Νοσεί σοβαρά ο τομέας υγείας στα Δωδεκάνησα

1730

Στην εντατική συνεχίζει να είναι ο τομέας Υγείας στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται.

Όπως τονίστηκε σήμερα σε συνεντεύξεις τύπου στο νοσοκομείο Ρόδου υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώ και τα ιατρεία στα νησιά χρειάζονται το ανάλογο προσωπικό.

Αναλυτικότερα σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ.  Ηλίας Τσέρκης πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παροικιακών Σωματείωνκ. Κωνσταντινίδη τον κ. Ζουρούδη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σύμης  και την κ.Αναστασιάδη από τον Παγκαρπαθιακό Σύλλογο  αναφέρθηκε στην έλλειψη ιατρών.

Ωστόσο η διοίκηση του ΙΣΡ έχει προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λύσεις των προβλημάτων. Μια από αυτές είναι η δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

«Έχουμε πολύ ψηλά το κυρίαρχο ζήτημα της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών στα νησιά.Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει έλλειψη στα μικρά νησιά.  Τώρα το πρόβλημα γίνεται αισθητό και στην Κάρπαθο. Θα συνταξιοδοτηθούν δύο γιατροί στο τέλος του τρέχοντος έτους . Το προσωπικό που μένει δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Είναι παράλογο να προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και στα νησιά να μην υπάρχουν γιατροί», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.

Όπως τόνισε ο κ. Τσέρκης το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΡ χθες.

Ο κ. Τσέρκης τόνισε πως θα πρέπει να καθιερωθεί μεταφορικό ισοδύναμο για τη μεταφορά ασθενών από τα νησιά προς το κέντρο.

« Η υγεία είναι το θεμέλιο για την αναπτυξιακή εξέλιξη των νησιών. Μιλάμε για το μεταφορικό ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Εμείς μιλάμε για ισοδύναμο για τη μεταφορά ασθενών από τα νησιά προς το κέντρο. Ζητούμενο είναι να υπάρχουν φορολοελαφρύνσεις για τους ιατρούς που υπηρετούν στα νησιά», είπε ο κ. Τσέρκης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΡ αναφέρθηκε και στο επίδομα που είχε χορηγήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους ιατρούς ως κίνητρο για να στελεχώνουν τα ιατρεία στα νησιά.

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε καθιερώσει ένα επίδομα για τους ιατρούς που στελέχωναν τα νησιά.Ήταν κάτι πολύ σωστό και τους ευχαριστούμε για αυτό. Δυστυχώς όμως το μέτρο δεν απέδωσε. Άρα το κίνητρο αυτό δεν επαρκεί», είπε ο κ. Τσέρκης και πρόσθεσε ότι οι νέοι γιατροί θα πρέπει υποχρεωτικά να υπηρετούν στα μικρά νησιά.

«Για να υπηρετούν υποχρεωτικά οι νέοι γιατροί στα νησιά χρειάζεται πολιτική παρέμβαση. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι για ένα γιατρό κίνητρο μόνο το χρήμα. Χρειάζεται η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στα νησιά που θα δημιουργήσουν το αίσθημα ασφάλειας και στους ιατρούς. Ακόμη υπάρχει και η τηλειατρική που απέδωσε πολύ στην Τήλο. ¨Όμως και αυτή δεν αποδίδει γιατί στα νησιά οι γιατροί εναλλάσονται», είπε ο κ. Τσέρκης και πρόσθεσε πως θα  προταθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ειδικευμένων γιατρών στη Ρόδο που θα εξασφαλίσουν την επικοινωνία με τους ιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά.

Με το δίκτυο όπως τόνισε ο κ. Τσέρκης θα μειωθεί το αίσθημα ανασφάλειας στα νησιά.

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου προτείνει τη δημιουργία εθνικού κέντρου επιχειρήσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

«Το ΕΚΕΠΥ μέχρι στιγμής λειτουργεί στην Αθήνα. Στη Βόρεια Ελλάδα έχει καταργηθεί. Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί κέντρο για τη νησιωτική Ελλάδα. Από αυτό θα αποφασίζονται οι αεροδιακομιδές. Το που θα εδρεύει θα το βρούμε. Θα εκπονηθούν και μελέτες που θα δείξουν πόσο  θα κοστίσει το εγχείρημα», είπε ο κ. Τσέρκης που ανέφερε πως εξαιτίας της παρουσίας νευροχειρουργών στο νοσοκομείο Ρόδου υπήρξαν πολλά οφέλη.

Ο κ. Τσέρκης τόνισε πως μόνο στο Καστελόριζο υπάρχει ένας ειδικευμένος γιατρός.

«Στα υπόλοιπα υπηρετούν οπλίτες γιατροί ή αγροτικοί. Θέλω να τους επαινέσω γιατί προασπίζουν τη δημόσια υγεία. Εμείς όμως δεν κοιμόμαστε ήσυχοι και θα παλεύουμε μέχρι να στελεχωθούν τα ιατρεία», τόνισε.

Για την  τραγική κατάσταση στα νησιά μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου κ. Κωνσταντινίδης.

Η Ομοσπονδία Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου μεριμνά για τις συνθήκες ζωής όλων των κατοίκων. Η κατάσταση στα μικρά νησιά είναι τραγική. Αλλού δεν υπάρχουν γιατροί και αλλού δεν υπάρχουν μηχανήματα. Σε άλλα ιατρεία υπάρχουν μηχανήματα αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα. Το ιατρείο της Κάσου συνεχίζει να μην διαθέτει ιατρό. Τις ανάγκες καλύπτει γιατρός που έρχεται από το νοσοκομείο της Καρπάθου. Δεν έχουν καλυφθεί καν οι θέσεις των δυο αγροτικών ιατρών. Κενή είναι και η θέση του τακτικού ιατρού. Ουδείς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι δήμοι μπορούν να δίνουν επίδομα στους αγροτικούς ιατρούς για τη διατροφή τους. Αυτό δεν εφαρμόζεται πάντα και λειτουργεί αρνητικά», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης και υπογράμμισε πως είναι τραγικό να οδηγούνται τα ασθενοφόρα στα νησιά από εθελοντές που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για πρώτες βοήθειες και τη μεταφορά ασθενών.

Ειδικά στο ιατρείο της Κάσου έχουν παραληφθεί καινούργια μηχανήματα. Αυτά όμως μένουν σε αχρηστία.

« Υπάρχει ζήτημα με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αφού δεν υπάρχουν γιατροί στις δομές πως θα εφαρμοσθεί ο θεσμός.  Συμφωνούμε με το επιχείρημα να δοθούν κίνητρα για να στελεχώνονται τα ιατρεία από γιατρούς. Επίσης καλό θα είναι να έχει πραγματικά εφαρμογή η τηλειατρική. Πρέπει να υπάρχει όμως και για αυτό εξειδικευμένο προσωπικό.

Εμείς θα έχουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα θέσουμε όλα τα ζητήματα στα οποία έχει αναφερθεί η διοίκηση του ΙΣΡ. Εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές και είμαστε αμετακίνητοι από αυτές» , είπε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε ότι τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τεθεί και το θέμα της σύστασης και λειτουργίας του ΕΚΕΠΥ στη νησιωτική Ελλάδα.

«Δεν μπορεί στο ιατρείο της Σύμης να υπηρετούν μόνο οι αγροτικοί ιατροί. Για μια ακτινογραφία αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τους ασθενείς στη Ρόδο», δήλωσε ο  κ. Ζούρουδης που κατέθεσε και πρόταση για τη διαμονή των ιατρών.

Στη Σύμη όπως είπε ο κ. Ζουρούδης, χρειάζονται ένας διευθυντής και δύο ειδικευμένοι ιατροί .

Στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας υγείας στην Κάρπαθο αναφέρθηκε εκ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπάθου  η  κ. Αναστασιάδη.

« Όταν πηγαίνουμε στην Κάρπαθο νιώθουμε ανασφάλεια. Θέλουμε να στελεχωθεί το νέο νοσοκομείο με το απαραίτητο προσωπικό. Μαθαίνουμε όμως ότι αντί να προσληφθούν γιατροί συνταξιοδοτούνται οι υπάρχοντες. Δεν μπορεί να μείνει το νησί με δύο ιατρούς», τόνισε η κ. Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να δίνονται κίνητρα στους ιατρούς.

Ο κ. Θωμάς Σωτρίλης

Στα σοβαρά  προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας  σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Σωτρίλης μετά και τις σχετικές επιστολές που έχει στείλει στον αρμόδιο υπουργό.

«Δεν κατέστη δυνατό  να προγραμματίσουμε συνάντηση για να συζητήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό τα σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει. Καθημερινά όμως η κατάσταση επιδεινώνεται», δήλωσε ο κ. Σωτρίλης  και πρόσθεσε ότι όλα τα προβλήματα έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στα αναπτυξιακά  συνέδρια.

«Παρόλα αυτά ουδείς ενδιαφέρθηκε να μας ζητήσει το λόγο για τα θέματα που έχουμε θέσει. Εκ του νόμου η Περιφερειακή αρχή ουδεμία αρμοδιότητα έχει για να δώσει λύσεις στα  προβλήματα στο νοσοκομείο .  Δεν μπορεί να διαθέσει πόρους για την κάλυψη θέσεων. Κάθε ημέρα όμως δεχόμαστε παράπονα για τα προβλήματα που υπάρχουν και στα ιατρεία των νησιών», τόνισε ο κ. Σωτρίλης.

«Προκηρύσσονται θέσεις ιατρών αλλά τα αγροτικά ιατρεία δεν στελεχώνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γιατροί προτιμούν να  μένουν στο κέντρο ή να μεταναστεύουν στο εξωτερικό», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς ώστε να  μπορούν να στελεχώνουν τις δομές υγείας στα νησιά.

Ο κ. Σωτρίλης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι έχει τα ώτα κλειστά στις εκκλήσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στα νοσοκομεία.

« Στα νοσοκομεία που λειτουργούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες υπάρχουν ελλείψεις . Αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν ακούει. Αν ρωτήσετε τους ασθενείς στο νοσοκομείο Ρόδου θα σας αναφέρουν πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν αντιδραστήρες στο μικροβιολογικό δεν μπορεί να λείπουν τα φίλμ αποτύπωσης από το ακτινολογικό», είπε ο κ. Σωτρίλης .

«Να μην κάθονται απλά στις κομματικές καρέκλες να δίνουν και λύσεις. Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες που πληρώνουν αγόγγυστα τους φόρους. Αυτά που διανέμονται στους μη έχοντες τώρα ως μορφή δώρων  δεν είναι τίποτε  άλλο από τα χρήματα που έχουν περικόψει από τις δαπάνες για την υγεία. Πρέπει να δοθούν λύσεις γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να υποφέρει άλλο ή να ταξιδεύει συνεχώς στην Αθήνα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως και το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει  τις ανάγκες.

Ο κ. Σωτρίλης μίλησε ακόμη για την έλλειψη υλικών σε κλινικές και μονάδες εντατικής θεραπείας .

Σε ερώτηση σχετικά με την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση του νοσοκομείου ο. Σωτρίλης είπε:

« Πιστεύω ότι η διοίκηση κινείται στη  λογική της οικονομίας που επιβάλλεται από το αρμόδιο υπουργείο. Αν η έλλειψη υλικών οφείλεται σε λάθη  των υπαλλήλων τότε θα πρέπει να ελεγχθούν διοικητικά. Αν όμως οι υπάλληλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά η  διοίκηση δεν φροντίζει για τα περαιτέρω  τότε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας για το ποιος θα πρέπει να ελεγχθεί», είπε ο κ.Σωτρίλης.