Με μπαράζ αερομαχιών σε διάφορα σημεία του ανατολικού Αιγαίου συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες  η Εθνική Διακλαδική Ασκηση Μεγάλης Κλίμακας «Παρμενίων ’21». Περιορισμένος αριθμός τουρκικών μαχητικών (τέσσερα ζεύγη F-16) ενεπλάκησαν δύο φορές σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά, ενώ ακόμα μία ημέρα (τέταρτη συνεχόμενη) καταγράφηκαν συνολικά 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Οι αερομαχίες  έγιναν αισθητές και στα νησιά και φαίνεται πως ξάφνιασαν χθες τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πάτμου. Όπως τόνισε στον Sky η δημοσιογράφος κ. Σμαράγδα Μουλιάτη από το Patmos Times ακούστηκε εκωφαντικός θόρυβος που ξάφνιασε τους πάντες στο νησί.

Με την τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Νυχτερινή Αστραπή» στο πεδίο βολής «Αετός» στον Εβρο συνεχίστηκε χθες (29/9) η εθνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων».

Υπενθυμίζεται ότι, ο «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» διεξάγεται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στην άσκηση συμμετείχαν μηχανοκίνητο πεζικό, άρματα μάχης, πυροβολικό, Ειδικές Δυνάμεις, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σκοπός της άσκησης «Νυχτερινή Αστραπή» ήταν η συνέργεια προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανατροπή θέσεων του εχθρού και ανάκτηση τακτικού πλεονεκτήματος.

«Η άσκηση αποτελεί την απτή απόδειξη του άριστου συντονισμού προσωπικού και μέσων για την αναχαίτιση οποιασδήποτε μορφής επιθετικής ενέργειας κι αν εκδηλωθεί στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του μετά την ολοκλήρωση της «Νυχτερινής Αστραπής» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επισήμανε ότι, «αυτή η γεωπολιτική γειτονιά παραμένει ασταθής και γεμάτη με προκλήσεις, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Διαθέτουμε την ικανότητα και τη θέληση και το χάρισμα ως Ελληνες να τα καταφέρνουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και τις πλέον αντίξοες».

«Οποιος τολμήσει να υποτιμήσει την ισχύ μας, θα λάβει απάντηση ακαριαία, πάρα πολύ επώδυνη και συντριπτική», υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και συνέχισε: «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπίζουμε την πατρίδα και να προσφέρουμε το υπερπολύτιμο αγαθό της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, η οποία μας το ανταποδίδει με την αμέριστη εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει το θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» η άσκηση «Αίσιος Οιωνός», παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του κ. Φλώρου.

Κατά το υποθετικό σενάριο της άσκησης, ο εχθρός είχε εξαπολύσει επιθετική ενέργεια εντός της ελληνικής επικράτειας και παρασύρθηκε σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής στην αμυντική τοποθεσία της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Οι φίλιες δυνάμεις, έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενες τη σύμπτυξη των εχθρικών δυνάμεων, εκτελούν επιθετική ενέργεια για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωσή τους. Η ενέργεια υποστηρίχθηκε από πυρά πυροβολικού, επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Καθημερινή και iefimerida.gr

 296 total views,  2 views today