Αυστηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως όποιος διανοηθεί να διαταράξει τη σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών, θα βρει την Αυτοδιοίκηση απέναντι, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανοίγοντας με την κεντρική του εισήγηση τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στην Αθήνα.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος. Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται και σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία», σημείωσε.

Να καταργηθεί ο Κλεισθένης
Την κατάργηση του Κλεισθένη και τη δημιουργία από την αρχή ενός νέου θεσμικού πλαισίου προσδιόρισε ως το μοναδικό δρόμο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Στην εισήγησή του κατά τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για την επόμενη μέρα μετά τον Κλεισθένη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Πατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε και απαξίωσε την Αυτοδιοίκηση, εμμένοντας σε ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες.
Σε αυτό το σημείο καυτηρίασε και την απουσία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου από το συνέδριο τονίζοντας: «Πού είναι η κα Δούρου; Δεν την ενδιαφέρουν οι απόψεις των αιρετών που εκπροσωπούν Δήμους της Περιφέρειάς της; Πως μας εκπροσώπησε στην περίφημη επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στην οποία δεν κλήθηκε ποτέ ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης με τρόπο απροκάλυπτο;»
«Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αγνοεί την Αυτοδιοίκηση»
«Η ΚΕΔΕ κατέθεσε πολύ έγκαιρα τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Το υπ. Εσωτερικών όμως και ο πρώην υπ. Π. Σκουρλέτης δεν συζήτησαν μαζί μας ουσιαστικά αλλά έκαναν ένα υποκριτικό, προσχηματικό διάλογο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση. Μας κορόιδεψαν καθώς όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία πρόθεση να φύγουμε από το συγκεντρωτικό κράτος και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, με αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά να εξυπηρετήσουν εκλογικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στείλει στις επόμενες εκλογές, ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους απαξίωσαν την ίδια και τους πολίτες».
«Το κράτος χρειάζεται αναδόμηση»
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον κίνδυνο της μη διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των Δήμων, αλλά και το γεγονός ότι ο Κλεισθένης δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, αλλά αντίθετα ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, καθιστώντας τον εκάστοτε ΥΠΕΣ «δικαστή–εισαγγελέα» και «κομματάρχη», σε βάρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών.
«Ακούσαμε χθες τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση να παραπέμπει για το μέλλον κάποιες ανούσιες αλλαγές, την ίδια στιγμή που εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε λίγο διάστημα, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη, καθώς είναι ένα νομοσχέδιο που ανήκει στο χτες και είναι ξεπερασμένο από τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η υπέρβαση αυτή θα γίνει με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Το Κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση. Αναδόμηση χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
«Η πρόταση της ΚΕΔΕ για μία σύγχρονη Αυτοδιοίκηση-10 στρατηγικές επιλογές»
Επικαλούμενος την πρόταση της ΚΕΔΕ για μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε 10 βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι εξής:
- Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
- Φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
- Διοικητική μεταφορά στην αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης .
- Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης.
- Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές Διοίκησης στις νησιωτικές περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
- Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων.
- Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
- Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.
- Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών.
- Ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.