Πέντε προτάσεις κατέθεσε ο Κόνσολας για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην Κάλυμνο

364

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων στην Κάλυμνο προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η παράταση του καθολικού lockdown αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την επιστροφή της τοπικής οικονομίας σε μια μορφή κανονικότητας, σε μια συγκυρία που υπήρχε αναμονή για το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Κάλυμνος βρέθηκε στο «βαθύ κόκκινο» για 10 εβδομάδες, γεγονός που έχει πολλαπλές και δυσμενείς επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στο νησί.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου προτείνει πέντε (5) συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων στο νησί:

1ον: Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέχρι τις 31.12.2021.

2ον: Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα.

3ον: Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, προκειμένου να είναι  δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

4ον: Απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα των επιχειρήσεων και στην κύρια κατοικία εργαζομένων και καταβολή του 80% του ενοικίου στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό για το μήνα Μάιο.

5ον: Στο  νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις στις περιοχές που ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «βαθύ κόκκινο» ή επιβλήθηκε καθολικό lockdown.