Με ανοικτή επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ρόδου ζητά άμεσα να βρεθεί λύση για το Δικαστικό Μέγαρο. Μάλιστα τονίζεται πως θα προχωρήσει σε κορύφωση κινητοποιήσεων με αποχή διαρκείας των μελών του, η οποία θα αρθεί μόνο όταν επιτευχθούν υπογραφή σύμβασης για το έργο συνολικής αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου και οριστική εξασφάλιση και διαμόρφωση χώρου μετεγκατάστασης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων μέχρι το πέρας του έργου.
Η ανοιχτή επιστολή που απεστάλη
Κλιμάκωση Κινητοποιήσεων για την Αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου – Απόφαση για Αποχή Διαρκείας.
Αξιότιμε Υπουργέ και αξιότιμοι κύριοι,
Επί σειρά ετών, και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο έτη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει γίνει αποδέκτης επανειλημμένων και ρητών δεσμεύσεων από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για την άμεση αποστολή εξειδικευμένου κλιμακίου για τον τρόπο εκκίνησης του έργου αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου και την εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης των δικαστηρίων, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Το κλιμάκιο παραμένει “άφαντο” και το ιστορικό κτίριο αφήνεται να καταρρέει, παρά τα τεράστια ετήσια έσοδα που εισφέρουν το Εφετείο Δωδεκανήσου και το Πρωτοδικείο Ρόδου στα ταμεία του ΤΑΧΔΙΚ.
Η κωλυσιεργία του Υπουργείου είναι πλέον παντελώς αναιτιολόγητη. Το συγκεκριμένο θέμα είναι πρωτεύον και τίποτα πλέον άλλο δεν δύναται να θεωρηθεί προτεραιότητα από εσάς. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Οι δε βουλευτές Δωδεκανήσου προφανώς δεν εισακούγονται.
Επισημαίνουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη εδώ και έναν χρόνο, παραδίδοντάς σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την εκκίνηση του έργου. Η δική σας αδράνεια να προχωρήσετε στις επόμενες ενέργειες, ενώ η τεχνική προετοιμασία έχει ήδη γίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνιστά προκλητική αδιαφορία.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για αισθητική απαξίωση, αλλά για άμεσο κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων και πολιτών.
Είναι ανήκουστο, εν έτει 2026, δικαστικές αίθουσες να μετατρέπονται σε “λίμνες” με την παραμικρή βροχόπτωση και οροφές γραφείων να καταρρέουν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τα γραφεία έχουν μετατραπεί σε αποθήκες και στα ακροατήρια φυλάσσονται ακόμη το ψηφοδέλτια εκλογών απαγορεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αρχή της δημοσιότητας των δικαστηρίων. Η εικόνα αυτή των προπολεμικών δικαστηρίων σε έναν τόπο που αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού και της ανάπτυξης αποτελεί το απόλυτο όνειδος για την Πολιτεία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, σεβόμενος τα μέλη του, δεν μπορεί πλέον να τηρεί σιωπηλή στάση ατέρμονης αναμονής.
Σας καλούμε εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες και να μας γνωστοποιήσετε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα.
Είναι σαφές ότι αν οι εργασίες δεν εκκινήσουν και δεν ενταθούν άμεσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το έργο δεν πρόκειται να περατωθεί ούτε εντός του επόμενου έτους.
Σας ενημερώνουμε ότι, σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας, προχωράμε στην κορύφωση των κινητοποιήσεών μας με αποχή διαρκείας των μελών μας, η οποία θα αρθεί μόνο όταν επιτευχθούν τα εξής:
- Υπογραφή σύμβασης για το έργο συνολικής αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου.
- Οριστική εξασφάλιση και διαμόρφωση χώρου μετεγκατάστασης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων μέχρι το πέρας του έργου.
Η ευθύνη για την επερχόμενη παράλυση της Δικαιοσύνης στη Ρόδο ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε.
Βασίλης Καταβενάκης: Λύση εδώ και τώρα για το κτίριο των δικαστηρίων η υπομονή μας εξαντλήθηκε
Μιλώντας στον Sky σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Β Καταβενάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δεν είναι σημερινό.
«Το κτίριο των δικαστηρίων εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους τους δικαστές τους δικηγόρους και τους πολίτες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό», τόνισε.
«Δεν μας αρκούν πλέον οι συναντήσεις και υποσχέσεις. Θέλουμε λύσεις. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.
Σε ερώτηση για το που θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι υπηρεσίες των δικαστηρίων είπε:
«Μπορεί να γίνει μεταφορά των υπηρεσιών είτε στο Παλιό Νοσοκομείο σε χώρο στην ΑΣΤΕΡ στο κτίριο της Πυροσβεστικής που γειτνιάζει με το χώρο που στεγάζονταν παλαιότερα το Κτηματολόγιο»
«Η ανοχή μας στις υποσχέσεις έχει τελειώσει. Ζητάμε λύση εδώ και τώρα για το κτίριο των δικαστηρίων», είπε.