Ουκρανία: Drone κατέγραψε τον όλεθρο που σκόρπισε ο ρωσικός Στρατός

236

Για «στάχτη μιας νεκρής γης» μιλούν αξιωματούχοι και για τον όλεθρο που άφησαν οι βομβαρδισμοί των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαριούπολη.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη, χωμένοι σε υπόγεια, στερούμενοι τα πάντα.

Χιλιάδες οχήματα γεμάτα αμάχους μπόρεσαν τελικά να φύγουν για τη Ζαπορίζια την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι 100.000 κάτοικοι παραμένουν ακόμη στην πόλη όπου οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν πάνω από άλλες περιοχές της Μαριούπολης δείχνουν τη ζοφερή εικόνα να επαναλαμβάνεται ως ένα «τοπίο κόλασης». Σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης «είναι σαφές ότι οι κατακτητές δεν ενδιαφέρονται για την πόλη της Μαριούπολης. Θέλουν να την  ισοπεδώσουν, να την κάνουν στάχτη και νεκρή γη».

Το ρωσικό σχέδιο για τη Μαριούπολη

Για πρώτη φορά η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.

Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα Τετάρτη ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Έχουν επεκταθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον.

Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.

Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.