Ελάχιστα αυξήθηκαν στη Ρόδο τα περιστατικά συμπολιτών μας που χρειάσθηκαν τη βοήθεια των ειδικών ως προς το κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης κατά την περίοδο της καραντίνας εν μέσω πανδημίας, όπως δήλωσε στον sky η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία Κωνστάντζου, συγκριτικά με αυτούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η περίοδος της καραντίνας και το στρες που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα ζωής όλων. Σίγουρα έχει επηρεάσει τη ζωή μας η καραντίνα. Και ίσως να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα στη δεύτερη, γιατί υπάρχει η εμπειρία του πρώτου lockdown κι έτσι εκδηλώνεται λιγότερη δυσφορία. Οι αγχώδεις διαταραχές, οι φοβίες και η κατάθλιψη, ναι μεν έχουν αυξηθεί, αλλά τα αίτια είναι βαθύτερα και προϋπήρχαν τα συμπτώματα και η υποτροπή ξαναβγαίνουν στην “επιφάνεια”. Η καραντίνα ουσιαστικά έχει λειτουργήσει σαν “φίλτρο”. Αυτοί που επηρεάσθηκαν, στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν με προβλήματα που προϋπήρχαν δηλαδή. Μας έχει επηρεάσει όλους, άλλωστε δε μας αρέσει να μας επιβάλλουν και κάτι…, θα πει χαρακτηριστικά η κυρία Κωνστάντζου, δίνοντας παράλληλα συμβουλές στο πώς μπορεί να διαχειρισθεί και κάποιος μόνος του την κατάσταση, αν δεν χρήζει βοήθειας από ειδικό και οδηγίες για τη ψυχική υγεία.

Η κυρία Κωνστάντζου τόνισε ότι αν π.χ.κάποια οικογένεια δεν είχε εσωτερικές τριβές προ καραντίνας, δύσκολα θα βγουν στην επιφάνεια θέματα ενδοοικογενειακής βίας, καυγάδων κλπ. “Ίσως δεν υπήρχε επικοινωνία έτσι κι αλλιώς από πριν”, επισήμανε σχετικά. Όσο για τους εφήβους ήταν αναμενόμενο ότι θα έχουν “εκρήξεις”, όμως με την κατάλληλη επικοινωνία με τους γονείς του και με επιχειρήματα που θα τους δώσουν τις σωστές συμβουλές, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

Συνιστά να έχουμε επαφή, να κρατήσουμε το κοινωνικό μας δίκτυο και ας είναι από τα social media, ή από το τηλέφωνο, γιατί θα είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε την επικοινωνία μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να ζητήσουμε βοήθεια από ένα φίλο/συγγενή αν χρειασθεί να μιλήσουμε σε κάποιον.

Η σωστή ενημέρωση βοηθάει πολύ, γιατί και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί πανικό σε πολλούς ανθρώπους. Μπορούμε να τους χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:

  • Οι άνθρωποι που είναι πάρα πολύ φοβισμένοι, σε πανικό που έτσι κι αλλιώς είχαν έναν υπερβολικό φόβο πριν ή να είχαν μία αρρωστοφοβία και μία υπερβολική ενασχόληση με την υγεία τους, οπότε όλο αυτό τους φοβίζει όλο αυτό
  • Οι αδιάφοροι άνθρωποι, που δεν τους αγγίζει όλο αυτό και είχαν σημάδια αντικοινωνικής συμπεριφοράς και λειτουργούν εγωκεντρικά κι έχουν μία άρνηση ότι “τίποτα δε συμβαίνει”, ή με συνωμοσιολογικά που πάνε στο άλλο άκρο
  • Οι άνθρωποι που έχουν πιο υπεύθυνη στάση κι ενημερώνονται σωστά από έγκυρες πηγές, κάτι πολύ σημαντικό.

Έξτρα προβλήματα, έμμεσα, εμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα δύο lockdown, γιατί οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, όπως π.χ. για οικονομικούς λόγους, αφού αρκετοί δεν εργάζονται σχεδόν ένα χρόνο, μεταφέροντας τα προβλήματα στην οικογένεια. “Βεβαίως το οικονομικό είναι πολύ σημαντικό και επηρεάζει, όμως δίνουμε έμφαση με πρωταρχικό σκοπό πως θα βγούμε από όλο αυτό υγιής”, σημειώνει σχετικά.

Οι συνεδρίες γίνονται online μέσω του διαδικτύου με τους θεραπευόμενους, με συστηματική ψυχοθεραπεία.

 1,915 total views,  6 views today