Χτύπημα στη φοροδιαφυγή με όλα τα διαθέσιμα μέσα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο-σκούπα, με το οποίο θα κωδικοποιούνται όλες οι διάσπαρτες διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπόριο, με στόχο να κλείνουν «παράθυρα» τα οποία συνεχίζουν να οδηγούν σε απώλεια εσόδων το ελληνικό δημόσιο.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μη χαθεί ούτε μια μέρα στον προγραμματισμό διενέργειας περισσοτέρων από 40.000 ελέγχων. Ο οδικός χάρτης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει τους πρώτους μήνες του έτους τα εξής χρονικά ορόσημα:

Φεβρουάριος: Η νέα πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών σε 24-48 δόσεις σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Μάρτιος: Εχοντας στοιχεία από το πρώτο δίμηνο του έτους μετά την ισχύ των διατάξεων που ορίζουν ότι οι φορολογούμενοι φέτος πρέπει να δαπανήσουν το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ από την διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μετά τις ποινές δρομολογούνται κίνητρα. Τον Μάρτιο άλλωστε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της «άσκησης» αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες, στη βάση της οποίας θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα μεσοσταθμική μείωση 8%.

Απρίλιος: Σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό, ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα κάνουν πρεμιέρα τα ηλεκτρονικά βιβλία. Σήμερα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Απ. Βεσυρόπουλου για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η οποία αποτελεί προπομπό νέας απόφασης και για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο και η εφορία θα αρχίσει να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο σε αυτόματες διασταυρώσεις των στοιχείων που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Τα e-βιβλία στην πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. Τον Απρίλιο άλλωστε, αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουν προκύψει από τις αρχές του έτους και σε συνάρτηση με το «παζάρι» για τα πλεονάσματα, αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το εύρος της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τραγική η κατάσταση στην εστίαση στην πόλη της Ρόδου

Μάιος: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά έως τα τέλη Μαΐου στην απόσυρση χιλιάδων ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητες διασύνδεσης με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Είναι το πρώτο βήμα για την οnline διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis, η οποία σχεδιάζεται να ακολουθήσει το καλοκαίρι.

Η διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να γνωρίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων όπως αυτός προκύπτει από τη δραστηριότητα της ταμειακής μηχανής. Πρόσφατη απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ) που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών οι οποίες δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της online παροχής δεδομένων. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών υποχρεούνται να δηλώσουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, την παύση αυτών, στο TaxisNet ή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ιούνιος: Οι επιτόπιοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ παίρνουν «φωτιά», μπαίνοντας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Δύο αποφάσεις της ΑΑΔΕ οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ από τις πρώτες μέρες του 2020 αναδεικνύουν τους ελεγκτικούς στόχους. Προβλέπεται ότι η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 έλεγχους – έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης. Παράλληλα στο σύνολο του έτους ο ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον 75% θα αφορούν κατ’ αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι υπηρεσίες αυτές θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 περί τις 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Πηγή:Ευro2day.gr

 200 total views,  2 views today