Ο σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς όπως ισχυρίστηκε, δεν έχει τη λαϊκή εντολή για να πράξει κάτι τέτοιο.

Υποστήριξε ότι ένας από τους πυλώνες του προεκλογικού του προγράμματος το 2014 ήταν να μη δεχτεί αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπερβαίνει το πλαίσιο των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ονοματολογικό.

«Η Συμφωνία καθιστά τη “Μακεδονία” εξαρτώμενη από μία άλλη χώρας και συγκεκριμένα την Ελλάδα», αναφέρει στην επιστολή του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο ποινικός κώδικας προβλέπει τουλάχιστον πενταετή φυλάκιση σε οποιονδήποτε θέτει τη χώρα σε μια τέτοια θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ζάεφ μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το όνομα στη Βουλή και μάλιστα με απλή πλειοψηφία 61 εδρών στις 120.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι αν ο Γ. Ιβανόφ αρνηθεί εκ νέου να κυρώσει τη συμφωνία, τότε η Βουλή θα κινήσει τις διαδικασίες για την αποπομπή του.

 186 total views,  2 views today