Πάππου: Ο αγώνας για την επανεκκίνηση της οικονομίας συνεχίζεται!

281

Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες» πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο- Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και την ΕΛΦΕΕ Ρόδου.

«Θα είμαστε πάντα εδώ  σε συνεργασία με όλους τους φορείς για να δίνουμε λύσεις  που θα  οδηγούν στην τακτοποίηση των οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Έτσι θα πάρει μπροστά η οικονομία του τόπου και τη χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου εκφράζοντας την ευχή την επόμενη φορά η εκδήλωση να γίνει δια ζώσης.

Τα  στελέχη της Ειδικής Γραμματεία συνεργάτες του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασαν το θεσμικό πλαίσιο και απάντησαν σε πολλές ειδικές και τεχνικές  ερωτήσεις που αφορούσαν:

Το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση και την απαλλαγή οφειλών – παροχή 2ης ευκαιρίας

Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπου προβλέπεται και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 240 δόσεις

Τη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Και τον πτωχευτικό κώδικα.

Για όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπάρχει εισόδημα που μπορεί να δικαιολογήσει την εξυπηρέτηση δόσεων, επιτυγχάνεται μια συνολική ρύθμιση-ομπρέλα που περιλαμβάνει όλους τους πιστωτές. Η ρύθμιση αυτή παράγεται αυτόματα από έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα, τις δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Όσον αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις μπορούν μέσω του ofeiles.gov.gr να επιδιώξουν διευθέτηση οφειλών σε διμερή συμφωνία με το Δημόσιο ή πολυμερείς με όλους τους πιστωτές τους συνολικά, για να επιτύχουν έως 240 δόσεις και 75% διαγραφή οφειλής προς το Δημόσιο, ή και 420 δόσεις και 80% «κούρεμα» προς τις  τράπεζες . Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 240.

Τα κριτήρια

Η πλατφόρμα προσφέρει ρυθμίσεις και για οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή/και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς να έχουν οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς, εφόσον ισχύουν, μεταξύ άλλων, τα εξής κριτήρια:

 • Το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ., αλλά ακόμα και αν δεν είναι καν ληξιπρόθεσμα αλλά εμφανίζονται απλώς βεβαιωμένα προς είσπραξη (π.χ. τρέχοντες φόροι).
 • Εντάσσονται ακόμα όλες οι τρέχουσες οφειλές προς φορείς του Δημοσίου που έχουν βεβαιωθεί, ακόμα και αν είναι ενήμερες και όχι ληξιπρόθεσμες, όπως δόσεις φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί, αρκεί ο οφειλέτης να επικαλεστεί δυσκολίες και επιδείνωση οικονομικής κατάστασης (μείωση εισοδήματος ή αύξηση δαπανών) μεγαλύτερη από 20%.
 • Ο αιτών δεν πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για κήρυξη σε πτώχευση.

Ο οφειλέτης συναινεί για άρση του τραπεζικού απορρήτου και η πλατφόρμα υπολογίζει με βάση τα στοιχεία που έχουν αντληθεί:

 • Το τελικό ποσό αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή)
 • Τον αριθμό δόσεων αποπληρωμής ανά πιστωτή (και ανά οφειλή)
 • Τα ποσά αυτά καθορίζονται από:
 • Την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη (περιουσία + εισοδήματα)
 • Την εμπορική αξία ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη
 • Την κατάταξη των πιστωτών σε περίπτωση που γινόταν ρευστοποίηση
 • Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της οφειλής (ή το «κούρεμα» κατά περίπτωση) και τον αριθμό των δόσεων για κάθε οφειλή (50 ευρώ κατ’ ελάχιστον τον μήνα).
 • Στα 50 ευρώ η ελάχιστη δόση
 • Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ. Σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης προς χρηματοδοτικού φορείς που ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά δάνειο με εξασφάλιση και σε 50 ευρώ ανά πιστωτή για δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

Τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουρμούση

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις των οφειλετών ίδιες. Η πλατφόρμα εξετάζει κάθε περίπτωση και δίνει ως λύση αυτό που ο καθένας δικαιούται.

Πρέπει να θυμόμαστε πως όποιος έχει ακίνητα που η αξία τους είναι μεγαλύτερη από το χρέος κούρεμα δεν θα πάρει. Αν είναι μικρότερη και πληροί  όλες τις προϋποθέσεις τότε γίνεται το κούρεμα.  Η ρύθμιση για τον καθένα είναι εξατομικευμένη και διαφέρει ανάλογα με τα περιουσιακά του στοιχεία.  Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αίτηση και μετά από  δύο μήνες έρχεται πρόταση την οποία κ καλούνται να δεχθούν ή να απορρίψουν. Θυμίζουμε πως στην Εφορία η ρύθμιση γίνεται μέχρι  και σε 72 δόσεις.  Ωφελημένοι περισσότερο  εκείνοι με χρέη άνω των 10.000 ευρώ.  Επίσης στην πλατφόρμα υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν γίνει από ενδιαφερόμενους», είπε ο κ. Κουρμούσης.

Σε ερώτηση αν κάποιος που είχε  λάβει δάνειο ύψους 90.000 ευρώ που έφθασε στα 230.000 ευρώ και διαθέτει ακίνητο  που δεν είναι προσημειωμένο ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως αυτό το ακίνητο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να υποθηκευθεί.

«Η Τράπεζα κάνει χαρτιά και κάνει υποθήκη. Το ακίνητο δηλαδή δεν έχει ξεφύγει» είπε

.