Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης

98

Ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές έχει ξεκινήσει φέτος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, ως αποτέλεσμα και της ανακοίνωσης των βάσεων, κάτι που στο παρελθόν συνέβαινε προς το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών του Spitogatos, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων έχει αυξηθεί κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου), ενώ αύξηση κατά 60% καταγράφουν και τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες.

Ωστόσο, η αύξηση του ζητούμενου ενοικίου, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση αποτελούν εστίες προβληματισμού για τους ενδιαφερομένους. Υπενθυμίζεται ότι παρότι τα φοιτητικά ακίνητα εμφανίζουν αύξηση κατά 14,6% από την ανακοίνωση των βάσεων και μέχρι σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει αύξηση της τάξεως του 7,7% σε σύγκριση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 8,3 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τον Spitogato, «σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η “απόβαση” των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις όπου εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης. Ετσι, φοιτητές όλων των ετών οι οποίοι, λόγω πανδημίας, είτε δεν μίσθωσαν ποτέ κατοικία είτε αποχώρησαν από αυτή που διατηρούσαν, θα πέσουν στη μάχη της αναζήτησης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που σκέφτονται να μοιραστούν το κόστος, αναζητώντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα κοντά στις σχολές ή και κοντά σε στάσεις μετρό.

Αλλωστε, κατοικίες με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας είναι αισθητά ακριβότερες (σε ευρώ/τ.μ.) σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα. Για παράδειγμα, σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως Ζωγράφου, Γουδί και Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σύγκριση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις 32% κατά μέσον όρο.