Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας η Τουρκία

372

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά στον Sky ότι αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, δύο νέα ακραία περιστατικά καταγράφηκαν σήμερα στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Μία τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του λιμενικού στην Κω, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δυναμιτίζοντας κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή, αλλά συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες, κυνηγώντας ένα ελληνικό φουσκωτό που περιπολούσε στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Ναυτιλίας, κάνει λόγο για σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Παράλληλα, το απόγευμα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από τον Έβρο σε χαμηλό ύψος, θέτοντας σε κίνδυνο την πτήση ελικοπτέρου του Στρατού.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις, σχετικά με τις «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και την σύλληψη δημοσιογράφων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο, ζητήθηκε από τον Έλληνα πρέσβη,  Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση να σταματήσει η Ελλάδα «τις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, να απευθύνει σύσταση στις μονάδες της στα χερσαία σύνορα και να σταματήσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων που καλύπτουν την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη».