Στον αέρα εξακολουθεί να είναι η συνένωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το ΤΕΙ Κρήτης καθώς η κυβέρνηση, δεν είδε θετικά την προοπτική συνένωσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο ο Καποδίστριας …στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη δημιουργήσει άλλα δεδομένα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να μείνει εκτός των εξελίξεων.
Η πρυτάνισα κ. Χρυσή Βιτσιλάκη, μετά την άρνηση για τη συνένωση με το ΤΕΙ Κρήτης, έχει ήδη κάνει τις εισηγήσεις της προς στην σύγκλητο,προκειμένου να μην καταστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ουραγός των εξελίξεων.
Μιλώντας στο skyrodos.gr η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε στις συνενώσεις επί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους στόχους του 2019 αλλά και στις δράσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών με αφορμή τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.
«Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες συνενώσεων με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Περιμένουμε να δούμε σε ποια θέση θα βρεθεί, στο νέο αυτό τοπίο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θα δούμε τι λοιπές ενέργειες και πλάνο ανάπτυξης θα προσδιορίσουμε.Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις στο πλαίσιο της συγκλήτου και των σχολών για πιθανή δημιουργία τμημάτων και συνέργεια με άλλους φορείς και πανεπιστήμια.Όλα είναι υπό εξέλιξη. Μέσα στον τρέχοντα μήνα και μετά από συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία θα πρέπει να έχουμε νέες εξελίξεις», τόνισε η κ.Βιτσιλάκη.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συνένωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το ΤΕΙ Κρήτης η κ. Βιτσιλάκη δήλωσε:
« Είχε ξεκινήσει διάλογος με το ΤΕΙ Κρήτης. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και του Πολυτεχνείου είχαν αποφασίσει να μην το απορροφήσουν.Η κυβέρνηση όμως ασκεί ιδιαίτερη πίεση. Είχα συναντηθεί με τον πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης και είχαμε βρει αμοιβαίες λύσεις, για τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Η κυβέρνηση είναι εντελώς αντίθετη σε αυτό.Έστειλα ως όφειλα επιστολή με την οποία ενημέρωσα πως επιθυμούμε να μετάσχουμε στο διάλογο σχετικά με την επόμενη ημέρα του ΤΕΙ Κρήτης . Αναμένω την πιθανή πρόσκληση της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη».
Σε ότι αφορά τη συνένωση με άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ η κ. Βιτσιλάκη δήλωσε:
«Εμείς είχαμε συζητήσει την απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης. Αυτό δεν έγινε δεκτό.Θα μπορούσαν να το ανακηρύξουν πανεπιστήμιο. Εμείς όμως θα πρέπει να εξετάσουμε την προοπτική διεύρυνσης των αντικειμένων μας, την αύξηση των τμημάτων και των φοιτητών μας. Αυτός θα είναι ο στόχος στη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος τρόπος σε ένα τοπίο που διαμορφώνουν οι συγχωνεύσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είχε 18 τμήματα όπως και εμείς έφθασε να αριθμεί 40 με τις συγχωνεύσεις. Έτσι γίνεται με τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την 5η θέση θα βρεθεί στη 18η.Οι περισσότερες συνενώσεις έχουν ήδη γίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς είμαστε από τα ελάχιστα πανεπιστήμια που θα καταστούν μικρά σε σχέση με τα άλλα».
Η κ.Βιτσιλάκη τόνισε πως δεν κινδυνεύει μεν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αν δεν συνενωθεί με άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ αλλά θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός γιατί έχει αλλάξει εντελώς το πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα.
«Εκπροσωπώ ένα πανεπιστήμιο που διαμορφώνει θέσεις, απόψεις και αναπτυξιακές προοπτικές .Η δουλειά μου είναι να προσδιορίζω τις εναλλακτικές στρατηγικές του Πανεπιστημίου και να ωθώ το διάλογο και να υλοποιώ αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.Έχω κάνει πολλές εισηγήσεις στη σύγκλητο. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν .Δεν κινδυνεύει το πανεπιστήμιο αν δεν συνενωθεί με άλλο.Θα πρέπει όμως να γίνει διάλογος και νέος σχεδιασμός γιατί έχει αλλάξει άρδην το πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα. Δεν τίθεται θέμα απαξίωσης αλλά ζήτημα επαναπροσδιορισμού των αξόνων των οποίων η σύγκλητος θα θελήσει να αναπτυχθούν και δραστηριότητες που θα εντατικοποιηθούν με ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας της διεθνοποίησης του πανεπιστημίου της ανάπτυξης ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.Υπάρχει η δυνητική προοπτική να διερευνήσουμε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ίδρυσης ευρωπαϊκών πανεπιστημίων», τόνισε η κ.Βιτσιλάκη.
Η πρυτάνισα του πανεπιστημίου Αιγαίου έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης του Πανεπιστημίου από τις τοπικές αρχές στις περιφέρειες όπου λειτουργούν τα τμήματα του.
«Θα πρέπει οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων από τους βουλευτές μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου γιατί είναι το ίδρυμα που παραμένει, έχει την ιδιομορφία να είναι σε δύο περιφέρειες σε νησιωτικούς νομούς και να αποτελεί πνεύμονας ανάπτυξης της έρευνας και του πολιτισμού. Σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε. Σε αυτό έχω δώσει έμφαση από τον Σεπτέμβριο ώστε σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Σχετικά με τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ευαισθητοποίηση των φοιτητριών μετά το στυγερό έγκλημα του περασμένου Νοεμβρίου η κ.Βιτσιλάκη δήλωσε:
« Έχουμε ενισχύσει από την πρώτη ημέρα τις συμβουλευτικές μας δράσεις προσπαθώντας να διευρύνουμε το φάσμα των δραστηριοτήτων και του τρόπου προσέγγισης των φοιτητών και των φοιτητριών μας. Καθηγήτριες- ψυχολόγοι αρχής γενομένης από την κα. Τσιμπιδάκη κάνουν σεμινάρια και συνεδρίες. Αναζητούμε τη συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς φορείς , ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις μέσω των οποίων θα στηριχθεί κάθε φοιτητής και φοιτήτρια.Δώσαμε έμφαση στη στήριξη των παιδιών για να ξεπεράσουν το τραύμα που έφερε το φρικτός χαμός της 21χρονης. Θα δρομολογήσουμε και δράσεις ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών . Τα παραδοσιακά πρότυπα στην κοινωνία μας επιτρέπουν στα νεαρά κορίτσια να θυματοποιούνται και στους άνδρες να προσπαθούν να επιβάλουν τη θέληση τους έστω και με τη βία. Θέλουμε να κατανοήσουν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλουν επειδή είναι άνδρες τις όποιες ορέξεις ή πράξεις σε βάρος των γυναικών.Ο πυρήνας πίσω από το έγκλημα είναι αυτή η αντίληψη δηλαδή η επιβολή των θελήσεων των ανδρών σε βάρος των γυναικών.

 188 total views,  2 views today