Συνεδριάζει σήμερα στις 13:00 το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.) υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των φετινών, ετήσιων τακτικών και έκτακτων, κρίσεων στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Σ.Α.Γ.Ε. στο οποίο εκτός του Α/ΓΕΕΘΑ συμμετέχουν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση πρόκειται να ασχοληθεί με τις κρίσεις στον ανώτατο βαθμό των «αντι-» (αντιστρατήγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων) προκειμένου να αποστρατεύσει όσους αυτό κρίνει ότι πρέπει να αποστρατευτούν και να προάγει όσους κρίνει αυτό για την πλήρωση των κενών θέσεων «αντι» που έχουν δημιουργηθεί. Αν ακολουθηθεί η σειρά αρχαιότητος αυτό δεν δημιουργεί επιπλέον αποστρατείες, αλλιώς αποστρατεύονται όσοι παρελήφθησαν για να προαχθούν οι νεότεροί τους.

Ακολούθως συντάσσεται ο σχετικός πίνακας και αποστέλλεται στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο προς υπογραφή και στη συνέχεια συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «δια περιφοράς» προκειμένου να υπογράψει τις αποστρατείες – προαγωγές των «αντι».

Με τον τρόπο αυτό συγκροτούνται τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τα οποία πλέον με τη νέα τους σύνθεση και με τις προεδρίες των αρχηγών του το καθένα θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες τις κρίσεις.

Οι εκτιμήσεις και οι ως τώρα πληροφορίες για τις φετινές κρίσεις σε επίπεδο των «αντι-» είναι ότι παραμένουν οι βασικοί συντελεστές της απολύτως επιτυχούς περσινής (2020) πορείας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως άλλωστε την εξέθεσε και ο Α/ΓΕΕΘΑ την περασμένη Παρασκευή. Κρίσεις βεβαίως θα γίνουν, αλλά – συμφώνως πάντα με τις πληροφορίες – αυτές δεν θα είναι «βαθιές».

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι παραμένουν οι Αρχηγοί Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς αντιστοίχως. Επίσης, στον Στρατό Ξηράς δεν φαίνεται να αποστρατεύονται οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς και της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγοι Βασίλειος Παπαδόπουλος και Πέτρος Δεμέστιχας αντιστοίχως, οι σχηματισμοί των οποίων πέρσι σήκωσαν όλο το βάρος της κρίσεως στη ξηρά. Βεβαίως πιο «επίφοβη», αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο, είναι η θέση του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, ο οποίος είναι συμμαθητής του νυν Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χ.Λαλούση και είναι ήδη δύο χρόνια αντιστράτηγος (Διοικητής ΑΣΔΥΣ και 1η Στρατιά) και εξαρτάται από τις επιθυμίες του Αρχηγού αν θελήσει να έχει και δεύτερη χρονιά συμμαθητές του ή όχι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (στην ίδια κατηγορία είναι και ο επίσης συμμαθητής του και νυν Νο.2 στην ιεραρχία του ΓΕΣ ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας και οι τρεις τους Τάξη 1984 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων).

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της σημερινής ημέρας θα…ξέρουμε σίγουρα.

 426 total views,  2 views today