Το βαρομετρικό χαμηλό, ή αλλιώς ο μεσογειακός κυκλώνας που έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και βρίσκεται μακριά από τη χώρα μας θα μας επηρεάσει σε δυο φάσεις, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θεόδωρου Κολυδά, σε πρώτη φάση ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρουσιαστούν στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά, κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην Κρήτη, πρόσκαιρα, και στις δυτικές Κυκλάδες, και θα κινηθεί βορειότερα, επηρεάζοντας τη νότια και νοτιοανατολική Αττική.

Οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο.

Μέσα στο Σάββατο, το χαμηλό θα αρχίσει και πάλι να κινείται σταδιακά προς τη χώρα μας και θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων. Τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο νότια και ανατολική, δυτικές Κυκλάδες, Κρήτη, δυτική και κεντρική Κρήτη και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Σαν τάση του καιρού, την Κυριακή, το χαμηλό αυτό θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να εξομαλύνεται η κατάστασή του, να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΡΟΔΟΥ

Παραμένει η απειλή για την Κρήτη τις Κυκλάδες τα ανατολικότερα νησιά και τα Δωδεκάνησα για επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τον Κυκλώνα Ρόδου!
Ολα θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου κατά 95% με μια απόκλιση πάνω – κάτω 2 με 3 ώρες αργότερα, όπου θα αρχίσει να πλησιάζει ο Κυκλώνας Ζορμπάς την δυτική Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό το απόγευμα

Εαν περάσει την Κρήτη υπάρχουν ελπίδες να αποδυναμωθεί πάρα πολύ ομως η αίσθηση είναι οτι ενα τέτοιο χαμηλό παρόλο που θα αποδυναμωθεί βρίσκοντας γή θα καταφέρει να βγεί απο την ανατολική Κρήτη και μόλις βρεί τα θερμότερα νερά του Καρπάθιου θα αναδιοργανωθεί και θα περάσει τα Δωδεκάνησα ενισχυμένο.

Ετσι ο Ζορμπάς θα έρθει στα Δωδεκάνησα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΑ

Εκτίμηση φαινομένων για την Πέμπτη και την Παρασκευή και προειδοποίηση περαιτέρω επιδείνωσης το Σαββατοκύριακο

Αναλυτικά

Ρόδος :
Τις πρωινές ώρες υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επηρεαστεί το βορειοδυτικό και ανατολικό τμήμα καθώς και η πόλη απο βροχή η καταιγίδα. Τα φαινόμενα θα συνεχίζουν ανα διαστήματα ολη μέρα και θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκεννώσεις.

Στα υπόλοιπα τμήματα ψιχάλες ανα διαστήματα μόνο.

Υπόλοιπα νησιά :
Καταιγίδες θα σημειώνονται απο το πρωί στην Σύμη την Τήλο και αργότερα στην Νίσυρο ενώ θα συνεχίζουν ανα διαστήματα και για το υπόλοιπο της ημέρας.

Πρός το μεσημέρι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστούν η Κώς η Κάλυμνος η Λέρος και η Πάτμος απο ψιχαλίσματα η παροδική καταιγίδα.

Δεν αποκλείεται να ακουστούν κάποια αστραπόβροντα στην Κώ.

Τα νησιά που δεν αναφέρθηκαν δεν θα πρέπει να περιμένουν κάτι παραπάνω απο νεφώσεις.

Μεσάνυχτα και ξημέρωμα Παρασκευής

Ρόδος :
Θα ενταθούν οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στην πόλη αλλα και πέριξ αυτής ενώ όσο βαδίζουμε πρός το ξημέρωμα θα επηρεαστεί και η νότια Ρόδος οχι όμως απο ισχυρές βροχές η καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα εξασθενούν σύντομα όμως απο τις απογευματινές και κυρίως τις βραδυνές ώρες νέοι πυρήνες θα εισέρχονται στα νότια του νησιού και στην συνέχεια και τα υπόλοιπα ενω θα συνοδεύονται απο πλούσιες ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Υπόλοιπα νησιά :

Ενώ η μέρα θα ξημερώνει με μεγάλα ανοίγματα γρήγορα θα εισέρχονται νεφώσεις απο τα νοτιοδυτικά και θα δίνουν έως τις προμεσημβρινές ώρες καταιγίδες σε Κάσο – Κάρπαθο και λίγο αργότερα στα υπόλοιπα τμήματα.

Έως τις βραδυνές ώρες θα έχουν σταματήσει τα φαινόμενα. Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.

Σαββατοκύριακο με Τροπικό Κυκλώνα στην Ελλάδα

Ισχυρότατους ανέμους θα φέρει στα Δωδεκάνησα το Κυκλωνικό σύστημα που αναπτύχθηκε στα νοτιοδυτικά κράσπεδα της χώρας μας το οποίο θα αρχίσει να μας πλησιάζει απο το Σαββάτο το απόγευμα. Περισσότερες λεπτομέρειες οσο αφορά τα φαινόμενα και την ένταση των ανέμων θα γίνουν γνωστές στην έκτακτη πρόγνωση της Παρασκευής.

Οσοι κανονίζετε ταξίδια για το Σαββατοκύριακο λάβετε υπόψιν την περαιτέρω ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν την χώρα.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

Αναφορικά με τους ανέμους, ενώ θα εξασθενίσουν στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ και θα είναι ανατολικά, βορειοανατολικά στο νότιο Ιόνιο.

Το Σάββατο, θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση τα 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση η οποία θα είναι μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

 176 total views,  2 views today