Ο Τσαβούσογλου έθεσε θέμα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο

476

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας θέμα κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο. Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξη ισχυρίσθηκε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας, όπως υπάρχουν τα νησιά οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους». Ακόμη, αναφερόμενος στην παρενόχληση του ελικοπτέρου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ακολούθησε την πάγια γραμμή της τουρκικής πλευράς κάνοντας λόγο για «πρακτική ρουτίνας».

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς. Εξίσου, ο κ. Γεννηματάς κατέστησε σαφές πως «παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».