Οι κίνδυνοι αυξάνονται και γι αυτό απαιτούνται μέτρα

788

Με την εκκένωση του Βενετοκλείου ( 1ο Λύκειο) ξεκίνησαν  σήμερα οι ασκήσεις ετοιμότητας και οι διαλέξεις που διοργανώνει στη Ρόδο το Μεταπτυχιακό Τμήμα για τις “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα σεμινάρια και τις ασκήσεις ετοιμότητας, αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky σήμερα ο καθηγητής Γεωλογίας Σεισμολόγος πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.
«Σε ότι αφορά τα σημερινά δρώμενα έχουμε την εκκένωση του Βενετοκλείου. Θα αξιολογηθεί η άσκηση. Τέτοιες δράσεις γίνονται σε όλη τη χώρα και είναι πολύ σημαντικές. Το αποτύπωμα τους είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των μαθητών και όχι μόνο», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και κάποιους που παραθέτουν λάθος στοιχεία σε διαλέξεις που κάνουν.
Με αφορμή την άσκηση για την εκκένωση της Μεσαιωνικής Πόλης και τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τη Ρόδο αν σε περίπτωση σεισμού ακολουθήσει τσουνάμι ο κ. Λέκκας υπογράμμισε:

«Το κυρίαρχο πρόβλημα των κοινωνιών θα είναι οι φυσικές καταστροφές . Είναι πολυσύνθετη διαδικασία. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους. Ο σχεδιασμός δεν πρέπει να είναι μόνο επί χάρτου. Προσπαθούμε και με τους τοπικούς φορείς να δώσουμε την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουμε πλέον, συνδυασμένους κινδύνους και αυτό απαιτεί προσοχή», δήλωσε ο κ Λέκκας και πρόσθεσε πως με αφορμή τους ισχυρούς σεισμούς που έχουν γίνει στο παρελθόν και στην περιοχή μας και τα κύματα τσουνάμι θα πρέπει να γίνει ο ανάλογος σχεδιασμός και να ληφθούν μέτρα.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε αν συμβεί κάτι αντίστοιχο να μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως η Ρόδος έχει γίνει ένα μεγάλο εργαστήριο για τους επιστήμονες.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί στη Ρόδο και παρέχουν στους επιστήμονες σημαντικά στοιχεία.

«Έχουμε εγκαταστήσει μηχανήματα στη Ρόδο στο έδαφος και στην θάλασσα, Για το λόγο αυτό είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πάρα πολλά για τη σεισμικότητα της περιοχής. Οι καταγραφές των μηχανημάτων στη θάλασσα και στη στεριά είναι σαν ακτινογραφίες του υπεδάφους», δήλωσε ο κ. Λέκκας

To σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
11:20-11:30 Προσέλευση
11:30-12:00 Άσκηση Ετοιμότητας εκκένωση του Βενετοκλείου
12:00- 12:45 Ο ρόλος του ΟΑΣΠ – Το Γεωδυναμικό Σεισμοτεκτονικό Πλαίσιο της Ρόδου – Αντισεισμική Προστασία Σχολείων με ομιλητή τον καθηγητή πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα
12:45- 13:30 Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις σχολικές μονάδες ( Σύνταξη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης- Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας ) με ομιλήτρια την προισταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης Ενημέρωσης ΟΑΣΠ κ. Ασημίνα Κούρου.
13:30-14:00 Συζήτηση