Ταξίδι που μπορεί να διευρύνει το μήκος των καθαρών διαδρομών, που η Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει στο εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον της πανδημίας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, αποτελεί το σημερινό του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Η δημιουργία της τουριστικής «γέφυρας» με το Ισραήλ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στη ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση διατηρεί τη βιώσιμη αισιοδοξία, ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος οι επιδόσεις της φετινής σεζόν να αντιστοιχούν στο 50% του ταμείου που έκανε ο ελληνικός τουρισμός το 2019.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη στο Reuters.

Είχε προσθέσει μάλιστα:

«Πέρσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρσι».

Το Ισραήλ που αποτελεί έναν παραδοσιακό εταίρο σε ό,τι αφορά στις τουριστικές ανταλλαγές και μαζί με τις ΗΠΑ ανήκει στο γκρουπ των χωρών που έχουν αναπτύξει μεγαλύτερο εμβολιαστικό ρεύμα.

Είναι επίσης σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, και η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το momentum έχοντας ως ατού, για την ανάπτυξη της τουριστικής «γέφυρας», όλα τα ψηφιακά και διοικητικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τον υγιή τουρισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα υποχρεώνουν την κυβέρνηση, να ανοίξει τον τουρισμό.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα θυσίας της φετινής τουριστικής περιόδου.

Αυτή η επιλογή, όπως θα περιγραφεί με ευκρίνεια και από την ελληνική αποστολή, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και με αυστηρά πρωτόκολλα.

Επιπλέον υπάρχει η βάσιμη αισιοδοξία ότι μέχρι την έναρξη της σεζόν, όταν αυτή αποφασιστεί, θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας στον εσωτερικό πληθυσμό.

Για το στοίχημα του τουρισμού, η κυβέρνηση ποντάρει σημαντικό μέρος των προσπαθειών της και στην καθιέρωση του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πρόταση που αυξάνει συνεχώς την αποδοχή της, ενώ τυγχάνει της στήριξης της Κομισιόν.

Το υγειονομικό διαβατήριο, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που θα διευκολύνει τα ταξίδια όσων έχουν εμβολιαστεί:

«Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού» είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συμφωνία

Συμφωνία για τη διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού υπέγραψε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με την Ισραηλινή ομόλογό του κυρία Orit Farkash-Hacohen. Η συμφωνία αφορά κατ’ αρχάς στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Συμφωνία έρχεται σαν επιστέγασμα της διαπιστωμένης κοινής επιθυμίας εκ μέρους Ελλάδας και Ισραήλ να αναπτύξουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις στον τομέα του τουρισμού αλλά και ευρύτερα.

 

Συγκεκριμένα, με τη Συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες. Με τη Συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για τη συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

 

Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «με μεγάλη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε τη Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικά για τον τουριστικό τομέα. Η Συμφωνία αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην αξιοποίηση σημαντικών συμμαχιών με χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τους δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ η Ελλάδα μοιράζεται την ίδια πεποίθηση, ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης προς μια σύγχρονη, βιώσιμη και προσοδοφόρο κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για την πατρίδα μας η τουριστική αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το 2019 φιλοξενήσαμε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις στην Ελλάδα».

Η Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κυρία Farkash-Hacohen υπογράμμισε ότι «η υπογραφή της Συμφωνίας για τον διεθνή τουρισμό είναι φάρος ελπίδας, τη στιγμή που οι ουρανοί είναι κλειστοί και οι διακοπές πολύ μακριά. Η Συμφωνία αποτελεί μια υπενθύμιση σε όσους απασχολούνται σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία ότι εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατόν». Και συνέχισε: «Ο τουρισμός αποτελεί πάντοτε αμφίδρομη υπόθεση. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία, επιτρέποντας στους πολίτες και των δύο χωρών την απόκτηση εφάμιλλων θετικών εμπειριών που μπορούν να προσφέρουν τα ταξίδια και οι διακοπές».

Η κυρία Farkash-Hacohen αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία είναι στρατηγική για αμφότερες τις χώρες μας. Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι φίλοι και σύμμαχοι – και η συνεργασία μας είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ».

 395 total views,  2 views today