Ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι -τοπική ώρα- με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας ώστε να μη διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο από την επιδημία του νέου κορονοϊου.

Την πεποίθηση ότι με τον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν δε θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική αναφορικά με τη χώρα μας, εξέφρασε μιλώντας στον sky ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού-Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος κι έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αμερική, επαναλαμβάνοντας δε ότι ήρθε η ώρα επιτέλους να αξιοποιηθεί το ελληνοαμερικανικό λόμπι προς το συμφέρον της χώρας μας, ειδικά τώρα με αφορμή και την αναζωπύρωση των εθνικών μας θεμάτων. Ο κ. Νικητιάδης τονίζει ότι η Αμερική σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χάσει από την “αγκαλιά” της την Τουρκία, όμως η χώρα μας ευελπιστεί ότι θα τύχει μίας πιο ισόρροπης αντιμετώπισης.

Αναλυτικότερα ο κ. Νικητιάδης στις δηλώσεις του επισήμανε:

Σίγουρα δε θα πρέπει να αρχίσουμε τις παλιές τυμπανοκρουσίες, όπως επί Τζίμη Κάρτερ, χτυπούσαν οι καμπάνες όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος και τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά σε ότι αφορά την αμερικανική πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Εκείνο που μπορεί να περιμένει κάποιος είναι μία πιο ισόρροπη αντιμετώπιση των δύο χωρών απ’ ότι μέχρι τώρα και οι προσβάσεις που θα έχουμε αύριο στο Λευκό Οίκο θα διευκολύνουν στο να μπορούμε περάσουμε τουλάχιστον τις απόψεις μας, να γίνουν κατανοητές οι θέσεις μας πολύ πιο εύκολα.

Ωστόσο, η αμερικάνικη πολιτική χαράσσεται με βάση τα αμερικάνικα συμφέροντα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει μία σταθερή πολιτική, εκτιμώ ότι αυτή η πολιτική σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλάζει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι φαίνεται πως έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όμως, σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δε θέλουν να αφήσουν από την “αγκαλιά” τους την Τουρκία. Είναι μία δύναμη στην οποία υπολογίζει η Αμερική, την οποία θέλει και δε θα την αφήσει να εγκαταλειφθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας ή οπουδήποτε αλλού.

Άρα να μην περιμένουμε θεαματικές αλλαγές, αλλά μια πιο ισόρροπη αντιμετώπιση, η οποία ξεκίνησε με τον Πομπέο, ο οποίος έκανε σημαντικές δηλώσεις, βέβαια κατά την αποχώρησή του, αλλά αυτό μετράει γιατί προέρχεται από τον ΥΠΕΞ της υπερδύναμης του κόσμου.

Όμως, εμείς πρέπει να πιέσουμε, εμείς πρέπει να παρέμβουμε, εμείς πρέπει να έχουμε σωστή πολιτική, εμείς στο τέλος πρέπει να φροντίσουμε να οργανώσουμε αυτό το ελληνοαμερικανικό λόμπι που έχει άμεσες προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ,στο Κογκρέσο, παντού και μπορεί να επηρεάζει πράγματα. Εκεί πρέπει να δραστηριοποιηθούμε κι εκτιμώ ότι θα είναι σχετικά καλύτερα τα πράγματα, χωρίς όμως να είναι θεαματικές οι αλλαγές”.

 455 total views,  4 views today