Ο Ηλιογάβαλος ο αυτοκράτορας, η τοξικότητα, η πόλωση, οι αγορασμένοι και οι αγοραίοι

725

Ο ΗΛΙΟΓΑΒΑΛΟΣ

  • Ηλιογάβαλος (219 – 222) Η Ιουλία Μέσα ήταν αδελφή της Ιουλίας Ντόνας που ήταν σύζυγος του Σεπτίμιου Σεβήρου και μητέρα του Καρακάλλα. Αυτή η Μέσα είχε έναν εγγονό που ονομαζόταν Βάριος Άβιτος με το ψευδώνυμο Ηλιογάβαλος, ένα δεκατετράχρονο αγόρι που ήταν ιερέας στην Εμέση της Συρίας. Η Μέσα διέδωσε πως ήταν νόθος γιος του Καρακάλλα και οι λεγεωνάριοι στη Συρία τον ανακήρυξαν αυτοκράτορα και τον οδήγησαν θριαμβευτικά στη Ρώμη μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Την άνοιξη του 219 η Ρώμη είδε να καταφτάνει ο πιο παράξενος απ’ τους Αυγούστους της: ένα αγόρι ντυμένο με κατακόκκινα μεταξωτά, με χείλια βαμμένα, με βλέφαρα περασμένα με χένα, με μαργαριτάρια στο λαιμό, βραχιόλια με σμαράγδια στους αστραγάλους και τους καρπούς και διαμαντένιο στέμμα στο κεφάλι! Παρ’ όλα αυτά οι Ρωμαίοι ζητωκραύγαζαν, γιατί πλέον καμιά καρναβαλική εμφάνιση δεν τους σκανδάλιζε, αφού η πόλη είχε καταντήσει ένα τεράστιο τσίρκο.
  • Φυσικά, αυτοκράτορας πραγματικός ήταν η γιαγιά του. Γι’ αυτόν ο θρόνος ήταν ένα παιχνίδι. Μέσα στην αθωότητά του ίσως να ήταν και συμπαθής. Έκανε αστεία με όλους, παιχνίδια με την τράπουλα και λοταρίες, ενώ σκάρωνε πολλές φάρσες. Ήθελε πάντα το καλύτερο και ξόδευε αμύθητα ποσά. Ταξίδευε με εκατοντάδες άμαξες ακολουθία και για ένα μπουκαλάκι άρωμα ξόδευε εκατομμύρια. Πότε – πότε θυμόταν πως ήταν ιερέας και είχε κρίσεις μυστικισμού. Μια μέρα αποφάσισε να κάνει περιτομή, μιαν άλλη να ευνουχιστεί και μια τρίτη να του στείλουν από την Εμέση τον μετεωρίτη που λατρευόταν εκεί. Έχτισε έναν ναό για να στεγάσει την πέτρα και πρότεινε στους Εβραίους και στους Χριστιανούς να αναγνωρίσουν την πέτρα ως θεό. Η γιαγιά του, η Μέσα, κατάλαβε πως έβαζε σε κίνδυνο τη δυναστεία. Τον υποχρέωσε να υποδείξει διάδοχο τον αδελφό του Αλεξιανό και με τη χαρακτηριστική οικογενειακή άνεση, γιαγιά και μητέρα, δολοφόνησαν τον Ηλιογάβαλο!

Περιβάλλον τοξικό προωθείται από διάφορους κύκλους με στόχο την πόλωση αλλά και με πρακτικές υψηλών τόνων αντιπαράθεσης, προς όφελος των κατεχόντων θέσεις και προς αποφυγή εμφάνισης άλλων εναλλακτικών προτάσεων στην τοπική πολιτική σκηνή!

Η προώθηση αυτή εμφανίζεται κατ’ αρχήν με μια σχεδιαζόμενη τακτική κομματικής πόλωσης στις εκλογές που – δυστυχώς – από ιδιαίτερη κομματική προώθηση, χωρίς ιδιαίτερη περίσκεψη, ακολουθήθηκε από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που θέλησε να διατηρήσει την επαφή με την πραγματικότητα, ρίχνοντας νερό στον μύλο των συνδυασμών που δεν στηρίζονται από το κόμμα αυτό, αλλά ψαρεύουν από παντού!

Η κατάσταση που εμφανίζεται στην τοπική πολιτική σκηνή είναι ιδιαίτερα προβληματική. Την ευθύνη έχουν οι νεόκοποι της πολιτικής και όσοι θεωρούν πως όλα τα έχουν καλά καμωμένα, αδιαφορώντας για την θορυβώδη αντίδραση που βγαίνει, από όλους που θεωρούν την πρακτική του τρόπου που πολιτεύονται “πρακτική του …ο,τι νάναι και όπως νάναι” χωρίς ουσία και αποτελέσματα!

Η λαθεμένη τακτική της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ που εξήγγειλε …διαγραφές, χωρίς να έχει επίσημα δώσει στήριξη ή χρίσμα σε έναν υποψήφιο, αποτελεί συνέχεια της …παρωδίας που βιώνουμε, με έξαλλους των …ελαφιών και υπαλλήλους υπηρεσιών  – νομιμόφρονες και φωνασκούντες υπέρ του αφεντικού.

Φυσικά, μη γνωρίζοντας, αν αυτός που σήμερα είναι αφεντικό, θα είναι και αύριο.

Το τοξικό κλίμα καλλιεργείται με θέρμη και στόχευση: Κατ΄αρχήν, για να αποτραπεί μια δυναμική αντίδραση που θα αποκτήσει αποδοχή στην κοινωνία και από την άλλη για να κοπούν τα…φτερά σε όσους έχουν απήχηση και πιθανώς να έκαναν ζημιά στο …σύστημα

Ποιο βέβαια σύστημα, είναι το ερώτημα που τίθεται, αφού είναι γνωστές οι πρακτικές  που καλλιεργούνται: Μεταξύ των ασημάντων και μετρίων, να επιβιώσουν οι ίδιοι, να μην ενοχληθούν, να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα, να προωθούν τα …αγύριστα για να κρατούν την επαφή και την εύνοια, αποτρέποντας όποια άλλη παρουσία.

Δικαίωμα τους είναι! Αλλωστε, αγορασμένοι και αγοραίοι της πολιτικής, δεν διατηρούνται επί χρόνια. Οταν γίνουν πλήρως αντιληπτοί, θα έχουν χάσει το δήθεν δικαίωμα των fake news που διαδίδουν και μάλιστα επιτιθέμενοι σε άλλους γι αυτά!

Ηλιογάβαλος, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας!

Θα είναι φυσικά αργά για τον τόπο. Αυτόν τον τόπο που σήμερα βιώνει την ανορεξία πράξης από τους σημαντικούς, που στο χάος των μετριοτήτων δεν έχουν θέση άξιοι, που αυτοί οι ικανότεροι, δεν μπορούν και δεν θέλουν να  αντιδράσουν στους κολαούζους του συστήματος που φτιάχτηκε.

Η ημέρα των εκλογών είναι κοντά! Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε πολιτικές πράξεις χωρίς πολιτική οριοθέτηση, θα έχουμε την χαρά να βλέπουμε τρίκυκλα με μεγάφωνα να περιδιαβαίνουν και να διαλαλούν την πραμάτεια τους, θα έχουμε την ευκαιρία να χαιρόμαστε ακούγοντας και φωνές εκτός συστήματος που θα τα λένε, με άλλους να στρέφουν τα νώτα τους και με άλλους να απολαμβάνουν την αστειότητα.

Είμαστε στην τοξικότερη προεκλογική περίοδο που έχει περάσει ο τόπος. Με στρατηγικό σχεδιαστή, που έτσι έγινε γιατί έτσι …θέλαμε, με υπηκόους μιας χάρτινης αυτοκρατορίας του Ηλιογάβαλου!