Στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αποτιμά η εμπεριστατωμένη έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το εισόδημα που θα χαθεί για την ελληνική οικονομία, από την κατάρρευση του Thomas Cook, το 2020.

Και είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός, ότι από το «φέσι» των 190,2 εκατ. € που είναι η απώλεια των ξενοδοχείων το 2019 (138,2 εκατ. τα χρέη και 52 εκατ. οι κρατήσεις που χάθηκαν για τις υπόλοιπες 6 εβδομάδες της εφετινής περιόδου), σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, η συνολική επίπτωση την επόμενη χρονιά, για την ελληνική οικονομία, φθάνει στο «δυσθεώρητο» ύψος των 2,5 εκατ. €.

Οι εξελίξεις Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βασιλικός:
– Κάποια ξενοδοχεία θα κλείσουν νωρίτερα ελλείψει κρατήσεων, χωρίς να είναι ακόμη γνωστή η επίπτωση στην απασχόληση
Το ΞΕΕ θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, χωρίς ωστόσο να πιθανολογείται βασίμως η ανάκτηση σημαντικών ποσών για τους ξενοδόχους
-Ο κλάδος θα στηριχθεί σε ιστορικά προηγούμενα και δεδομένα για τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση, αναφερόμενος στο θέμα των επισφαλειών και του ΦΠΑ, που αποκάλυψε το money-tourism.gr. –
-Θα δρομολογηθούν συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τα δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την χρεωκοπία. Χρειάζονται οριζόντια μέτρα για ολόκληρη την χώρα από την Πολιτεία – Πρέπει να αναληφθούν καλά οργανωμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τους φορείς για την εξασφάλιση αεροπορικών θέσεων για την χώρα

Αναλυτικότερα:

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση του Thomas Cook. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά στην καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος. Επίσης μεταξύ άλλων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Νεκρός ανασύρθηκε 28χρονος από τη θάλασσα στην Κάρπαθο

Οι απώλειες του 2020

Ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο από την πτώχευση του Thomas Cook για το 2020 προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ), ήτοι 2,5 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία, με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και τη στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων -ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020-, προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στην πραγμάτωση εναλλακτικών συνεργιών. «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε..

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις, τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της έρευνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το μέγεθος του προβλήματος από την πτώχευση του Thomas Cook, όπως με αξιοπιστία αποτυπώνει η έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ μεγάλο, ειδικά σήμερα που ο τουρισμός παίζει αυτόν τον καταλυτικό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας και κάθε αρνητική εξέλιξη και μάλιστα τέτοιας έκτασης, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και στον περιφερειακό ιστό της χώρας. Το να γνωρίζουμε όλοι τις πραγματικές διαστάσεις της ζημίας είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Στο Ξ.Ε.Ε., έγκαιρα και έγκυρα, συμβάλλουμε υπεύθυνα στον δημόσιο διάλογο που πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα, αποφάσεις και σχεδιασμό. Να δούμε κατάματα τις σημερινές αδυναμίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δράσουμε. Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί στην τύχη του”.

Πηγές: Μοney and Tourism – Euro2day.gr

 132 total views,  4 views today