TOP Stories
Οι γενοκτονίες από την Τουρκία πρέπει να μας διδάσκουν
Published
6 years agoon
By
- NewsDesk -

Αναθεώρηση από: |
Άκρως ενδιαφέρουσες επίκαιρες και διαφωτιστικές ήταν οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν απόψε στον όροφο του Νεστοριδείου Μελάθρου .
Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσαν με θέμα γενοκτονίες – γεωπολιτικές εξελίξεις οι σύλλογοι Κυπρίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ποντίων. τιμώντας την παγκόσμια ημέρα μνήμης των γενοκτονιών
Για τις γενοκτονίες τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, τη στάση των εταίρων την αντίδραση της Ελλάδος στο πρόβλημα που τώρα ανέκυψε αναφέρθηκαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο εκδότης, συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο δημοσιογράφος κ.Παντελής Σαββίδης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιώργος Μαρής.
Το παρόν έδωσε η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κ. Χριπσινέ Χαρουτουνιάν, μέλη της επιτροπής από την Αθήνα και μέλη της κοινότητας Ρόδου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νατάσα Βενετοκλή , ο πρόεδρος του Νεστοριδείου Ιδρύματος κ. Ευαγόρας Νικολάου, ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Νίκος Φρόνας.
Η αίθουσα του 2ου ορόφου του Νεστοριδείου Μελάθρου, ήταν γεμάτη και ουδείς από τους παριστάμενους αποχώρησε παρά το γεγονός ότι παραλλήλως ακούγονταν μελωδίες και τραγούδια από άλλη εκδήλωση στο ισόγειο του κτιρίου.
Δυσφορία εκφράστηκε για το παράλληλο δύο διαφορετικών εκδηλώσεων αλλά η εκδήλωση συνεχίστηκε και δεν διακόπηκε.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων κ. Γιώργος Συμεωνίδης.
«Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε την εκδήλωση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης των γενοκτονιών. Στην Κύπρο δεν έγινε γενοκτονία. Έσφαξαν όμως πάρα πολλούς ανθρώπους. Ακόμη έχουμε αγνοούμενους και χιλιάδες πρόσφυγες. Εδώ και 45 χρόνια περιμένουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο κ. Γιώργος Συμεωνίδης.
Μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας που θα καταθέσει στεφάνι αύριο στο βωμό της Πατρίδας μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο βωμό της Πατρίδας. Την εκδήλωση χαιρέτισε και η βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη που απουσίασε γιατί ήταν εισηγήτρια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής κ. Χριπσινέ Χαρουτουνιάν.
« Χαίρομαι που είμαστε για μια χρονιά ακόμη κοντά σας σε μια τόσο συμβολική εκδήλωση για εκείνους που έχουν υποστεί τις θηριωδίες των Τούρκων. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα των γενοκτονιών με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας που είναι αφιερωμένη σε εκείνα. Πρέπει να σας αναφέρω πως λίγες ημέρες πριν η Γερουσία των ΗΠΑ, αποφάσισε με ένα ψήφισμα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Με το ίδιο κείμενο αναγνωρίζονται και οι γενοκτονίες κατά των υπολοίπων λαών. Είναι σημαντικό ότι από εδώ και στο εξής το εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει να μεριμνά ώστε να υπάρχει εκπαίδευση πάνω στα θέματα που αφορούν τις γενοκτονίες. Έτσι οι νέες γενιές δεν θα μένουν στα ιστορικά γεγονότα αλλά θα εκπαιδεύονται, ώστε να προλαμβάνουν παρόμοια εγκλήματα που μπορεί να υπάρξουν απέναντι σε κάθε λαό,. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες που μεγάλη χαρά ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια σας λέω πως είναι από τις πρώτες που έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων . Συνεχίζουμε διεκδικώντας τα δικαιώματα των λαών μας», τόνισε.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιώργος Μαρής έκανε την παρουσίαση των ομιλητών.
« Σήμερα υπάρχει έλλειψη εξουσίας και ισχύος Αυτός που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ηγεμόνα, έχει υποχωρήσει και έχει δώσει την ευκαιρία σε άλλες δυνάμεις να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Ζήτημα είναι ο ρόλος της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που όλοι αγαπάμε και στηρίζουμε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας και άμυνας δεν έχει δημιουργήσει υπερεθνικούς θεσμούς, που να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αν γίνει νέα εισβολή μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι από αυτούς, γιατί δεν υπάρχει ο θεσμός μέσα από τον οποίο να μπορεί να λειτουργήσει η ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρής.
Στην συνέχεια αντί του κ. Καλεντερίδη που δεν θέλησε να πραγματοποιήσει την ομιλία του ενώ από το ισόγειο του οικήματος ακούγονταν μουσική πήρε το λόγο ο κ..Παντελής Σαββίδης.
Δεν έμεινε στις γενοκτονίες μόνο αλλά παρουσίασε και χάρτες για να αποδείξει τις αξιώσεις που προβάλει η γειτονική χώρα Τουρκία.
«Το μείζον θέμα είναι η τραγωδία της Κύπρου. Μιλάμε για προδοσία. Αν έρθετε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου για τον ηρωικό λοχαγό Νικόλαο Κατούντα θα κατανοήσετε αυτό αναφέρω», είπε ο κ. Σαββίδης που αναφέρθηκε στην γεωπολίτική της γενοκτονίας .
Ανέφερε ιστορικά στοιχεία για το οδοιπορικό και την ταλαιπωρία των προσφύγων.,
«Το διακύβευμα τότε ήταν τα πετρέλαια της Μοσούλης. Είχε αρχίσει η βιομηχανική επανάσταση, Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής ήθελαν να ξεδιψάσουν τη βιομηχανική τους δίψα με τα πετρέλαια της Μοσούλης», είπε.
Ο κ. Σαββιδης αναφέρθηκε σε πολλά ιστορικά στοιχεία για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η γειτονική χώρα αλλά και οι ξένες δυνάμεις συμπεριφέρθηκαν.
«Αν αφήνονταν οι Έλληνες να αναπτυχθούν στρατιωτικά δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουν», τόνισε,.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως τόνισε μεταξύ άλλων , η τριάδα Ενβέρ-Ταλάτ-Τζεμάλ καταλαμβάνει την εξουσία (1913)Αμέσως αρχίζει η εφαρμογή του Σχεδίου Γενοκτονίας που αποφασίστηκε το 1911, με την εγκατάσταση μουσουλμάνων των Βαλκανίων στη Θράκη και τις παράλιες πόλεις του Μαρμαρά, του Αιγαίου και του Πόντου και τους διωγμούς και εκτοπισμούς των Χριστιανών. 2 Αυγούστου 1914 υπογράφεται η συμφωνία Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Γερμανίας και η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπαίνει στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθως εντείνονται οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί των Ελλήνων .
Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στο δρόμο που τότε διαδραμάτισαν οι μεγάλες δυνάμεις. Ειδικά τότε η Αγγλία όπως είπε επιθυμούσε την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ ήθελε να θέσει σε περιορισμό τη Ρωσία.
«Σήμερα βλέπουμε τις καλές σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας. Όμως εκτιμώ πως στο μέλλον θα συγκρουστούν γιατί τα συμφέροντα τους είναι αντίθετα. Κάποια στιγμή θα συγκρουστούν. Η συνεργασία και η συμμαχία τους είναι συγκυριακή», τόνισε ο κ. Σαββίδης.
Απάντησε και στο ερώτημα για το πως βρέθηκαν οι Πόντιοι στη Ρωσία παραθέτοντας στοιχεία και χρονολογίες για τις μετακινήσεις των πληθυσμών τότε.
«Προοίμιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ήταν ο εμπορικός αποκλεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1909-1911Τον Ιούλιο του 1913 η τριάδα Ενβέρ, Τζεμάλ, Ταλαάτ καταλαμβάνουν την εξουσία και εγκαθιδρύουν της δικτατορία του νεοτουρκικού κομιτάτου. Οι γενικευμένοι διωγμοί ξεκίνησαν τα τέλη του 1913, με πρώτο στόχο τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης. Με την καθοδήγηση του Λίμαν φον Σάντερς από τον Μάιο του 1914, οι διώξεις επεκτάθηκαν στη δυτική Μικρά Ασία», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.
«Το σχέδιο και η απόφαση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολίας, ανήκει στους Νεοτούρκους.Όμως, στην εφαρμογή του συνέβαλαν συμβουλευτικά οι ΓερμανοίΑπό το τέλος του 1913 ο Γερμανός στρατηγός Λίμαν φον Σάντερς ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ο.Α.Αυτός εντόπισε την οικονομική και πληθυσμιακή ακμή των Ελλήνων και με πρόσχημα την «ασφάλεια», ζήτησε την απομάκρυνση των ελληνικών πληθυσμών από τις περιοχές που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, δηλαδή τα δυτικά μικρασιατικά παράλιαΗ ζώνη που έπρεπε να εκκενωθεί από τους Έλληνες ξεκινούσε από την περιοχή του Αδραμύττιου ως και απέναντι από τη Σάμο και είχε βάθος μερικών δεκάδων χλμ. προς την ενδοχώρα», τόνισε ο κ. Σαββίδης.
Όπως τόνισε ο ομιλητής πριν αρχίσει η επιχείρηση αναγκαστικού εκτοπισμού των Ελλήνων των μικρασιατικών παραλίων, προηγήθηκε επιχείρηση άσκησης τρομοκρατίας, για να αναγκαστούν να φύγουν μόνοι τους προς την Ελλάδα.Το ίδιο διάστημα οι μυστικές παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις των Νεοτούρκων μοίραζαν όπλα στους Τούρκους των περιοχών αυτών, για να εκφοβίζουν τους άοπλους και ανήμπορους Έλληνες.Για τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς συγκροτήθηκε εκτάκτως σώμα στρατοχωροφυλακής, που θα αναλάμβανε την υλοποίηση της επιχείρησης.
Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων από τη δυτική Μικρά Ασία (πριν εισέλθει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), σύμφωνα με στατιστική του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν 153.890 Έλληνες. Το ελληνικό στοιχείο εκδιώχθηκε τότε κυρίως από την περιοχή της Ερυθραίας, το Αδραμύττιο, το Δικελί, την Πέργαμο και τη Φώκαια. Μάλιστα, στη Φώκαια η επιχείρηση εκκένωσης, συνοδεύτηκε από ακρότητες και σφαγές κατά του άμαχου πληθυσμού Σμύρνη και Πόλη δεν πειράχτηκαν, για πρακτικούς λόγους
Η είσοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το καλοκαίρι του 2014, σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Πρώτα μέσω επιτάξεων στόχευσαν τον οικονομικό μαρασμό των Ελλήνων. Το 1915, η οθωμανική κυβέρνηση, ίδρυσε στη Σμύρνη μια μουσουλμανική εταιρεία, που ασκούσε το μονοπώλιο στις εισαγωγές και εξαγωγές. Έτσι απέκλεισε τους Έλληνες εμπόρους.
Επίσης, οι Νεότουρκοι απαίτησαν από τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη Σμύρνη να απολύσουν τους Έλληνες και να προσλάβουν μουσουλμάνους.
Με την κήρυξη του πολέμου διέταξαν τη μαζική στρατολόγηση των χριστιανών από 20 έως 45 ετών, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα εξαγοράς έναντι αδρού τιμήματος. Για τους άνω των 45 ετών ιδρύθηκαν τα “Τάγματα Εργασίας”, τα οποία στην ουσία ήταν στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των ελληνικών, αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της χώρας.
Το ίδιο διάστημα εντάθηκαν οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί. Οι πορείες προς την ενδοχώρα πραγματοποιούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ όσοι επιβίωναν της απάνθρωπης πεζοπορίας και των επιδημιών, κατέληγαν και οδηγούνταν υποσιτισμένοι στα βάθη της Μικράς Ασίας, σε Άγκυρα, Ικόνιο, Σεβάστεια, Ερζερούμ ή Μερσίνη.
Σύμφωνα με την έκθεση Ελλήνων βουλευτών της τουρκικής βουλής που υποβλήθηκε το 1918, τα θύματα των διωγμών συνολικά, νεκροί και εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 750.000.
Στις 24 Απριλίου 1915 αρχίζει με συστηματικό τρόπο η γενοκτονία των Αρμενίων.
Ένα μήνα μετά βγαίνει ο «Νόμος για την διαχείριση της περιουσίας των Αρμενίων».
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια από τις πιο ατράνταχτες αποδείξεις του πού αποσκοπούσε ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Αρμενίων από το τουρκικό κράτος.
1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους και 700.000 Ασσύριοι
Η τρίτη φάση της γενοκτονίας αρχίζει με την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την υποχώρηση της Στρατιάς Μικράς Ασίας.
Επελαύνοντας το τουρκικός στρατός, υπό τη συνοδεία των ατάκτων που είχαν εξοπλιστεί από τις μυστικές υπηρεσίες των Νεοτούρκων και μετά των Κεμαλικών, διέπραξε καταστροφές και σφαγές στους ελληνικούς οικισμούς που βρήκε στο διάβα του
«Κορυφαία στιγμή» της Γενοκτονίας ήταν η πυρπόληση της Σμύρνης. Την έκαψαν, για να σβήσουν τα ίχνη των Ελλήνων. Το κεφάλαιο έκλεισε με την Ανταλλαγή,
24 Ιουλίου 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία ορίζει τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Ειδικό παράρτημα προβλέπει την αναγκαστική Ανταλλαγή των πληθυσμών.
Περίπου 1.500.000 εκατομμύριο Έλληνες εγκατέλειψαν τις προαιώνιες εστίες τους και ήλθαν στην Ελλάδα ως ανταλλάξιμοι πρόσφυγες
Οι μουσουλμάνοι που έφυγαν από την Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες.
Η αναφορά στα Δωδεκάνησα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαββίδης στη γεωπολιτική της Δωδεκανήσου που αποτέλεσε και αντικείμενο ομιλίας του παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη.
«Ο Δωδεκανησιακός χώρος αποτέλεσε φορέα επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαικού και του Μεσογειακού χώρου»,. Τόνισε.
Στη συνέχεια παρουσίασε χάρτη που δείχνει τον 25ο μεσημβρινό στον οποίο αναφέρεται η γειτονική χώρα. Παρουσίασε και άλλους χάρτες από το 1973 μέχρι σήμερα, για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνουν τις διεκδικήσεις τους.
Όλα αυτά γίνονται γιατί δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση
«Όλα αυτά γίνονται γιατί δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση. Δεν γίνεται μόνο με διπλωματία. Καλή η διπλωματία αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει. Πρέπει να αναπτυχθεί η προβολή μιας σκληρής ελεγχόμενης απάντησης. Δεν λέμε να πάμε σε θερμό επεισόδιο. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι όταν καταπατούν κυριαρχικά μας δικαιώματα θα υπάρχει αντίδραση. Δεν μπορεί να μένουμε μόνο σε μια ανακοίνωση των Ευρωπαίων. Και τι έγινε που εκδόθηκε», τόνισε ο κ. Σαββίδης.
Αναφέρθηκε και το θέμα του αγωγού eastment τονίζοντας πως στόχος της γειτονικής χώρας είναι να μην γίνει . «Ένας από τους λόγους που προχώρησαν σε συμφωνία με την Λιβύη είναι να διασφαλίσουν πως ο αγωγός αυτός δεν θα γίνει», τόνισε ο κ. Σαββίδης.
Η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης
Αναφέρθηκε και στην προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης
«Θέλουν κάποιοι να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης . Η Τουρκία όμως θέλει να προσφύγει εκεί αφού διασφαλίσει ότι η απόφαση δεν θα είναι στη λογική της μέσης γραμμής αλλά στη λογική της «δίκαιης μοιρασιάς» , είπε
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια
Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στην επέκταση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα 12 μίλια.
«Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Πρέπει να αγνοήσουμε την Τουρκική απειλή. Δεν είναι ακατανίκητη δύναμη η γειτονική χώρα. Αν ανασκουμπωθούμε ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αποφασίσουμε να υποστηρίξουμε τα δίκαια μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Σαββίδης που παρουσίασε και τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Ελλάδα.
«Και υφαλοκρηπίδα να μην διεκδικήσουμε στο Αιγαίο και επεκταθούμε στα 12 μίλια θα έχουμε πετύχει το σημαντικότερο των διεκδικήσεων μ ας. Στα 6 μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι στο 43,1%. Στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα θα είναι στο 71%», είπε.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Σάββας Καλεντερίδης που προέβη σε Ιστορικο- γεωπολιτική ανάλυση των γενοκτονιών .
«Από το 1071 μέχρι της άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους συνέχισαν να επεκτείνονται στη Μικρά Ασία oι Τούρκοι και να εφαρμόζουν το δόγμα του Γκανιμέτ», είπε ο κ. Καλεντερίδης.
«Στη γειτονική χώρα επικρατεί η λογική και το δόγμα της λεηλασίας του πλούτου του άλλου. Αυτό συμβαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ίδιο θα συμβεί και την Ελλάδα. Αυτή χώρα, αυτός ο λαός δεν έχει μάθε ποτέ να επιδιώκει, τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τη συνεκμετάλλευση με την καλή έννοια των πλουτοπαραγωγικών πηγών», υπογράμμισε ο κ.Καλεντερίδης .
Αναφορά έκανε και ο κ Καλεντερίδης στους νεότουρκους και στο δόγμα της καθαρής Τουρκίας που εφάρμοσαν.
Εκτενώς αναφέρθηκε σε όσα έγιναν σε βάρος των Αρμενίων αλλά και σε βάρος των Ελλήνων της Θράκης.
Μίλησε όμως και για τον τρόπο που οι Αρμένιοι αντέδρασαν ( σχέδιο Νέμεσις) τότε και για τις γενοκτονίες αλλά και για τις απώλειες περιουσιών.
«Το ελληνικό κράτος όμως ούτε τότε απαίτησε να αναγνωριστεί το ζήτημα της γενοκτονίας . Δεν δείχνουμε αντανακλαστικά και την ευαισθησία που πρέπει και στο τέλος βρισκόμαστε χαμένοι», είπε ο κ. Καλεντερίδης και πρόσθεσε ότι προς χάρη της ελληνοτουρκικής φιλίας χαρίστηκαν περιουσίες Ελλήνων στους Τούρκους.
«Το 1923 όταν οι Έλληνες ήθελαν να κάνουν μνημόσυνο για τις γενοκτονίες στη Μητρόπολη της Αθήνας , το κράτος τους προσήγαγε με το αιτιολογικό της διατάραξης των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Είχε προηγηθεί καταγγελία της Τουρκίας», είπε ο κ. Καλεντερίδης.
Αναφορά έκανε και σε όσα έγιναν το 1955 και το 1964 σε βάρος την Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Πάλι χάθηκαν περιουσίες εκατομμυρίων που ανήκαν σε Έλληνες.
Το δόγμα του κατευνασμού οδηγεί την πατρίδα στην εθνική καταστροφή
«Αυτή τη λογική πάνε να εφαρμόσουν τώρα και στην Κύπρο. Διεκδικούν τον πλούτο του άλλου. Το ίδιο και νοτίως της Κρήτης. Και αυτά γιατί ποτέ δεν βρήκαμε το θάρρος ούτε το 1923 ούτε το 1930 να πούμε στοπ. Το δόγμα του κατευνασμού οδηγεί την πατρίδα μας στην εθνική καταστροφή», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης που έκλεισε την ομιλία του με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων και όχι μόνο.
Τόνισε δε πως σημαντικό είναι να αναγνωριστούν οι γενοκτονίες και από το Ισραήλ.
Η ομιλία του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος.
«Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στα διακριτά δεδομένα που επαναλαμβάνονται. Αναφέρομαι στην πορεία της Τουρκίας στην περιοχή και όχι μόνο. Πρέπει να δούμε πως αντιδρά για να καθορίσουμε τη συμπεριφορά μας. Δεν μας φέρνει εδώ η οργή, ο θυμός, ο πόνος, η λύπη. Με τους Τούρκους εμείς στην Κύπρο τα έχουμε μάθει αυτά 45 χρόνια τώρα. Το 37% της Κύπρου είναι υπό κατοχή. Το 40% του πληθυσμού είναι πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο . Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και εκτός από πραγματιστές και σοβαροί με τις εξελίξεις. Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό να αναπτύσσεται από την πλευρά της Τουρκίας μια αλληλουχία συμπεριφορών για να πετύχει τους στόχους της. Αναπτύσσεται μια παραφιλολογία που πλήττει την ενότητα.Όχι την ενότητα Ελλάδος και Κύπρου. Δεν μας ενώνουν τα κοινά συμφέροντα. Μας ενώνουν οι κοινές αρχές και αξίες. Το συμφέρον είναι πρόσκαιρο και αλλάζει. Οι κοινές αξίες είναι κάτι το σταθερό. Αν συνεχίσουμε να στηρίζουμε την παρουσία μας στην ΕΕ με συμμαχίες διμερείς τότε έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε», είπε ο κ. Κενεβέζος και εξήγησε την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία που στόχο έχει να οδηγήσει στην Ελλάδα είτε σε ένα τραπέζι συνομιλιών ή μια πιθανή στρατικοποίηση των ζητημάτων.
«Αυτή είναι η συμπεριφορά αυτού που έχει επιλέξει είναι ο ταραχοποιός της περιοχής που κατέχει το 45% της πατρίδας μας που έχει κάνει γενοκτονίες που δεν αναγνωρίζει και θυμώνει με αυτούς που το κάνουν», είπε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα.
Ο κ. Κενεβέζος τόνισε πως αν η Ελλάδα ή η Κύπρος είχαν πληθυσμό 80 εκατομμυρίων ανθρώπων θα ήταν μια περιφερειακή υπερδύναμη που θα δημιουργούσε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
«Θα μας κοίταγαν όχι σαν αυτόν που κάνει μπούλιγκ αλλά σαν κάποιον που συνθέτει και δημιουργεί συνθήκες ευημερίας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τόνισε.
«Είναι σημαντική η ενότητα μεταξύ μας. Αν υποσκάπτουμε εμείς τα δικαιώματα μας πως θα τα βάλουμε για συζήτηση στο τραπέζι του διαλόγου; Στον τομέα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως αυτά αναδείχθηκαν με τα ενεργειακά κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση δεν εστιάζεται στα ενεργειακά. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Πρέπει να εμβαθύνουμε τις τριμερείς και σε άλλα ζητήματα. Πρέπει να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός , μόνιμη γραμματεία παρακολούθησης των τριμερών», τόνισε ο κ.Κενεβέζος.
Τα όπλα έναντι της Τουρκίας σύμφωνα με τον πρέσβη της Κύπρου πρέπει να είναι η συνεργασία, η ενότητα, η σταθερότητα υποστήριξης των θέσεων, η ενίσχυση των δυνάμεων μας χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ανεπάρκειες.
«Έτσι αν αυτός που θέλει να μας οδηγήσει στο τραπέζι του διαλόγου ή σε στρατικοποίηση ξέρει πως το αποτέλεσμα που θα έχει δεν θα είναι σίγουρο τότε δεν θα προχωρήσει», είπε.
Ο κ. Κενεβέζος τόνισε πως επί χρόνια η Κύπρος προειδοποιούσε πως η Τουρκία δεν θα έμενε μόνο σε όσα έκανε στη μεγαλόνησο αλλά θα προχωρούσε περισσότερο κάτι που αποδεικνύεται τώρα.
« Δεν είναι απλό να γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα είναι απομονωμένα. Πρέπει να αποτρέψουμε τα πράγματα στην ώρα που πρέπει. Οι αντιδράσεις της ΕΕ είναι σαφείς. Να μην τις μειώνουμε και εμείς. Οι αλλαγές δεν είναι όλες σε βάρος », τόνισε.
Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας πως στα χρόνια που έχουν περάσει οι συνθήκες άλλαξαν.
«Παλαιότερα η Κύπρος δεν ήταν μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Τώρα είναι. Επίσης έχει συνάψει συμμαχίες στην περιοχή. Πολλά έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως προσεκτικοί», είπε.
«Και να θέλουμε να μην είμαστε ενωμένοι οι Τούρκοι μας ενώνουν. Γιατί θεωρούν ότι με την επίθεση θα μας αδρανοποιήσουν, θα μας αφανίσουν. Είναι σημαντική η ενότητα των στόχων και οι συνέργειες . ¨Όλοι μαζί μπορούμε να συνθέσουμε ένα πιο καλό πιο ιδανικό κόσμο», τόνισε ο κ. Κενεβέζος.
Στη συνέχεια οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από το ακροατήριο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των συλλόγων την Κυριακή
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Δεκεμβρίου
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού ώρα 9.45πμ
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας με ομιλητή το πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κο Κενεβέζο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Δεκεμβρίου
Παλαιά αίθουσα Νεστοριδείου μελάθρου ώρα 7.00μμ.
Παρουσίαση του βιβλίου <Νικόλαος Κατούντας ο Λεωνίδας της Κερύνειας> (επιμέλεια Σάββα Καλεντερίδη).
Παρουσιάζει η καθηγήτρια φιλόλογος λυκείου Αφάντου διδάκτωρ λογοτεχνίας κα Στέλλα Βουτσά.
Share this:
- Click to share on X (Opens in new window) X
- Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
- Click to print (Opens in new window) Print
- Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
- Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
You may like


sky | ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- Την Δευτέρα: Ξεσηκωμός για το Νοσοκομείο απ’ όλα τα νησιά του νομού! 14/06/2025 - 09:00
- Αντώνης Καμπουράκης: “Ανάγκη άμεσης κινητοποίησης του Δήμου, για την επανέναρξη της ανάπλασης της Ροδιακής Έπαυλης 14/06/2025 - 08:33
- “Τέλος” η δωρεάν χειραποσκευή στο αεροπλάνο με απόφαση της ΕΕ 14/06/2025 - 00:35
- «Ελάτε να γιορτάσουμε τον Κλήδονα στην Παστίδα» 14/06/2025 - 00:30
- Ανακοινώθηκε το νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Βασική επιδότηση τα 3.000 ευρώ +1.500 ευρώ με απόσυρση παλιού οχήματος 14/06/2025 - 00:26
- Πικετοφορία από ΚΚΕ και ΚΝΕ για την Παλαιστίνη σήμερα 14/06/2025 - 00:14
- Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Το Νοσοκομείο είναι για τον λαό! 14/06/2025 - 00:08
- Καταβλήθηκαν 31,24 εκατ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιβατών σε 290.218 μοναδικούς δικαιούχους 13/06/2025 - 19:40
sky | ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Το πιο ενδιαφέρον
-
COVER STORY7 years ago
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ του 20χρονου Ροδίτη και του Αλβανού
-
COVER STORY7 years ago
“Εφυγε” τελικά η 24χρονη Μιράντα από τη Σορωνή
-
COVER STORY7 years ago
19χρονος Αλβανός ο δολοφόνος της φοιτήτριας με συνεργό 20χρονο Ροδίτη
-
COVER STORY2 years ago
Βουτιά στο κενό και στη θάλασσα από παιδίατρο του νοσοκομείου Λέρου
-
TOP Stories7 years ago
Η Αμαζόνα, η Μόνικα, η Δήμητρα, οι πόρνες στην Ελλάδα της κρίσης!
-
COVER STORY7 years ago
Νέο δράμα στη Ρόδο, χωρίς επιστροφή είναι η Μιράντα
-
Uncategorized5 years ago
Η κόρη της αδελφής του περιφερειάρχη προσελήφθη με αμοιβή 52.000 €
-
TOP Stories7 years ago
Τροχαίο με μηχανή: Νέος τραγικός θάνατος στις Κάτω Πέτρες