Εμμένει στην απόφασή του να εξαιρεθεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξή του στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως δήλωσε στον sky ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως προτεραιότητα πρέπει να έχει η υλοποίηση των έργων, όπου παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023.

Μάλιστα σχετικά με το γιατί συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο και αποχωρεί, ο Δήμαρχος Νάξου απάντησε πως η κατάσταση παρομοιάζεται με ένα γάμο που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο: «Συμμετείχα, παντρεύτηκα και χωρίζω διότι βλέπω ότι δεν πάει. Έγινε μία παντρειά, ένα συνοικέσιο, δεν ταιριάξαμε και χωρίσαμε…», είπε χαρακτηριστικά. “Όλοι οι αιρετοί του Πρώτου και του Δευτέρου Βαθμού αγωνιούμε για τον τόπο μας και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί”, ανέφερε επιπροσθέτως.

Αναλυτικότερα ο κ. Λιανός τόνισε τα εξής: “Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Εγώ ζήτησα από την αρχή όσοι δήμοι έχουν την τεχνική επάρκεια να δημοπρατήσουν τα έργα τους με προγραμματική σύμβαση ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εμείς φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ο Δήμος Νάξου έχει 5 νησιά που διαχειρίζεται, να διαχωρισθεί από το ΦΟΔΣΑ, να ανεξαρτητοποιηθεί και να τρέξει τα έργα του, για να βοηθήσει και την προστασία του περιβάλλοντος. Ένας φορέας χρειάζεται στελέχωση ή προγραμματικές συμβάσεις με εταιρίες που έχουν την ικανότητα, γιατί πρέπει όλα αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023”.

Άλλωστε από τον περασμένο μήνα η δημοτική αρχή Νάξου πρότεινε να ληφθεί απόφαση για την κατάργηση/τροποποίηση της 1ης παρ. του άρθρου 226 ως και του άρθρου 226 Α του Ν. 4555/2018, ως προστέθηκαν με το άρθρο 93 του Ν. 4685/2020, όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα το Δήμο Νάξου & ΜΚ, άλλως την εξαίρεση του Δήμου με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξή του στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

 

 933 total views,  2 views today