φορά προεδρεύοντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, παρενέβη ζητώντας από την παρευρισκομένη Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να δει σοβαρά το θέμα του αυξημένου ΦΠΑ στις αερομεταφορές τόσο για την ελάφρυνση των πολιτών όσο και για την ανταγωνιστικότητα των νησιών ως τουριστικών προορισμών.

Η παρέμβασή του ήταν η εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): (…) Προτού σας δώσω τον λόγο, κυρία Παπανάτσιου, θα ήθελα να πω το εξής, γιατί το έχω συζητήσει και με τον Υπουργό τον κ. Τσακαλώτο. Πράγματι, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Στις αεροπορικές συγκοινωνίες με τα Δωδεκάνησα, την πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, το κόστος του εισιτηρίου είναι τεράστιο. Να φανταστείτε ότι μπορεί να πάτε στο Λονδίνο με πολύ φθηνότερο εισιτήριο από ότι στη Ρόδο, παραδείγματος χάρη. Η AEGEAN επισήμως ανακοίνωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο ΦΠΑ από 10%, που ήταν το 2010, πήγε στο 13% με την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα έχει πάει στο 24%. Δηλαδή το 1/4 περίπου του εισιτηρίου είναι ΦΠΑ.

Συνεπώς, η παράκληση είναι -ας μην απαντήσετε τώρα- να δείτε το θέμα σοβαρότερα, διότι πέραν του ότι οι πολίτες δεν μπορούν, θα συρρικνωθεί και ο τουρισμός. Διότι είναι απαγορευτική αυτή η τιμή για τις αεροπορικές εταιρείες, δεδομένου ότι η Turkish Airlines χρηματοδοτείται, επιχορηγείται δηλαδή, από την τουρκική Κυβέρνηση. Δεν τίθεται θέμα επιχορήγησης -κανένας δεν θα το πει αυτό- αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά τη γνώμη μου, ο ΦΠΑ των αεροπορικών συγκοινωνιών διαφορετικά για λόγους ουσιαστικούς για τους πολίτες και για τον τουρισμό.