Οι πιο άτυχοι τουρίστες: Δεν πήγαν στη Ρόδο, λόγω της μεγάλης φωτιάς και βρέθηκαν… πυρόπληκτοι στη Χαβάη

172

Δραματική είναι η κατάσταση στη νήσο Μάουι, στη Χαβάη των ΗΠΑ, όπου οι γιγαντιαίες φωτιές προκάλεσαν το θάνατο 36 συνολικά ατόμων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Το νησιωτικό σύμπλεγμα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου πολλοί κάτοικοι και τουρίστες έτρεξαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Μεταξύ όσων εκκενώνουν περιοχές της Χαβάης είναι και πολλοί τουρίστες: Ένα ζευγάρι Καναδών επέλεξε το Μάουι για τις διακοπές του αν και ο αρχικός προορισμός τους ήταν η Ρόδος. Βλέποντας όμως τις μεγάλες φωτιές που είχαν ξεσπάει τις προηγούμενες ημέρες στο Νησί των Ιπποτών, άλλαξαν τα πλάνα τους και επέλεξαν τη Χαβάη.

Δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν ότι ο εφιάλτης τους θα ζωντάνευε στο Μάουι, από όπου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν λόγω της πύρινης λαίλαπας που έχει κατακάψει την περιοχή.

«Ήταν να πάμε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά υπήρχαν πολλές πυρκαγιές. Κι έτσι δεν πήγαμε στην Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών και ήρθαμε εδώ που υπάρχουν πάλι πυρκαγιές» αναφέρει ο Μάικ Μάγκι.

Η φονική πυρκαγιά στη Χαβάη

Οι πυρκαγιές πλήττουν κυρίως το νησί Μάουι και σε μικρότερο βαθμό αυτό της Χαβάης. Έχουν επιδεινωθεί από τους σφοδρούς ανέμους, που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 130 χλμ/ώρα, τροφοδοτούμενοι από τον τυφώνα Ντόρα, ο οποίος περνάει αυτή τη στιγμή από τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του αρχιπελάγους.

Η τουριστική πόλη Λαχέινα, στη δυτική ακτή του Μάουι, είναι αυτή που επλήγη περισσότερο και μεγάλο μέρος της έχει καταστραφεί από τις φλόγες.

Αυτό το θέρετρο των 12.000 κατοίκων έζησε σκηνές «αντάξιες ταινίας φρίκης», είπε στο CNN η Κλερ Κεντ, μια κάτοικος το σπίτι της οποίας καταστράφηκε από τη φωτιά. Περιέγραψε το χάος που επικρατεί στην κοινότητα με «ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μποτιλιαρίσματα», ανάμεσα σε «αυτοκίνητα που έχουν πάρει φωτιά και στις δύο πλευρές του δρόμου».