Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ είναι ο στόχος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου για το 2019 και όχι μόνο.
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ και ήταν η πρώτη του έτους.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης έθεσε τους στόχους για το 2019.
«Ο βασικότερος στόχος είναι να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ . Θα προσπαθήσουμε για την επίτευξή του μέχρι το τέλος της θητείας μας. Μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ν. Μπόνης είναι Γραμματέας της ΕΣΕΕ. Είναι μεγάλη δύναμη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου», δήλωσε στον sky ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός.

Θα επιδιωχθεί όπως τόνισε ο κ. Σπανός συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό το αυτονόητο… δηλαδή ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα όλων των νησιωτών. Αποτελεί άλλωστε αντιστάθμισμα για όλα τα αρνητικά που βιώνουν.

«Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων που μπορεί να έχουμε στη διάθεση μας για να επαναφέρουμε στα νησιά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον άτοπο και παράλογο να συνδέουν το ειδικό καθεστώς με το προσφυγικό. Εμείς επανερχόμαστε έχοντας στη φαρέτρα μας τα επιχειρήματα που έγιναν η αφορμή κάποτε να καθιερωθεί το ειδικό καθεστώς», τόνισε ο κ. Σπανός.

Αν χρειαστεί όπως δήλωσε ο κ. Σπανός θα γίνει και νέα προσπάθεια στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου μπορεί να κάνει και χρήση της μελέτης που είχε εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Από εκείνη τη μελέτη είχε προκύψει το λάθος της κυβέρνηση καθώς το όφελος από τη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δηλαδή τα κρατικά έσοδα δεν θα ήταν τα αναμενόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Παρατείνεται μέχρι 7 Δεκεμβρίου η προθεσμία για το μεταφορικό ισοδύναμο

Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και τόνισε πως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά.
« Δεν μπορεί το μεταφορικό ισοδύναμο να υποκαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν λειτουργεί καθώς στην παρούσα φάση ιδιώτες και επιχειρηματίες έχουν λάβει μόνο κωδικούς. Δεν έχουμε δει άλλη λειτουργία πέραν αυτού», ανέφερε ο κ. Σπανός.
Tην πορεία του Εμπορικού Συλλόγου αναμένεται να στηρίξει και το ΕΒΕΔ η διοίκηση του οποίου έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ όπως δήλωσε η Γραμματέας κ. Φαίδρα Σπανού.

Στη συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου έγινε συζήτηση και για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Στην παρούσα φάση επικρατεί προβληματισμός καθώς οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους.

Νέοι παίκτες εισέρχονται στον τομέα τροφίμων

Οι Ροδίτες επιχειρηματίες όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρες στην Αθήνα ή άλλες πόλεις και ιδρύουν καταστήματα στη Ρόδο.
«Θα πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις που έφθασαν να είναι το 44% -50% της αγοράς. Αυτό πρέπει να προβληματίσει», είπε ο κ. Σπανός.
Σε ερώτηση αν θα «αφιχθούν» και άλλες αλυσίδες στη Ρόδο κ. Σπανός απάντησε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένονται νέοι παίκτες του τομέα τροφίμων στην περιοχή.

 200 total views,  4 views today