Ν. Παπανδρέου: ” Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά”

1206

Με τις αρχές τις αξίες και τα οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πάντα στραμμένη την προσοχή του στην κοινωνία στους ανθρώπους και τα προβλήματα τους άρχισε και τελείωσε την ομιλία του ο γιός του Νίκος υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής κατά την ομιλία που πραγματοποίησε απόψε στο ξενοδοχείο Plaza.

Oυσιαστικά ο κ.Νίκος Παπανδρέου με την ομιλία του ώθησε το ακροατήριο του να επιστρέψει στις ρίζες του Κινήματος Αλλαγής δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ που οραματίστηκε και ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μίλησε για εκείνους που έφυγαν για εκείνους που γοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην συνέχεια κατάλαβαν πως ουδεμία σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως είναι καιρός να ξεχαστούν τα προηγούμενα και να γίνει ένας νέος αγώνας. Και η σύγκριση είναι ολέθρια ιδίως τώρα που στην κυβέρνηση κάνουν κάθε προσπάθεια να αντιγράψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να πείσουν και τελικά να προσελκύσουν τους πολίτες .

Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Ρόδο στα πλαίσια των περιοδειών που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα γιατί όπως εξήγησε επιθυμεί να είναι κοντά στον κόσμο και να ακούει τα προβλήματα και τις αγωνίες όπως ακριβώς έκανε και ο πατέρας του.

Την ομιλία του κ. Νίκου Παπανδρέου παρακολούθησαν οι πρώην βουλευτές κκ. Κοσμάς Σφυρίου ,Νίκος Ζωίδης , Βασίλης Παπανικόλας, ο πρώην νομάρχης κ. Γιάννης Παρασκευάς το πρώην γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Τιμόθεος Παρασκευάς, ο πρώην δήμαρχος κ.Γιώργος Γιαννόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές κκ Σαράντος Μπακρυσιώρης Λίτσα Φτακλάκη και Βάιος Καλοπήτας, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πόκκιας και Λίτσα Κρεμαστινού, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσαίος, ο κ.Λάμπης Πλάτσης , ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Μ Διακομανώλης, ο γραμματέας της της ΝΕ του Κινήματος Αλλαγής κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολίτες που θέλησαν να ακούσουν την ομιλία του κ. Παπανδρέου.
Τον κ.Νίκο Παπανδρέου προλόγισε ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ Νικηφόρος Παπανικόλας. Ακολούθως διαβάστηκε μήνυμα του βουλευτή του κόμματος κ. Δημήτρη Κρεμαστινού που εκείνη την ώρα ήταν στη Βουλή για τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολλάκη.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Δάλμας που έχει διατελέσει σύμβουλος του κ, Π Γερουλάνου όταν ήταν στο υπουργείο Τουρισμού.

«Γνωρίζω τα προβλήματα στα νησιά, Εργαζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ήμαστε και οι μόνοι που προσφέρουμε πρακτικές λύσεις. Ο αυξημένος ΦΠΑ είναι από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευθώ στις Βρυξέλες.Στις 26 Μαίου οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν», τόνισε ο κ. Δάλμας.
Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο κ. Νίκος Παπανδρέου και άνοιξε την ομιλία του περιγράφοντας πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος με τους πολίτες . Και το σκιαγράφησε μεταφέροντας το ακροατήριο του πίσω στο χρόνο τότε το 1980 που είχε επισκεφθεί τον πατέρα του Ανδρέα στο γραφείο του. Περιμένοντας στωικά να εισέλθει στο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας τον βλέπει ξαφνικά να βγαίνει από την πόρτα και να κατευθύνεται στο τηλέφωνο που εκείνη την ώρα κτυπούσε . Αφόπλισε τις τρεις γραμματείς του λέγοντας μην απαντήσετε εσείς. Σήκωσε γρήγορα το ακουστικό και απάντησε «Εδώ Ανδρέας Παπανδρέου» . Ο άνθρωπος που ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής πάγωσε .Σάστισε πάγωσε. Όταν κατάλαβε με ποιόν μιλούσε το κλίμα άλλαξε. Ακολούθησε πανδαιμόνιο ενθουσιασμός και επευφημίες.

«Τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό και μου απάντησε. Πρέπει να έχω επαφή με τον κόσμο. Άμεση .Η εξουσία σε κρατάει μακριά από τους πολίτες», απάντησε ο Ανδρέας Παπανδρέου που πάντα έβρισκε τρόπους να μαθαίνει αυτά που απασχολούσαν τους Έλληνες στα πιο νευραλγικά σημεία. Ακόμη και από τους ειδικούς φρουρούς τους αστυνομικούς που είχε κοντά του μάθαινε τι γίνονταν στη χώρα τι ήθελαν οι Έλληνες. Αυτό εξηγεί την αμεσότητα με την οποία αντιδρούσε. Απαντούσε με τις κατάλληλες πολιτικές γιατί ήθελε και μπορούσε να γνωρίζει γιατί δεν ήθελε να χάσει την επαφή με την κοινωνία . Και ο κόσμος μέχρι ένα σημείο το ανταπέδιδε.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε κάτι, που σήμερα το έχουν ξεχάσει . Λαϊκές συνελεύσεις. Εκεί μαζί με τους υπουργούς του είχε διάλογο με τους πολίτες που είχαν το ελεύθερο να κάνουν ερωτήσεις. Οι υπουργοί ήταν υποχρεωμένοι να σημειώνουν . Το μάθημα που παίρνουμε από αυτό από τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι να είμαστε κοντά στο λαό. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσε και πρέπει να συνεχίσει να εκπροσωπεί τον φτωχό τον αδύναμο τον βιοπαλαιστή, τον αγρότη τον καθημερινό άνθρωπο. Θέλω να μάθω τα προβλήματα. Δεν γίνεται να υπάρχει απόσταση», τόνισε ο κ. Νίκος Παπανδρέου. ‘

Σε άλλη συνάντηση που είχε με τον πατέρα του στο Μέγαρο Μαξίμου τότε τον είχε ρωτήσει πως αισθάνεται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του απάντησε:

«Σε αυτό το γραφείο μπαίνουν δύο άνθρωποι . Μπαίνει αυτός που βλέπεις ο πρωθυπουργός, Μαζί του μπαίνει και ο Ανδρέας αυτός που είχε το όραμα . Κάθε ημέρα απαντάω στον Ανδρέα που με έφερε εδώ. Δεν ξεχνώ αυτά που υποσχέθηκα»,τόνισε.

«Όταν ανεβαίνεις ένα σκαλί θα πρέπει να θυμάσαι να το κατεβαίνεις για να φθάνεις κοντά στον κόσμο που σε ανέβασε εκεί», είπε.

Ο κ. Νίκος Παπανδρέου εξήγησε πως μίλησε για τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί με τον τρόπο αυτό θέλησε να απαντήσει σε όλους εκείνους που θέλουν να τον κλέψουν αντιγράφοντας τον . « Δεν γίνεται όμως να μας τον πάρουν. Με στεναχωρεί όταν γίνεται αυτό, Ειδικά το σύνθημα Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες δεν το δίνω σε κανένα. Είναι δικό μας», τόνισε.

Ο κ Παπανδρέου όταν τον ρωτούν αν ο πρωθυπουργός με αυτά που λέει μοιάζει στον Ανδρέα Παπανδρέου απαντά και ό Χάρυ Κλύν τον μιμούνταν αλλά δεν ήταν ο Ανδρέας.

Μιλώντας για την κυβέρνηση κατηγόρησε τα στελέχη της γιατί χώρισαν τους Ελληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς «λες και ήθελε κανείς τα μνημόνια και τους Γερμανούς. Σας θυμίζω αυτό που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου.Είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Αυτή είναι η διαφορά» , τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. « Με τη ΝΔ ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση που κομπάζει ότι τα πάει καλά αλλά έχει τινάξει τα πάντα στον αέρα», είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι …χορηγός της ΝΔ

«Τίναξαν την οικονομία στον αέρα. Έχουμε ανομία στους δρόμους. Χειρίστηκαν το θέμα των Πρεσπών έτσι που η Ελλάδα χωρίστηκε στη μέση. Αγαπάνε κάποιους τρομοκράτες και τους βγάζουν από τη φυλακή. Βλέπουμε την άνοδο της ΝΔ. Εδωσαν άφεση αμαρτιών στη ΝΔ και αυτό φαίνεται από την πρόταση για την εξεταστική το 2009 για να διαπιστωθούν οι λόγοι που μπήκαμε στο μνημόνιο. Ξαφνικά βλέπουμε τη ΝΔ να έρχεται στην εξουσία. Ποιος είναι ο αληθινός χορηγός της ΝΔ; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυταρχικό κόμμα που θέλει να ελέγξει και τις ανεξάρτητες αρχές» τόνισε ο κ.Παπανδρέου και ζήτησε από τους πολίτες που ξεγελάστηκαν στις προηγούμενες εκλογές και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο Κίνημα Αλλαγής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ .Προβιά είναι αυτό που έχει φορέσει . Δεν χρειάζεται να τους ψηφίσετε» τόνισε.

Δεν διεκδικούμε αλλά ούτε και δεχόμαστε διεκδικήσεις

Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις από τη γειτονική χώρα Τουρκία.

«Κάνουν κινήσεις με τον «Πορθητή» . Το ζήτημα θέλει ομοψυχία. Χρειάζεται να συναντηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και να χαράξουν μια εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Δεν περιμένω από αυτή την κυβέρνηση να χαράξει εθνική γραμμή. Δεν βοηθάει όταν λένε πως το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. Δεν βοηθάει όταν άλλοτε υπουργός και τώρα βουλευτής λέει να μοιραστούμε κάτι με τους Τούρκους. Έχουμε όμως συμμάχους έστω και προσωρινούς το Ισραήλ και την Αμερική.Έχουμε τη Γαλλία. Ξαφνικά βλέπουμε μια Ευρώπη διαφορετική. Πρέπει να δούμε πως θα φτιάξουμε συμμαχίες. Χρειάζεται ευρωστρατός. Και εδώ σας θυμίζω το μήνυμα του Ανδρέα. Δεν διεκδικούμε ούτε δεχόμαστε διεκδικήσεις», είπε ο κ. Νίκος Παπανδρέου.

Αναφορά έκανε ο κ. Νίκος Παπανδρέου και στη νησιωτική πολιτική και τόνισε πως χρειάζεται ολόκληρο πακέτο μέτρων για αυτή. Μνεία έκανε για τις ΑΠΕ και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στήριξη στον Φώτη Χατζηδιάκο

«Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στους συγκεκριμένους τομείς. Σε αυτό συμβάλει αν έχουμε σωστό δήμαρχο .Στη Ρόδο αυτό συμβαίνει. Στη συνάντηση μου με το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο με ενημέρωσε πως έχει ετοιμάσει φάκελο για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεσμεύθηκα αν εκλεγώ στην ευρωβουλή να προωθήσω τον φάκελο ώστε να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Το είχε δημιουργήσει αυτό το δεδομένο ο Ανδρέας Παπανδρέου.Δεν θα δούμε όμως άσπρη μέρα μόνο με το ΦΠΑ . Πρέπει να υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που δεν προχώρησαν τόσο καλά όπως είπε στο παρελθόν.

«Η Ευρώπη στηρίζει τους συνεταιρισμούς. Η νέα ΚΑΠ θα στηρίξει πολύ περισσότερο τους αγρότες που θα είναι ενωμένοι. Επιπλέον χρειάζονται και σύγχρονα συστήματα. Θα στηρίξω τον πρωτογενή τομέα στην ΕΕ που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελλάδος και του ΠΑΣΟΚ», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές.

«Έχουμε τη οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο καπιταλισμός έχει μια απίστευτη ευελιξία. Η μια κρίση είναι καπιταλισμού που ευθύνεται για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την ανεργία. Βλέπουμε το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους», τόνισε.
Με αφορμή την παρουσία τους σε τηλεοπτική σύνεντευξή μαζί με τους κκ. Παπαδημούλη και τον κ. Μειμαράκη ο κ. Παπανδρέου τόνισε:
«Ο κ. Μειμαράκη ς με αφορμή όσα έλεγε ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι δεν υπάρχουν κομματικές ταμπέλες . Και όμως υπάρχουν. Δεν γκρεμιστήκαμε εξαιτίας της κρίσης γιατί η Ευρώπη έριξε χρήματα, Η πρόταση των προοδευτικών είναι ν α δημιουργηθεί ένα κοινωνικό ταμείο για να έρθουν πίσω όσα χάθηκαν. Μεγάλες ξένες εταιρείες όπως η Amazon το Facebook και άλλες πρέπει να φορολογηθούν. Μόνο μια μεγάλη Ευρώπη μπορεί να βάλει χέρι σε αυτές τις εταιρείες. Από αυτούς τους πόρους μπορεί να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό ταμείο. Και δεν είναι μόνο αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Η πρόταση των προοδευτικών είναι η εφαρμογή ενός επενδυτικού σχεδίου τύπου Μάρσαλ για να επανέλθουμε στα καλά μας».
Αν δεν έρχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε βγει από τα μνημόνια.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη λιτότητα και τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν τόνισε πως η Ελλάδα θα είχε βγεί από τα μνημόνια πολύ πιο γρήγορα αν δεν έρχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια.Δεν είναι πολύ πειστικά όσα λένε τώρα αυτοί που επιδοτούν πολλούς με φοροεπιδοτήσεις. Επιπλέον υιοθέτησαν τι χειρότερες πρακτικές. Εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία με τέτοιο τρόπο», τόνισε ο . Παπανδρέου που δεσμεύθηκε να έρθει στη Ρόδο ξανά αν εκλεγεί στην Ευρωβουλή.

Αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου και σε εσωτερικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ και τις διαγραφές που είχε κάνει τότε ο Ανδρέας Παπαδρέου. Τα ζητήματα τότε τα έλεγε εσωτερικά θεματάκια που θα τα έλυνε.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή το σύστημα δεν αντέχει έναν…Παπανδρέου.

«Τον Γεώργιο Παπανδρέου τον έριξαν με την Αποστασία, τον Ανδρέα με τον Κοσκωτά και τον Γιώργο επίσης. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε εκεί που ήμασταν για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν να δουλεύουν. Είναι ένα αριστερό καφενείο», τόνισε.

«Ότι είχαμε στο παρελθόν το ξεπερνάμε και προχωράμε μπροστά για να φτάσουμε στο πράσινο κύμα που έρχεται και είναι πολύ κοντά μας», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.