Οι πιστοί αψήφησαν το φόβο του κορωνοϊού Κυριακή της Ορθοδοξίας

694

Γεμάτοι από πιστούς ήταν σήμερα το πρωί οι περισσότεροι ναοί, Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Κατάμεστος από κόσμο ήταν και ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού στην πόλη της Ρόδου, καθώς το ποίμνιο δε φάνηκε ν’ ανησυχεί από το θόρυβο που έχει προκληθεί, αν είναι επικίνδυνη ή όχι -λόγω κορωνοϊού- η μετάληψη της Θείας Κοινωνίας.

Έτσι αρκετοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να κοινωνήσουν, να φιλήσουν τις εικόνες, αλλά και να προβούν σε χειροφίλημα στον κλήρο, αψηφώντας το φόβο του κορωνοϊού, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για αποφυγή συναθροίσεων και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία, διατρανώνοντας την πίστη του ότι οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας.

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η σημερινή ημέρα είναι από τις σημαντικότερες της Θρησκείας.

Τι γιορτάζουμε όμως σήμερα;

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους.

Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβανόταν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο:

Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «παννύχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε ολους τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από Βασιλείας του Γεωργίου του Α’, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, το οποίο μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Όσοι πιστεύουν να μη φοβούνται να κοινωνήσουν”

Υπενθυμίζεται ότι μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση για τη Θεία Κοινωνία και τον κορωναϊό έκανε προ διημέρου η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Η ίδια ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τη Θεία Κοινωνία και απάντησε: «Η Θεία Κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο» τόνισε αρχικά, μιλώντας στον realfm.

photo: Κων/νος Γλεντής