Στην υπόθεση που αφορά το διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτιστικών  τύπου Led στο οδικό δίκτυο της Ρόδου αναφέρθηκαν σε συνεντεύξεις τύπου σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος  Χατζημάρκος και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας.

Αναλυτικότερα ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος  αναφερόμενος στα Led τόνισε πως το θέμα ήρθε για συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού με πρωτοβουλία της παράταξης του.

«Δεν έφεραν οι περίφημοι καταγγέλλοντες  το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου  αλλά εμείς.Εκεί  δεν είχαν  να πουν ούτε και  να ψελλίσουν τίποτε. Λυπάμαι πάρα πολύ για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Λυπάμαι και για τον τρόπο που έχουν αποφασίσει,  ορισμένοι να πολιτεύονται.Είμαστε εδώ και απαντάμε στις προκλήσεις, στη λάσπη στην κακοήθεια στην εμπάθεια  στην οργανωμένη συκοφάντηση. Απαντάμε σε όλα. Είναι ένα  μέτωπο όργιο κατασυκοφάντησης της περιφερειακής αρχής. Οργανωμένο συντονισμένο που διακινεί μόνο ψέμα και λάσπη. Ταιριάζει η λάσπη με άλλα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας. Ίσως η λάσπη, ως επαγγελματικό περιβάλλον  τους ταιριάζει. Αλλά αυτοί έχουν αποφασίσει  για αυτό. Εμείς θα απαντάμε πάντα, λέγοντας την αλήθεια και αναδεικνύοντας τα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός που έγινε είναι ένα εθνικό μοντέλο που εφαρμόζεται από εκατοντάδες φορείς στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζημάρκος κατήγγειλε  ότι σε απόσταση πολύ μικρή από το  κτίριο της Περιφέρειας μπορεί κανείς να  βρει…. διαγωνισμό με ένα διαγωνιζόμενο για την προμήθεια Led.

« Είναι το μοντέλο που έχει αποφασίσει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Έχει παρουσιαστεί σε ημερίδες σε όλη τη χώρα.Έχει  ως κριτήριο την ενεργειακή απόδοση. Τα έργα αυτά αποπληρώνονται από τα χρήματα που ο κάθε φορέας καταβάλει στη ΔΕΗ. Ο διαγωνισμός δεν έχει προσβληθεί ακόμη . Είμαι βέβαιος ότι το μένος αυτών που συνιστούν τους διώκτες μας θα φθάσει παντού. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό. Δεν έχουμε ουδεμία αγωνία. Θα τους αντιμετωπίσουμε σε όλα τα επίπεδα .Αν κανείς θέλει  να λειτουργήσει ερευνητικά  μπορεί να ψάξει   και να βρει σε αυτό τον τόπο διαγωνισμό για ledμε ένα διαγωνιζόμενο. Δεν θα αγωνιστεί πολύ.Είναι κοντά σε απόσταση πολύ μικρή .  Παντού έχει λάμπες», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Με αφορμή τη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε :

«Μου είπε ο κ. Ζαννετίδης ότι έχουμε αντιπολίτευση, μόνο όταν κόβεται μια συγκεκριμένη εταιρεία  από διαγωνισμό. Είναι μια επιλογή αντιπολίτευσης και αυτή. Θα προχωρήσουμε όπως κάναμε και για το  Φράγμα Γαδουρά το 2017. Η Ρόδος υδροδοτήθηκε παρά τις απέλπιδες προσπάθειες κάποιων, να κρατήσουν το νησί χωρίς νερό.  Στην περίοδο μας τα έργα ξεκινάνε  και έχουν αρχή μέση και τέλος. Διαθέτουν προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τα αρχικά όρια και επειδή υπάρχει πολιτική  συνέχεια όποιος θέλει να ψάξει  να βρει περίοδο που τα τεχνικά έργα είχαν και άλλες πτυχές δεν θα πάει πολύ πίσω. Τα φαντάσματα άνοιξαν τη ντουλάπα… βγήκαν και ξανάρχονται στις εκλογές. Είμαστε εδώ και οι απαντήσεις θα δοθούν όπως αξίζει  σε αυτούς που διακινούν όλο αυτό το αίσχος. Και αυτούς που το υποκινούν και αυτούς που το σχεδίασαν».

Ναι στη λήθη όχι στην αμνησία λέει ο Στέργος Στάγκας

Στο διαγωνισμό για τις λάμπες  Led αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας .

« Μου κάνει εντύπωση όσα έχουν αναφερθεί τελευταία για τα φωτιστικά Led. H προηγούμενη περιφερειακή αρχή στα δώδεκα χρόνια παρουσίας της είχε αντίστοιχες υποχρεώσεις. Μεταξύ αυτών στον πρώην Δήμο Ιαλυσού είχαμε πλήρως τις αρμοδιότητες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Πλήρωσαν τότε για δώδεκα χρόνια έστω και ένα ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΗ  για ρεύμα στο επαρχιακό δίκτυο Ιαλυσού; Απαντώ όχι , γιατί τα πλήρωνε ο Δήμος Ιαλυσού. Έκαναν συντήρηση στους φωτεινούς σηματοδότες που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών ορίων  της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού;  Άλλαξαν τους ιστούς; Τις λάμπες; Έφτιαξαν πεζοδρόμια; Έκαναν ασφαλτοστρώσεις; Τα μέλη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής επί δώδεκα χρόνια ανέδειξαν την … απραξία. Τώρα έρχονται ως τιμητές» είπε ο κ. Στάγκας που απαρίθμησε τα έργα που έγιναν επί θητείας του στο Δήμο Ιαλυσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   ΚΙΝΑΛ: Δραματική η κατάσταση στο Νοσοκομείου της Ρόδου

Ο  πρώην δήμαρχος Ιαλυσού τόνισε πως δεν μπορεί εκείνοι που ήταν στην απραξία τόσα χρόνια να δείχνουν τώρα ενδιαφέρον.

«Οι χθεσινοί αποστάτες των προβλημάτων του τόπου θέλουν να γίνουν τώρα πρωτοστάτες. Παλαιότερα αδιαφορούσαν πλήρως. Κάποιοι είναι σήμερα στο Δήμο Ρόδου και αργότερα θα πάρουν άλλες θέσεις», είπε.

Ο κ. Στάγκας αναφέρθηκε και στις διαδικασίες για την απόκτηση των φωτιστικών Led παραθέτοντας παραδείγματα με δαπάνες στις περιπτώσεις έργων και προμηθειών.

“Όταν έχουμε διαγωνισμό για υλοποίηση έργου λαμβάνουν μέρος εργοληπτικές εταιρείες και μόνο.Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με προμήθεια όπως για παράδειγμα τα ledτότε μπορεί λάβουν μέρος είτε εταιρείες ή εργολήπτες. Δεν αποκλείεται κανείς. Αν θέλει κάποιος να αγοράσει  κάτι σε προσιτή τιμή,  πάει στο μεσάζοντα ή στην πηγή κατευθείαν; Γιατί να αποκλείουμε τις εταιρείες προμήθειας υλικών;» αναρωτήθηκε ο κ. Στάγκας  και πρόσθεσε ότι επελέγη η διενέργεια διαγωνισμού από την περιφερειακή αρχή ως η βέλτιστη λύση.

Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού με αριθμητικά στοιχεία προσπάθησε να  αποδείξει ότι η  πρόταση της περιφερειακής αρχής είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Εμείς έχουμε να καλύψουμε δίκτυο 150 χιλιομέτρων στο οδικό δίκτυο. Θέλουμε με τα ίδια χιλιόμετρα να εξοικονομήσουμε άλλα τόσα χιλιόμετρα. Ο διαγωνισμός έγινε και ανέκυψε  ανάδοχος στη Ρόδο και  προσωρινός ανάδοχος στην Κω. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού  είναι στο ελεγκτικό συνέδριο και τελούμε σε αναμονή της απόφασης . Το έργο κοστίζει 2.700.000 ευρώ. Για τους ιστούς και τα «μπράτσα» απαιτούνται 4.500.000 ευρώ. Αν το κόστος αυτό εντάσσονταν στο  διαγωνισμό το κόστος θα ήταν κατά 1.800.000 μεγαλύτερο. Άρα το κόστος θα ήταν 6.300.000 δηλαδή πολύ μεγαλύτερο».

Ο κ. Στάγκας τόνισε ακόμη ότι με το σχετικό διαγωνισμό θα εξοικονομηθούν και τα χρήματα που θα δίνονταν  για την συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού.

«Αποσιωπούν ότι κάθε χρόνο διενεργείται  από την Περιφέρεια διαγωνισμός για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Με τις εκπτώσεις  η δαπάνη φθάνει τα 300.000 ευρώ.  Στο  διαγωνισμό προβλέπεται ότι  ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη συντήρησης  του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο  για δέκα χρόνια . Θα εξοικονομηθούν 2.500.000 ευρώ . Στην ουσία το κόστος για την Περιφέρεια θα είναι μηδέν», εξήγησε ο κ. Στάγκας και πρόσθεσε πως σημαντικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση χρημάτων αποσιωπούνται.

Αναφορά έκανε ο κ. Στάγκας και σε όσα έγιναν στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και τις αποχωρήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.

«Αφού ισχυρίζονται ότι δεν έχουν  το σχετικό φάκελο και δεν είναι ενημερωμένοι για ποιο λόγο έκαναν τις συγκεκριμένες αναφορές; Είναι δυνατό να μην είναι ενημερωμένοι αφού μέλη τους μετέχουν στην οικονομική επιτροπή ; Έπρεπε να μείνουν στην αίθουσα για να έχουν ενημέρωση. Δεν ήθελαν  την αλήθεια και απέκρυψαν σημαντικά θέματα. Σήμερα είναι στο ελεγκτικό  συνέδριο προς έλεγχο ο αντίστοιχος διαγωνισμός για το Δήμο Ρόδου με προϋπολογισμέ 26.000.000 ευρώ», είπε ο κ. Στάγκας  και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Ρόδου ότι προσήλθε στο διαγωνισμό με ιδιώτη ως τεχνικό σύμβουλο σε αντίθεση με την περιφέρεια που συνεργάζεται με το ΚΑΠΕ.

Ο κ. Στάγκας έκανε σύγκριση των διαγωνισμών της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου.

«Ο διαγωνισμός της  Περιφέρειας αφορά προμήθεια για φωτιστικά led που  θα τοποθετηθούν σε ιστούς ύψους 9 και 12  μέτρων . Αντίστοιχα ο διαγωνισμός του Δήμου Ρόδου αφορά την  αντικατάσταση των φωτιστικών πάνω στους στύλους της ΔΕΗ στα χωριά. Θα είναι ο ίδιος φωτισμός;  Επιπλέον οι συμμετέχοντες στη δική μας διαδικασία έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ  τους ισολογισμούς τους.  Η κοινοπραξία που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της περιφέρειας, δεν είχε προσκομίσει τη βεβαίωση που απαιτούνταν και ως εκ τούτου  απορρίφθηκε από την οικονομική επιτροπή. Αντιθέτως στο Δήμο Ρόδου δεν  ζητήθηκε το ίδιο από την αντίστοιχη κοινοπραξία που έλαβε μέρος. Ποιος διαγωνισμός είναι φωτογραφικός ; », κατήγγειλε ο κ. Στάγκας και συμπλήρωσε ότι αυτοί που δεν κατάφεραν να φωτίσουν το νησί προσπαθούν να κρατήσουν το συγκεκριμένο θέμα στο σκοτάδι.

“Ότι και να κάνουν θα τους αλλάξουμε τα φώτα. Και θα είναι φώτα τύπου Led”, κατέληξε ο κ. Στάγκας.

 348 total views,  2 views today