Ντιμπέιτ εδώ και τώρα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

63

Με ζητούμενο την υψηλή συσπείρωση οδεύει η Κουμουνδούρου προς τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας θέτει μέρα με την μέρα ολοένα και πιο εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης. Περιοδεύοντας χθες στο Ίλιον, «το δίλημμα των εκλογών είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας προς… πάσα κατεύθυνση ότι «αν θέλουμε αλλαγή, μπορεί να γίνει μονάχα με τον ΣΥΡΙΖΑ  πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης του Μάη», όπως είπε.

Παράλληλα, «η 21η του Μάη θα είναι μια λαμπρή ημέρα. Μια ευκαιρία για περισσότερο φως, περισσότερη δικαιοσύνη. Να νικήσουμε το σκοτάδι της αδικίας και να φέρουμε το φως της δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας άλλο ένα πολιτικό σχήμα (φως – σκοτάδι) στην προεκλογική του ρητορική. Ρητορική, η οποία εμπεριέχει στην «μαρκίζα» των συνθημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης την «Αλλαγή» ως αντίβαρο στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με έναν «απολογισμό» των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας, τον οποίο επιχείρησε από το βήμα της Βουλής χθες ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «έχει οδηγήσει τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού».

Πλάι στα προεκλογικά διλήμματα, ωστόσο, ανοιχτή πρόσκληση σε ντιμπέιτ απηύθυνε για άλλη μια φορά χθες προς τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επαναφέρει, κατά πληροφορίες, διαρκώς στο εξής το συγκεκριμένο αίτημα στον προεκλογικό διάλογο. «Να μιλήσουμε με επιχειρήματα. Αφού το δίλημμα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης γιατί δεν έρχεσαι να πάμε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό να κάνουμε ένα ντιμπέιτ οι δυο μας. Γιατί τον κρατάνε οι επικοινωνιολόγοι», όπως υποστήριξε για τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας, απαντώντας παράλληλα και στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δειλός» ο Μητσοτάκης

«Τι κάνει τώρα; Λέει να έρθουνε κι οι άλλοι τέσσερις, να πάμε όλοι μαζί, να είμαστε έξι. Να είμαστε και 6 και 16. Όσα ντιμπέιτ θέλει με όλους μαζί» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ως «δειλό». «Φοβάται, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να την αντέξει. Και ξέρει ότι δεν μπορεί να την αντέξει γιατί η πολιτική του, το πρόγραμμά του, οι θέσεις του είναι κενές», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας. Υπό αυτό το πρίσμα «για άλλη μια φορά σήμερα, θέλω να τον καλέσω να σταματήσει τη δειλία. Δεν μπορείς να είσαι δειλός και να θέλεις να είσαι για δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Έλα σε αντιπαράθεση. Έλα να μας πεις το πρόγραμμά σου» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ψήφος «για κυβερνήτη»

Από τα βέλη της κριτικής του κ. Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αναφορές στους μισθούς, τις επενδύσεις, το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε συγκρίσεις, σχολιάζοντας «πού ήταν τα καλύτερα εισοδήματα, όταν η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια; Πού είναι οι καλύτερες δουλειές, που όταν εξελέγη έτριβαν τα χέρια τους στον ΣΕΒ γιατί κατάφερε να υλοποιήσει όλα όσα είχε στο σχέδιο της η τρόικα και εμείς αντισταθήκαμε και δεν περάσαμε;». Μπροστά στο ενδεχόμενο, όμως, διαρροής ψηφοφόρων την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε αρχικά ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου. «Δικαιοσύνη και στην ψήφο λοιπόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εκλογές ψήφου διαμαρτυρίας». Αντίθετα, «οι εκλογές αυτές θα κρίνουν ποιος θα μας κυβερνήσει αύριο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας πως «η προοπτική για την επόμενη ημέρα είναι: Είτε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών χωρίς την περιπέτεια δεύτερων και τρίτων εκλογών. Είτε νίκη του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι πραγματικότητα», κατέληξε.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε εκ νέου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, αλλά και για την «φάμπρικα των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών των γαλάζιων golden boys και ημετέρων». Επιπλέον, επανέφερε τις εξαγγελίες του για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 880ευρώ, τη θέσπιση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, με ξεπάγωμα των τριετιών, την αύξηση κατά 10% των μισθών στον δημόσιο τομέα και τη θέσπιση αφορολόγητου για όλους στις 10.000 ευρώ.

Οι παραπάνω εξαγγελίες συνιστούν ένα μέρος από το «κυβερνητικό πρόγραμμα 50 ημερών» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο η Κουμουνδούρου αναμένεται να παρουσιάσει επικαιροποιημένο προς τον ελληνικό λαό την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα. Με αυτό το δεδομένο, το έργο της ομογενοποίησης του προγράμματος έχουν αναλάβει με εξουσιοδότηση από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί θα αποτελέσει και η ανταπόκριση των ίδιων των πολιτών απέναντι στην εκλογική διαδικασία, καθώς «το πρώτο είναι η συμμετοχή, είναι το κρίσιμο, να πάνε οι πολίτες στην κάλπη. Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας», παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο ίδιο προεκλογικό μοτίβο, ο κ. Τσίπρας θα περιοδεύσει σήμερα το πρωί στην Καλλιθέα, ενώ αύριο αναμένεται να βρεθεί στην Κεφαλλονιά, στα πλαίσια της προεκλογικής του δραστηριότητας