Ο κ. Καιρίδης τα ρίχνει στους ξενοδόχους και την αστυνομία για τους μετανάστες!

192

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει όλες τις απαραίτητες θέσεις, ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας στα όμορα νησιά και την υπόλοιπη χώρα για να καταγραφούν και να φιλοξενηθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία», τόνισε στην εφημερίδα Καθημερινή ο υπουργος Μεταναστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
Ο ίδιος είπε πως την ευθύνη έχουν αστυνομία και λιμενικό: «Η σύλληψη και η μεταγωγή τους στα κέντρα του ΥΜΑ εναπόκεινται στις αρχές ασφαλείας της χώρας – την Αστυνομία και το Λιμενικό».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Αυτό που καταλαβαίνω εγώ και μου λένε από τα αρμόδια υπουργεία είναι ότι πρόκειται όχι για νεοαφιχθέντες, αλλά για παράτυπους μετανάστες που ήταν στο νησί, και τώρα -με το τέλος της τουριστικής σεζόν- εμφανίζονται για να καταγραφούν».

Και προσθέτει: «Αυτό που ξέρουμε ως υπουργείο είναι ότι οι ροές βρίσκονται σε καθοδική πορεία σε όλο το Αιγαίο και ότι αυτοί δεν είναι καινούργιοι. Στη Ρόδο έχουμε το ζήτημα ότι δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή, όπως σε άλλα νησιά, διότι δεν είχαμε ροές εκεί και δεν χρειαζόταν.

Αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα στη διαχείριση του φαινόμενου – είναι ένα πρόβλημα παροδικό, θα το αντιμετωπίσουμε. Ήδη έχουμε κάνει μεταφορά άνω των 350 τις τελευταίες ημέρες εκτός Ρόδου και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη πτώση των ροών», για να σχολιάσει ότι «υπάρχουν διάφοροι καλοθελητές που θέλουν να χτίσουν ένα αφήγημα γύρω από αυτές τις εικόνες. Είναι εικόνες που δεν πρέπει να υπάρχουν, ειδικά σε μία ναυαρχίδα του Τουρισμού όπως είναι η Ρόδος.

Υπάρχουν διάφοροι από την αντιπολίτευση, σε ΜΜΕ, σε ακτιβιστές, σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς που θέλουν αυτή την εικόνα να την υπερβάλλουν και να την αναμεταδίδουν, να χτίζουν γύρω από αυτή. Υπάρχει σπέκουλα, δεν αρέσει σε κάποιους το γεγονός ότι οι ροές πέφτουν, δεν τους αρέσουν τα νούμερα, θέλουν να τα βλέπουν ψηλά. Θέλουν να μιλάνε για πρόβλημα για να χτυπήσουν την κυβέρνηση».

Για το πρόβλημα με λίγα λόγια ο κ. Καιρίδης θεωρεί πως φταίει η παράνομη εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις! Η διαμορφωμένη αυτή άποψη από κάποιους τοπικούς παράγοντες του μεταφέρθηκε, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό την αντιμετώπιση που έχει η Ρόδος από το επίσημο κράτος!

Οσο για την άποψη πως η μεγέθυνση του προβλήματος οφείλεται σε αντιπολιτευτική τακτική, μια βόλτα στο κέντρο της Ρόδου είναι η απάντηση, γιατί κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εικόνα!