Στην αναζήτηση για το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, λύσεις αναζητά στα Δωδεκάνησα σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αλλά και τα μικρότερα κόμματα, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.

Κατά τις πλέον τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, στο Κίνημα Αλλαγής εκφράζεται αλλά και εκδηλώνεται μια έλλεψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, ενώ η απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού που θα μπορούσε να ανοίξει ορέξεις, προκάλεσε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα ακόμη και αρνητική διάθεση συμμετοχής αυτών που το τελευταίο διάστημα έκαναν κάποιες κινήσεις…

Αναλυτικά, στα κόμματα:

Στο Κίνημα Αλλαγής εκτός του Βάϊου Καλοπήτα και της Λίτσας Φτακλάκη δεν εκδηλώνεται από κάποιον άλλο ενδιαφέρον. Σπασμωδικά και χωρίς να έχει πεισθεί ακόμη, ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τον Μανώλη Γλυνό, που βέβαια θα μεταπηδήσει σε εθνικές εκλογές μόνο για την τιμή των όπλων, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με εκλογιμότητα, εκλογικό σύστημα, με την αναλογικότητα αλλά και ισορροπίες, ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να επιδιώξει ο Φώτης Χατζηδιάκος, έστω και αν ορισμένοι τέτοια προοπτική δεν την βλέπουν με καλό μάτι!

Στο ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς δεύτερη κουβέντα ο Νεκτάριος Σαντορινιός έχει τον πρώτο λόγο. Ο Ηλίας Καματερός θα είναι εκ νέου υποψήφιος εκπροσωπώντας την Κω ενώ στο παιχνίδι θα είναι και οι Αποστολίδης και Γάκης. Ο τελευταίος, περισσότερο για την τιμή των όπλων και όχι από άλλο περισσότερο, πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι μεγάλες εκπλήξεις στη Νέα Δημοκρατία

Στα Δωδεκανησιακά πράγματα το μέγιστο ενδιαφέρον θα έχουν οι προσεχείς εκλογές, που θα διεξαχθούν με το αναλογικό σύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, με όλες τις ενδείξεις και με όλους τους υπολγισμούς, η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει δύο βουλευτές. Φυσικά, αυτοές οι δυό έδρες θα διατηρηθούν μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Ως τότε όμως θα βγούνε τα μαχαίρια για τα καλά, αφού μεταξύ Κόνσολα, Υψηλάντη, Ιατρίδη και Παππά, θα υπάρξει εντυπωσιακή σφήνα:

Στο πιο πιθανό σενάριο, υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα για Πειραιά.

Στο ενδεχόμενο αυτό που μετά τον ανασχηματισμό φαντάζει περισσότερο κοντά στους σχεδιασμούς, δεν θα περισσέψει θέση για άλλους ενώ «θα μαχαιρωθούν» πιθανώς και …θανάσιμα όσοι σήμερα κυνηγούν χίμαιρες υπό την ομπρέλα του περιφερειάρχη. Ο λόγος είναι προφανής, η επιδίωξη είναι πλέον πασιφανής, αν και αρκετοί υποστηρίζουν πως Χατζημάρκος προς Βουλή δεν πάει, όσο το παίζει γκόβερνορ στο Νότιο Αιγαίο.

Από τις ανακατατάξεις κερδισμένος θα είναι σίγουρα ο έχων προβάδισμα, άρα ο Μάνος Κόνσολας. Εκεί που θα γίνει το έλα να δεις είναι στην περίπτωση Υψηλάντη, Ιατρίδη και Παππά. Ο τελευταίος φαίνεται πως κινείται δραστήρια και δείχνει να δημιουργεί πόλο υπέρ του, προφανώς καλύτερο και μεγαλύτερο από του Υψηλάντη.

Μάλιστα, σχετικά, η υπό έλεγχο από το περιβάλλον του Γιάννη Παππά εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο με άλλες σκέψεις στην περιοχή, «παίζει» τον κ. Υψηλάντη σε …άλλα μονοπάτια και το σχετικό κείμενο που φαίνεται παρακάτω στην φωτογραφία, είναι ενδεικτικό.

Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί και μερικοί αντιληφθούν πως δυό βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία είναι μια εκδοχή φυσιολογική για τις αναλογικές εκλογές, σίγουρο είναι πως θα δώσουν τα …ρέστα τους για την δεύτερη εκλογή με το «φυσιολογικό σύστημα».

Ο «αφύσικος» παράγοντας που προβληματίζει όλους είναι πως η Μίκα Ιατρίδη, αν και τελευταία ασχολείται με τα της οικογενείας της, έχει στη μηχανή της την πιο καλοκουρδισμένη εκλογομηχανή με επικεφαλής τον πάντοτε εκλογομάγειρα Γιάννη Ιατρίδη! Γι αυτόν δεν βάζουν στοίχημα και οι πλέον σίγουροι.

Ακόμη στο πλαίσιο των επόμενων εκλογών θέση στο ψηφοδέλτιο θα αναζητήσει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου Ηλίας Τσέρκης αν και με την κάθοδο Γεραπετρίτη στα Δωδεκάνησα, η θέση του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ταιριάζει περισσότερο, τουλάχιστον στη φάση αυτή.

Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα στο παρασκήνιο, σίγουρα στο προσκήνιο γίνονται διάφορα: Μεταξύ αυτών είναι και η επιδίωξη να εκπροσωπηθεί ισχυρά ο Βελόπουλος αλλά και το ΚΚΕ.

Οποιο κόμμα βγει από τα μικρά πρώτο σε ψήφους, έχει πολλά περιθώρια για μια έδρα στην επόμενη Βουλή. Σίγουρες είναι οι δύο έδρες της ΝΔ, μια ή δύο του ΣΥΡΙΖΑ και μία στο ΚΙΝΑΛ και μία σε μικρότερο κόμμα, δηλαδή στου Βελόπουλου ή στο ΚΚΕ.

 1,850 total views,  2 views today