Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται για τη σύναψη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης η οποία θα καλύπτει το σύνολο των τομέων συνεργασίας και θα αποτελέσει την αφετηρία των νέων διμερών σχέσεων στην μετά brexit εποχή, τονίζουν βρετανικές διπλωματικές πηγές, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Ντομινίκ Ράαμπ στο Λονδίνο.

Πρόκειται για μια «συμφωνία-ομπρέλα» που θα καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς άμυνας, ασφάλειας, τουρισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου, πολιτισμού, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η σύναψη της οποίας αναμένεται εντός των προσεχών μηνών και θα λειτουργεί υπό τον συντονισμό των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Ο Τουρισμός στην «συμφωνία-ομπρέλα»

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των τουριστικών προορισμών των Βρετανών οι οποίοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στο σύνολο των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού, στο πνεύμα που έχει διατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, το οποίο θα διευκολύνει τον τουρισμό το καλοκαίρι.

Η βρετανική πλευρά επισημαίνει επίσης ότι με βάση τα νέα μετά brexit δεδομένα, η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραταθεί ως 6 μήνες χωρίς visa, ενώ η παραμονή των αποφοίτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για δύο χρόνια και των κατόχων διδακτορικού για τρία χρόνια.

Επιδίωξη της βρετανικής πλευράς η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στη σχεδιαζόμενη συμφωνία εκπαιδευτικής συνεργασίας, είναι να διευκολύνει την παραμονή Ελλήνων φοιτητών, πανεπιστημιακών και ερευνητών, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προσελκύσει αγγλόφωνους φοιτητές για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ως προς την αντιμετώπιση της Covid-19 το Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει την ηγετική συμμετοχή του στο σύστημα COVAX με μισό δις λίρες έναντι του ενός δις που συγκεντρώθηκε συνολικά προκειμένου να εφοδιαστούν με 1 δισ. δόσεις εμβολίων 92 φτωχές χώρες.

Ως προς το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που έχει επιτύχει στον πληθυσμό της η Μ. Βρετανία έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι διπλωματικές πηγές δίνουν έμφαση στο ότι “η βρετανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε πολύ νωρίς για να κλείσει συμβόλαια με πολλές φαρμακευτικές εταιρίες” μεταξύ των οποίων με την Astrazeneca και στο ότι η σχετική έρευνα της Οξφόρδης χρηματοδοτήθηκε με δημόσιους πόρους.

 482 total views,  2 views today