Ν.Χαρδαλιάς: «Η πατρίδα μας είναι σήμερα πιο θωρακισμένη από ποτέ απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή»

110

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας   κ.Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», όπου αναφέρθηκε στην Τουρκία, τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αντιπολίτευση.

Ερωητηθείς για τον φράχτη στον Έβρο και γιατί η κυβέρνηση δίνει τόση βαρύτητα στην κατασκευή του ο ΥΦΕΘΑ απάντησε:

«Η αντίληψη περί προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει μεταβληθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει αλλάξει ο χαρακτήρας τους. Δεν μιλάμε πλέον για ένα ζήτημα με προεκτάσεις μόνο κοινωνικές, οικονομικές ή ακόμα και πολιτικές, αλλά για ένα φαινόμενο με σημαντικότατο αντίκτυπο στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στη χειραγώγηση από αδίστακτα καθεστώτα».

«Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απόλυτο αυτοσκοπό την προστασία της εθνικής άμυνας, όπως και την ασφάλεια όλων των Ελλήνων. Ο φράχτης εντάσσεται στο πλαίσιο της αυστηρής, αλλά δίκαιης και πλήρως εναρμονισμένης με τη διεθνή νομιμότητα μεταναστευτικής πολιτικής της Πατρίδας μας. Δεν πρόκειται να προσφέρουμε την παραμικρή διευκόλυνση στις συμμορίες των διακινητών και στους συνεργάτες τους. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους όποτε προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων για να διεξάγουν εναντίον μας υβριδικές επιχειρήσεις, με στόχο τον εκβιασμό ή την αποσταθεροποίηση της χώρας μας», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.

Έπειτα, ερωτηθείς για το επίπεδο θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική εχθρικότητα, ο Υπουργός απάντησε ότι «η πατρίδα μας είναι πιο θωρακισμένη από ποτέ απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή».

«Χάρη στη συστηματική εργασία και τη φιλόδοξη επένδυση στην Άμυνα κατά την τελευταία τετραετία, η Ελλάδα είναι απόλυτα απρόσβλητη απέναντι σε οποιοδήποτε εξωτερική απειλή. Πέρα από τα γνωστά σε όλους εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα και την επένδυση στο προσωπικό μας, τα οποία υλοποιούνται ή έπονται, θα υπογραμμίσω την ανάταση της αμυντικής μας διπλωματίας κατά την προηγούμενη τετραετία. Η Πατρίδα μας είναι σήμερα πιο θωρακισμένη παρά ποτέ».

Η κριτική της αντιπολίτευσης στα εξοπλιστικά προγράμματα

«Είναι λυπηρό να εισέρχεται η πολιτική αντιπαράθεση, και μάλιστα με όρους τοξικότητας, σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η εθνική άμυνα. Αν μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια – ακόμα και πριν το καλοκαίρι του 2019, που αναλάβαμε εμείς – υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται τη γενικότερη, ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, τότε μιλάμε για μια μάχη για τα αυτονόητα», δήλωσε ο κ.Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε για την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η αμυντική προπαρασκευή είναι το απολύτως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πραγμάτωση όλων των υπολοίπων εθνικών στόχων. Αυτά οι περισσότεροι τα κατανοούν, κάποιοι ελάχιστοι δυστυχώς όχι, και ορισμένοι -ακόμα χειρότερα- προσποιούνται πως δεν τα καταλαβαίνουν. Αναπόφευκτα, η στάση του καθενός θα κριθεί από τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Πως προχωρά ο σχεδιασμός για τα F-35 και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

«Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου αναμένουμε την απάντηση της αμερικανικής πλευράς στην πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει δοθεί έμφαση στη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο σχετικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης, ώστε να καταστεί εφικτή η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών μέσα στο 2028 ή το αργότερο το 2029.

Σε ό,τι αφορά τον φράχτη, η κατασκευή του προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί κατά μήκος των 140 χλμ. των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων. Υπογράφτηκε μάλιστα πριν μερικές ημέρες η σχετική σύμβαση. Όπως προανέφερα, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για εμάς, αλλά επί της ουσίας και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι μεταρρυθμίσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το 2019

«Νομίζω ότι έγινε αρκετή «αθόρυβη» δουλειά, η οποία, ίσως φυσιολογικά, επισκιάστηκε από την έμφαση που δόθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα-σταθμούς. Σταχυολογώντας, θα επισημάνω τη διαμόρφωση νέας Δομής Δυνάμεωντην ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της Διεύθυνσης Διαστήματος στο ΓΕΕΘΑ, καθώς και την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου της Εθνοφυλακής μας με τον πρόσφατο νόμο 5018/2023.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε πρόοδος ως προς την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των φορέων της αμυντικής βιομηχανίας και του ΥΠΕΘΑ», κατέληξε ο ΥΦΕΘΑ κ.Χαρδαλιάς.