Ανανέωση:

Επιστολή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και τον υφυπουγό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, απέστειλε ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, για το σκεπτικό της Κυβέρνησης ως προς την εξαίρεση των ελληνικών νησιών από το άνοιγμα του Yachting τουρισμού, τη στιγμή που είχε ήδη ανακοινωθεί από τα πλέον επίσημα όργανα ότι ανοίγουν όλα τα λιμάνια της χώρας.

“Γιατί λοιπόν αυτό να βαραίνει για άλλη μια φορά τους ώμους των ελληνικών νησιών μας και ειδικά των ακριτικών;” δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον sky ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος ίσως αποτελεί το μόνο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας της πατρίδας μας, που θα μπορούσε να περισώσει οικονομικά το πληγωμένο της γόητρο.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τους υπουργούς αναφέρει τα εξής:

Μετά τη δημοσίευση της κοινής Υπουργικής απόφασης Δια/ΓΠ.οικ.36808/2020-ΦΕΚ2283/Β/14-6-2020 “Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με το εωτερικό και του κατάπλου πλοίων αναψυχής για το χρονικό διάστημα από τις 15/06/2020 έως και τις 30/06/2020 προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοιού covid-19, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που νιώθουν όλοι οι επαγγελματίες νησιώτες του θαλάσσιου τουρισμού και περισσότερο στην Δωδεκανησιακή περιοχή.

Είναι η πρώτη φορά που η Ασφάλεια της Ταξιδιωτικής Υγείας έχει τον πρώτο λóγο για το άνοιγμα του θαλάσσιου τουρισμού. Αυτό είναι το σκαλοπάτι μας και η πόρτα στον μεγάλο ορίζοντα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυγή και τους ορίζοντες της νέας ημέρας που ξημερώνει για αυτόν τον κλάδο Yachting.

Γνωρίζουμε όλοι ότι το Yachting είναι η ποιοτικότερη μορφή τουρισμού στην Ελλάδα και, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τα αρμόδια όργανα τα οποία επιβεβαίωναν ότι το Yachting είναι η ασφαλέστερη μορφή τουρισμού στην εποχή του ιού, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν εμπόδια για την απελευθέρωση του θαλάσσιου τουρισμού (πράσινες χώρες).

Απορούμε και αναρωτιόμαστε για το σκεπτικό της εξαίρεσης των ελληνικών νησιών από το άνοιγμα του Yachting τουρισμού, από την στιγμή που είχε ήδη ανακοινωθεί από τα πλέον επίσημα όργανα ότι ανοίγουν όλα τα λιμάνια της χώρας. Γιατί λοιπόν αυτό να βαραίνει για άλλη μια φορά τους ώμους των ελληνικών νησιών μας και ειδικά των ακριτικών;

Επίσης, μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι πολίτες των Πράσινων χωρών, οι οποίοι μετά από μια ώρας ταξίδι, όπως η Κύπρος, είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, και δη των νησιών μας, εντούτοις τα πληρώματα των πλοίων (πολίτες της ίδιας χώρας), έπειτα από τουλάχιστον τρείς έως και δέκα ημέρες ταξίδι (άρα και τυχόν ανίχνευσης του ιού εντός του πλοίου, εάν έχει εκδηλωθεί κρούσμα), υπόκεινται στους υγειονομικούς ελέγχους που ήδη έχετε αναφέρει, δηλαδή στην απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης στην ελληνική επικράτεια και ειδικά των νησιών μας.

Σημειωτέον ότι αναφερόμαστε στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και μόνο, διότι τα επαγγελματικά που αναφέρετε σε κάθε ΦΕΚ που εκδίδεται και δεν κατανοούμε γιατί δεν ενδιαφέρονται για κατάπλου στη χώρα μας, απαγορεύεται να παραλάβουν επιβάτες από την ελληνική επικράτεια και, συνεπώς, ουδόλως τους απασχολεί αυτή την χρονική συγκυρία.

Οπότε νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να επιδείξουμε όλοι μας την ίδια σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα απέναντι στα ελληνικά ακριτικά νησιά μας.

Ας μη μιλάμε μόνο για κοινωνική ευθύνη από εδώ και πέρα, αλλά για κοινωνικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι σε αυτούς που ασχολούνται με το προϊόν του τουρισμού.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας να επιληφθούν του συγκεκριμένου εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος, λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός για την οικονομία της χώρας μας και, κατ’ επέκταση, των νησιών μας εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να βρεθεί λύση για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος ίσως αποτελεί το μόνο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας της πατρίδας μας, που θα μπορούσε να περισώσει οικονομικά το πληγωμένο της γόητρο.

Ο Δήμαρχος

Ελ. Παπακαλοδούκας

 1,772 total views,  4 views today