Πάλι φωνάζουν οι Τούρκοι για τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ, που αγοράζει η Ελλάδα

Η Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

222

ΤΟ ΘΕΜΑ

  • Αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, όπως οι περιπτώσεις των Υποβρυχίων 214 και των Αρμάτων Μάχης Leopard 2A4 και 2AHEL που αγοράστηκαν χωρίς τορπίλες και βλήματα, η κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει πως τα πανίσχυρα ισραηλινά συστήματα θα έχουν γεμάτη τη φαρέτρα τους με τους «φονικούς» πυραύλους Spike.
  • O Kαραμολάογλου λέει πως θα μπορούσε μέρος της Αγίας Σοφίας να γίνει μουσείο. Εσύ που άκουσες  ή είδες την διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή που να αναφέρεται στην Αγιά Σοφιά ως μουσείο. Σε ποιο βιβλίο το διάβασες αυτό;

Βροχή τα τουρκικά δημοσιεύματα για την απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει 38 οπλικά πυραυλικά συστήματα SPIKE-NLOS από το Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι τούρκοι συνεχίζουν να παρακολουθούν και να αναλύουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, με τα ΜΜΕ της χώρας να αναλύουν την αγορά της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «επικίνδυνο βήμα».

Συγκεκριμένα, η Τurkiye αναφέρει: «Επικίνδυνο βήμα της Ελλάδας με την αγορά πυραυλικών συστημάτων SPIKE», ενώ από την πλευρά της η Υeni Safak γράφει: «H Ελλάδα αγοράζει από το Ισραήλ SPIKE-NLOS».

Η Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του Ερντογάν

Την ίδια ώρα συνεχίζει να μιλά για την Αγιά Σοφιά ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του. Σε συνέντευξή του χθες σε τουρκικά ΜΜΕ, επιτέθηκε στην Ακσενέρ και στον Καραμολάογλου οι οποίοι τον έχουν επικρίνει για τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

«Η κυρία Μεράλ ( Ακσενέρ) έλεγε πως δεν μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία ως τζαμί.  Φαντάζομαι η κυρία Μεράλ είδε το προεδρικό διάταγμα και την υπογραφή μου. Την ανοίξαμε ναι την ανοίξαμε!

O Kαραμολάογλου λέει πως θα μπορούσε μέρος της Αγίας Σοφίας να γίνει μουσείο. Εσύ που άκουσες  ή είδες την διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή που να αναφέρεται στην Αγιά Σοφιά ως μουσείο. Σε ποιο βιβλίο το διάβασες αυτό;».

Εκτόξευση πυραύλου Κρουζ από τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος

Εξάλλου, οι Τούρκοι παρουσιάζουν τα νέα σχέδια της Άγκυρας για δημιουργία στόλου με μη επανδρωμένα οπλισμένα σκάφη σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, παρουσιάζοντας ένα βίντεο με τουρκικό μη επανδρωμένος σκάφος, το οποίο εκτοξεύει πύραυλο Κρουζ.

Τα SPIKE-NLOS από το Ισραήλ

Σημαντικό αριθμό πυραύλων, που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τους 220, περιλαμβάνει η προμήθεια των Spike NLOS/ER2 που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, όπως η περιπτώσεις των Υποβρυχίων 214 και των Αρμάτων Μάχης Leopard 2A4 και 2AHEL που αγοράστηκαν χωρίς τορπίλες και βλήματα, η κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει πως τα πανίσχυρα ισραηλινά συστήματα θα έχουν γεμάτη τη φαρέτρα τους με τους «φονικούς» πυραύλους Spike.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα αγοραστούν 35 συστήματα Spike NLOS/ER2 έναντι 370 εκατομμυρίων ευρώ, με την τιμή να συμπεριλαμβάνει το κόστος των πυρομαχικών, της εκπαίδευσης και της υποστήριξης. Από τα 35 συστήματα, τα 27 θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και πιο συγκεκριμένα, εννιά θα τοποθετηθούν στα Apache AH-64D και τα υπόλοιπα 16 θα είναι εποχούμενα και θα εξοπλίσουν τους Λόχους Αντιαρματικών Μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Όλα τα Spike του Στρατού Ξηράς θα ανήκουν στην έκδοση NLOS (Non Line of Sight) με βεληνεκές που αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει οκτώ συστήματα, τέσσερα Spike NLOS για τις Κανονιοφόρους «ΜΑΧΗΤΗΣ» και τέσσερα Spike ER2 για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

«Χάθηκε χρόνος»

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι χάθηκε σημαντικός χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι αν όλα είχαν εξελιχθεί βάσει του αρχικού σχεδιασμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαν αυτή τη στιγμή στη διάθεση τους έναν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Η υπόθεση των Spike αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κωλυσιεργίας αφού ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής είχε εγκρίνει την προμήθεια των κατευθυνόμενων βλημάτων ενώ τόσο το ΓΕΕΘΑ, όσο και τα δύο Επιτελεία (ΓΕΣ,ΓΕΝ) είχαν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την ανάγκη προμήθειας του συστήματος και είχαν προβεί στις σχετικές ενέργειες.

Ωστόσο, χάθηκε ενάμιση χρόνος με τον φάκελο να γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη ΓΔΑΕΕ ενώ έπρεπε να ξεπεραστούν και μια σειρά από εμπόδια που έθεταν εγχώριοι και εξωγενείς παράγοντες.

Τα επόμενα βήματα

Μετά το πράσινο φως του ΚΥΣΕΑ, το πρόγραμμα θα έρθει για έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η συμβασιοποίηση από τη ΓΔΑΕΕ. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον νέων καθυστερήσεων μέχρι να ετοιμαστούν οι συμβάσεις και να μπουν οι τελικές υπογραφές. Από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems πάντως, διευκρινίζεται ότι οι πρώτοι Spike θα παραδοθούν στην Ελλάδα 16 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Αναβαθμίζονται τα Apache

Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ έκρυβε μία ακόμη «έκπληξη» καθώς ενέκρινε και την αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache AH-64A. Το πρόγραμμα αφορά σε 19 Ελικόπτερα της έκδοσης Α, της παλαιότερης που μόνο η Ελλάδα και το Ισραήλ χρησιμοποιούν πλέον. Τα Apache θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάληψης νυχτερινών αποστολών αφού θα εγκατασταθούν νέα ηλεκτρο-οπτικά και ηλεκτρονικά συστήματα ενώ θα επεκταθεί η επιχειρησιακή τους ζωή.

Με την απόφαση αυτή, διευθετείται ένα ακόμη «αγκάθι», που παρά το μικρό κόστος, μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ ανά ελικόπτερο, ταλαιπωρούσε για χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα την Αεροπορία Στρατού, η οποία έχει στο οπλοστάσιο της 19 Apache με περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.