Connect with us

ISLANDS

Νέες βολές από την Οικονομική Επιτροπή

Published

on

Βολές στις παρατάξεις της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη στάση που έχουν κρατήσει  σε ότι αφορά το διαγωνισμό,  για τα φωτιστικά  Led έριξαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξή τύπου τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Τη συνέντευξή τύπου άνοιξε  ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Χρήστος Ευστρατίου.

Ο κ. Ευστρατίου τόνισε πως ο λόγος για τον οποίο δόθηκε η συνέντευξή τύπου είναι η ενημέρωση των πολιτών.

«Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διαπιστώσαμε ότι συντονισμένα όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας ήταν απέναντι μας. Την ίδια στάση κράτησαν δηλαδή ήταν απέναντι μας  και στην υπόθεση  με το φράγμα Γαδουρά.  Τώρα για τα ledεκδόθηκαν ανακοινώσεις και δελτία τύπου οι οποίες μας προσέβαλαν. Είδατε όλοι ότι αποχώρησαν από τη συζήτηση του συγκεκριμένου  θέματος. Η δικαστική απόφαση την οποία επικαλέστηκαν δεν  υπάρχει. Δεν  ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι διαγωνισμός είναι φωτογραφικός . Δεν κάναμε το «όχι» «ναι» , τόνισε ο κ. Ευστρατίου  και πρόσθεσε ότι  από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν είχαν πλήρη ενημέρωση για το θέμα.

«Μας είπε ο κ. Μαχαιρίδης ότι δεν γνωρίζει το θέμα. Η παράταξη του όμως εκδίδει δελτία τύπου με τα οποία μας κατηγορεί συνεχώς. Το ίδιο και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χ Κόκκινος. Όλοι επιχειρούν να κάνουν στην περιφερειακή αρχή μαθήματα ηθικής», είπε ο κ. Ευστρατίου .

Πικρία και θυμό,  για όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό και κυρίως γιατί τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κατηγορήθηκαν γιατί εφήρμοσαν το νόμο  εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Μπαριανάκης.

«Δεν έχουμε ακόμη προεκλογική περίοδο. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου του 2019. Διαπιστώνουμε ότι η αντιπολίτευση την οποία ονομάζω «Νέο Πανιώνιο» κάνει μια προσπάθεια που θα πέσει στο κενό. Δεν έχουμε κάνει ουδεμία παρατυπία. Δεν προχωρήσαμε  στην ανακοίνωση αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο.  Και καθημερινά  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παίζουν το ρόλο του εργολάβου. Εμείς  εφαρμόσαμε το νόμο 4412 . Αναφέρει ότι  η αναθέτουσα αρχή λόγω ασαφειών να ζητήσει διευκρινήσεις. Αυτό και πράξαμε. Ενώ η επιτροπή είχε απορρίψει τα πάντα εμείς ζητήσαμε διευκρινίσεις. Δεν δώσαμε το έργο σε κάποια εταιρεία. Αν αυτού κατηγορούμαστε ότι κάναμε το «όχι» «ναι» Κατηγορούμαστε γιατί εφαρμόζουμε το νόμο. Θίγουν  την τιμή και την  υπόληψη ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν με σοβαρότητα και εντιμότητα του ς θεσμούς χωρίς να υπάρχει λόγος. Όλα γίνονται για να δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη», τόνισε ο κ. Μπαριανάκης που αναφέρθηκε και πάλι όπως και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στο επιχείρημα που παλαιότερα είχε χρησιμοποιήσει  όταν ήταν περιφερειάρχης ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης για το οδικό έργο Σπόα Όλυμπος.

«Αν ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έλεγε ότι θα κάνει εικονικό διαγωνισμό για το έργο Σπόα -Όλυμπος θα φώναζαν τον εισαγγελέα να έρθει να τον συλλάβει. Επί 15 ημέρες μας πυροβολούσαν οι πάντες. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Μπορούν να εκφράζονται αντιθέσεις αλλά με τρόπο που θα οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Ο ενορχηστρωμένος Νέος Πανιώνιος ξεκίνησε τη προεκλογική περίοδο  με τον συγκεκριμένο τρόπο.Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έργο. Η δουλειά μας φαίνεται από τα έργα που ετοιμάζονται για δημοπράτηση»,  είπε ο κ. Μπαριανάκης και πρόσθεσε στόχος της κριτικής που ασκήθηκε ήταν να μην γίνει το  έργο και να μείνει το οδικό δίκτυο στο σκοτάδι.

Ο κ. Μπαριανάκης τόνισε ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή θα καταβάλει προσπάθεια για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένα έργο.

Την άποψη ότι τα μέλη της οικονομικής επιτροπής έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρατάξεων της μειοψηφίας εδώ και ενάμισι χρόνο για διάφορους λόγους που δεν έχουν βάση εξέφρασε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής  κ. Χαρούλα Γιασιράνη.

«Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής λοιδορούνται για διάφορους λόγους εδώ και ενάμισι χρόνο. Ο διαγωνισμός για τον οποίο γίνεται λόγος τόσο καιρό αφορά την απόκτηση φωτιστικών που θα τοποθετηθούν στο  οδικό δίκτυο στην ανατολική και δυτική πλευρά του νησιού. Θα τοποθετηθούν ιστοί και θα αντικατασταθούν οι παλαιοί λαμπτήρες. Από αυτό η περιφέρεια θα εξοικονομήσει πόρους .Πάμε να κάνουμε οικονομία και νοικοκυριό στον τόπο.  Ο διαγωνισμός κρίθηκε στο ελεγκτικό συνέδριο. Δεν ισχύουν τα περι φωτογραφικού διαγωνισμού. Στην τελευταία συνεδρίαση  τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής δεν έλαβε απόφαση. Εφάρμοσε το νόμο 4412. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε εξηγήσεις και αυτό πράξαμε. Δεν αναδείξαμε ανάδοχο. Αντ αυτού, ομιλούν για σκιές. Μας διασύρουν και μας συκοφαντούν. Προσβάλουν την τιμή και την υπόληψη μας. Είναι γνώστες όλων των στοιχείων. Τα έντυπα δηλαδή το ενημερωτικό υλικό δεν παίρνουμε μόνο εμείς αλλά και εκείνοι . Γιατί λοιπόν μας κατηγορούν αφού ξέρουν όλο το ιστορικό του διαγωνισμού; Όλα είναι αναρτημένα στο « ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Από εκεί μπορούν να τα δουν τόσο εκείνοι όσο και όλοι οι πολίτες», είπε  η κ. Γιασιράνη και πρόσθεσε ότι  η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση που αφορούσε το φράγμα Γαδουρά.

Η κ. Γιασιράνη συμφώνησε με τον κ. Μπαριανάκη και επανέλαβε ότι η επιχείρηση εκτόξευσης …. λάσπης έχει προεκλογική χροιά.

«Ίσως μας θεωρούν άχρηστους και για το λόγο αυτό μας λοιδορούν. Η οικονομική επιτροπή είναι πολιτικό όργανο. Τα μέλη της ψηφίζουν εισηγήσεις που κατατίθενται στο  όργανο. Αποφασίζουμε αν πρέπει να τις εγκρίνουμε ή όχι. Εμείς εφαρμόσαμε το νόμο.  Είμαστε αιρετοί και όχι νομικοί ή πολιτικοί μηχανικοί»,  τόνισε η κ. Γιασιράνη.

Εντυπωσιασμένος από την ευκολία με την κηλιδώνονται υπολήψεις δήλωσε ο κ. Χρήστος Μπάρδος.

«Οφείλω να δώσω  εξηγήσεις στους μαθητές μου οι οποίοι διαβάζουν τα δελτία τύπου και να τους πω ότι ο δάσκαλος τους είναι καθαρός. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές. Ο διαγωνισμός κρίθηκε από το ελεγκτικό συμβούλιο και μπορούσαμε να τον επαναδιατυπώσουμε με τους ίδιους  όρους. Παρόλα αυτά πήραμε πολιτική απόφαση να τους θεραπεύσουμε . Δεν υπάρχει δικαστική απόφαση .  Θυμίζω ότι η πρόταση της  μιας  εταιρείας ομόφωνα απορρίφθηκε από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.  Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά είχαμε απορριπτική απόφαση για τις προτάσεις και των δύο. Δεν ήταν επί ποινή αποκλεισμού.   Σύμφωνα με το νόμο από αυτόν που παραμένει στο διαγωνισμό και δεν έχει ποινή αποκλεισμού οφείλουμε να ζητήσουμε εξηγήσεις. Αυτό και κάναμε. Δεν υπάρχει ανάδοχος», τόνισε ο κ. Μπάρδος και διευκρίνισε ότι είναι εκπαιδευτικός και όχι ηλεκτρολόγος.

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά  όπως είπε ο κ. Μπάρδος τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εμπιστεύθηκαν  τις εισηγήσεις  των στελεχών  των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Επιτροπής Διαγωνισμού .

«Η εμπιστοσύνη αυτή δεν είναι αλά κάρτ και όποτε μας συμφέρει αλλά πάντα¨, είπε ο κ. Μπάρδος και εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι δεν έγινε συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Δεν θέλουμε να λειτουργούμε στο προστατευμένο περιβάλλον των ΜΜΕ.  Εμείς θέλουμε διαφάνεια και  διαύγεια «, είπε ο κ. Μπάρδος και τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή επιχειρεί να βάλει τα φωτιστικά led  για να εξοικονομήσει χρήματα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Τσοπανάκης. Ξεκίνησε την τοποθέτηση του με κάποιες συμπτώσεις που όπως είπε έχουν να κάνουν με την εταιρεία «Στήριξις»

“Από την οικονομική επιτροπή έχουν 4.000 θέματα.  Οι τόνοι ανέβηκαν και μας βλέπετε να μιλάμε με τον τρόπο αυτό γιατί ανακατεύθηκε η εταιρεία « Στήριξις».  Αυτό έγινε για το φράγμα Γαδουρά και τώρα για τα LED. Aν στη θέση της εταιρείας για την οποία αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευκρινήσεις ήταν η « Στήριξις» τι θα γίνονταν; Θα εξέδιδαν ανακοινώσεις;  Ενώ εμείς συνεδριάσαμε στις 15 Νοεμβρίου εκδόθηκαν ανακοινώσεις στις 21 δηλαδή μια εβδομάδα μετά.  Αν συμφωνούσαμε με την επιτροπή αξιολόγησης και λέγαμε «όχι» και η εταιρεία από την οποία ζητάμε διευκρινήσεις έκανε ένσταση και την κέρδιζε τι θα  έλεγαν; Τότε θα επόμασταν πάλι υπόλογοι αλλά για διαφορετικούς λόγους» είπε ο κ.Τσοπανάκης  και κατηγόρησε τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας ότι δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσοπανάκης έγινε γιατί στην ουσία οι κκ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Αντώνης Χατζηιωάννου είναι μηχανικοί, και γνωρίζουν άριστα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο και τους νόμους που διέπουν τους διαγωνισμούς για τα δημόσια  έργα και όχι μόνο.

«Θέλω να εστιάσω στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον κ. Χατζηιώαννου που είναι μηχανικοί και γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο. Δεν τόλμησαν να τοποθετηθούν για το νόμο και κυρίως για την απόφαση που λάβαμε . Εμείς κρίναμε ότι έπρεπε να θέσουμε ερωτήματα από το νομικό μας σύμβουλο και να προχωρήσουμε ανάλογα», είπε ο κ. Τσοπανάκης  που εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε η κριτική στα μέλη της περιφερειακής αρχής. Αναφορά έγινε και για ψευδή δήλωση  στο ΓΕΜΗ μιας από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό .

Ο κ Τσοπανάκης έκλεισε την τοποθέτηση του με τον όρο Νέος Πανιώνιος που αποδίδεται από την Περιφερειακή Αρχή στην κοινοπραξία όπως κατηγορείται η σύμπραξη των παρατάξεων  των κ.Γιάννη Μαχαιρίδη, Μπενέτου Σπύρου και Μανώλη Γλυνού.

«Η κοινοπραξία κτυπάει χωρίς έλεγχο των γραφομένων . Ο κ. Μαχαιρίδης ξέρει ότι είναι λάθος όσα ισχυρίζονται τα … δελτία τύπου. Χαρακτηριστική η  στάση  του κ. Χατζηιωάννου που στη συνεδρίαση δεν μίλησε για τις ανακοινώσεις και το περιεχόμενο τους», είπε  ο κ. Τσοπανάκης , κλείνοντας για να πάρει η μπάλα και τα …γραφεία τύπου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το πιο ενδιαφέρον

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.