Τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας υποδέχθηκε στους Λειψούς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Μαζί του ήταν ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Ισπανός πρέσβης Ενρίκε Βικέρα και ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στον κόλπο της Βρουλιάς, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο για τα διεθνή δεδομένα έργο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που υποστηρίζεται από τον ισπανικό βασιλικό οίκο και περιλαμβάνει χαρτογράφηση και επαναφύτευση της Ποσειδωνίας, μετρήσεις και έρευνες για την ποσότητα των μικροπλαστικών που καταπίνουν τα θηλαστικά, τα ψάρια και τα ασπόνδυλα στα νερά του Αιγαίου, τον βαθμό της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης αλλά και την προοπτική δημιουργίας κέντρου περίθαλψης κητωδών και χελωνών.

Η διευθύντρια έρευνας του Αρχιπελάγους, Αναστασία Μήλιου, παρουσίασε τις δράσεις επιστημόνων και εθελοντών που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες, έχοντας ως βάση τους Λειψούς.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, προτού αναχωρήσει, επιβιβάστηκε στο ερευνητικό σκάφος «Aegean Explorer» του Ινστιτούτου, όπου ενημερώθηκε για την εικοσαετή και πλέον δράση του Αρχιπελάγους για την προστασία της βιοποικιλότητας και της θαλάσσιας ζωής στο Αιγαίο.

Η βασιλομήτωρ της Ισπανίας επισκέπτεται την Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά. Το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στη Λέρο και σήμερα πήγε στους Λειψούς.

 420 total views,  4 views today