Οι γυναίκες στην πολιτική

116

Γράφει ο Γιάννης Φλεβάρης

Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος

Απόφοιτος Νομικής Α.Π.Θ.

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

ΜSc Διεθνείς Σχέσεις – MSc Αρχαίο Θέατρο

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου

  «Ένας άνεμος σιγανός φυσούσε μέσα της κι έπαιζε μ’ ένα μόνο φύλλο, το χαμόγελό της…». Είναι «Μια γυναίκα από άνεμο». Όταν ο μεγάλος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος έδωσε τον τίτλο αυτό σε ένα από τα ποιήματά του, περιέγραψε διαχρονικά κάθε γυναίκα που έχει μέσα της την κινητήρια δύναμη να χαράξει την δική της πορεία, ανοίγοντας πανιά προς τους μακρινούς λιμένες των στόχων της.

Οι γυναίκες στην πολιτική όπως και στη ζωή μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα και αν μη τι άλλο, να ηγηθούν, να εμπνεύσουν και να επιτύχουν. Η γυναίκα της πολιτικής μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και ταυτόχρονα η φίλη, η σύζυγος, η κόρη, η μητέρα, η σύντροφός μας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας συνδέει στον κοινωνικό ιστό. Το ίδιο ισχύει για τους νέους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και ενασχόλησης καθώς ενίοτε ο ρους της ιστορίας τους οδηγεί εμπρός.

Βλέπουμε και διαβάζουμε σήμερα αρνητικά σχόλια και μομφές για την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας κα. Σάνα Μάριν, μια νεαρή πολιτικό, μόλις 36 ετών, που ανέλαβε ως επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τις τύχες της χώρας της στην πιο κρίσιμη ίσως γεωπολιτική συγκυρία της πρόσφατης ιστορίας. Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και εκτοξεύονται απειλές κατά της Φινλανδίας από τον μεγάλο της γείτονα για την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητά της, προωθεί παρά τις δεδομένες δυσκολίες του εγχειρήματος την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας λεονταρισμούς και τακτικισμούς της Τουρκίας, του προέδρου Ερντογάν και κυρίως της ίδιας της Ρωσίας που αξιώνει να μην επεκταθεί η βορειοατλαντική συμμαχία στον γεωγραφικό της περίγυρο. Όποια αντίληψη κι αν έχει κάθε ένας από εμάς για τα ζητήματα αυτά της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς πολιτικής δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι εξ αντικειμένου η νεαρή Φιλανδή Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει γιγαντιαίες προκλήσεις και βρίσκεται μπροστά σε θεμελιώδεις αποφάσεις και επιλογές.

Παραδόξως τα ζητήματα αυτά δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα, αναλόγως της σημασίας και της σπουδαιότητός τους από τον Παγκόσμιο Τύπο και τα ΜΜΕ. Αντιθέτως, σάλος και «σκάνδαλο» προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση, εν αγνοία της, ιδιωτικών στιγμών σε κάποιο πάρτι σε ανάπαυλα των εξαιρετικά δύσκολων καθηκόντων της, όπου η νεαρή γυναίκα, πράγμα φυσιολογικό για ανθρώπους της ηλικίας της, χόρεψε και διασκέδασε με φίλους πίνοντας ίσως και ένα ποτηράκι παραπάνω. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά προφανώς για όλους τους άλλους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, έδωσαν όμως βήμα και τροφή για ακραιφνείς επιθέσεις εναντίον της. Διατυπώθηκαν αρνητικές απόψεις με μηνύματα μισογυνισμού, λαϊκισμού και υποκρισίας. Αξίζει να τονιστεί ότι η διασκέδαση της Σάνα Μάριν έλαβε χώρα σε ιδιωτικό χώρο, εντός της αντίστοιχης και απολύτως σεβαστής σφαίρας της ιδιωτικότητάς της, δεν κοινοποιήθηκε ή αναδείχθηκε από την ίδια αλλά που κάποιος άλλος παρά την θέλησή της διέρρευσε στο διαδίκτυο. Δεν αξίζει να σχολιάσουμε παραπάνω τον τρόπο με τον οποίο χόρεψε η νεαρή γυναίκα, πως ντύθηκε, αν τραγούδησε ή αν αγκάλιασε κάποιον, παρά μόνο να επαναλάβουμε αυτό που είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ, ότι παντού όπου υπάρχει μια γυναίκα, «η αντιπαλότητα είναι φανερή».

Εμείς, με πράξεις και αληθή σεβασμό στην θέση και την προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία, στον επαγγελματικό στίβο και στη ζωή, λαμβάνουμε θέση και υποστηρίζουμε ενεργά την συμμετοχή της γυναίκας, στα κοινά και την πολιτική. Εξάλλου η λέξη «πολιτική» είναι γένους θηλυκού!