Connect with us

ΕΓΓΡΑΦΗ

TOP Stories

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα… η φτώχεια

Την πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο αντιδήμαρχος  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ημερών από τότε που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή.

Πίσω από τη βιτρίνα, δεν υπάρχει λάμψη, αλλά ανέχεια . Η ανάπτυξη είναι κάπου στο νησί αλλά  το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Οι έχοντες ανάγκη για στήριξη και βοήθεια δεν μειώνονται.  Αντιθέτως αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο που από τη δομή του συσσιτίου παρέχεται  καθημερινά τροφή σε 146 άτομα. Από 120 που ήταν πριν τρία χρόνια.

«Τους τελευταίους δύο μήνες υπεβλήθησαν 17 αιτήσεις από οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Συνεχώς κατατίθενται αιτήματα για ενίσχυση συμπολιτών μας που είναι σε αδυναμία», τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως έχουν κατατεθεί εννέα αιτήσεις για παροχή συσσιτίου από ανθρώπους που είναι σε ένδεια.

Επίσης τυχαία  δεν είναι η αναφορά του αντιδημάρχου για επέκταση των υπηρεσιών που παρέχονται από το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Όλα τα δημοτικά ιατρεία κατακλύζονται από κόσμο καθημερινά  όπως άλλωστε και το νοσοκομείο του νησιού μας. Για να κλείσει κανείς ραντεβού στο νοσοκομείο άλλωστε πρέπει να διαθέτει πολύ υπομονή καθώς η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη για όλα τα τμήματα.

Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα  προγράμματα που εφαρμόζονται για όλους και για τους ηλικιωμένους και για τα ΑΜΕΑ.

΄Όπως τόνισε στόχος  της νέας Δημοτικής Αρχής είναι μέσω της δημιουργικής ανάπτυξης να ανακάμψει η  Ρόδος μας και να γίνει ο τόπος που όλοι ονειρευόμαστε. «Δεν ήρθαμε για να απαξιώσουμε ή να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απεναντίας, μέσα στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, πιστεύουμε ότι απαιτείται οργάνωση, χρηστή διοίκηση, εξωστρέφεια και κυρίως αξιοποίηση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Είναι αλήθεια ότι στα κοινωνικά θέματα βρήκαμε δομές, βρήκαμε υπηρεσίες. Εξάλλου, όλοι το ξέρουμε ότι ο Δήμος μας, εδώ και πολλά χρόνια,  ήταν πάντα πρωτοπόρος στα θέματα αλληλεγγύης.  Όμως χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά, γιατί οι ανθρώπινες ανάγκες  δεν σταματούν ποτέ.  Μεταλλάσσονται ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, αλλά πάντα υπάρχουν, με κύριο ζητούμενο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής. Και ειδικά σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να προτάξουμε το εμείς, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να είναι μαζί το εγώ με το εμείς», τόνισε.

«Χρειάζονται τομές. Χρειάζεται εμπλουτισμός και αναβάθμιση  των προνοιακών  δομών και κατά συνέπεια και των υπηρεσιών που προσφέρουν, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες απαιτήσεις. Και πάνω από όλα χρειάζεται επικοινωνία με την κοινωνία, με τον άνθρωπο, που πιστέψτε με, πολλές φορές δεν γνωρίζει που πρέπει να απευθυνθεί», είπε ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και στον Οδηγό Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας.

Θα αποτελέσει, όπως είπε,  ένα χρηστικό εργαλείο για όλους, γιατί συνοπτικά και μαζεμένα μπορεί κανείς να δει  τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την κοινωνική υπηρεσία, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα 18 διαφορετικά επιδόματα που παρέχουμε.

Ο Οδηγός σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί και στην Ιστοσελίδα του δήμου ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτόν.

Το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας

Από τη Διεύθυνση, το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και το Κέντρο Κοινότητας τις τελευταίες 50 μέρες εξυπηρετήθηκαν  1.761 άτομα. Επιπλέον, μοιράστηκαν σε 850 περίπου ωφελούμενους του ΚΕΑ  δυο φορές τρόφιμα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και μια φορά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  σχολικά είδη (γραφική ύλη, σχολικές τσάντες και αθλητικές φόρμες) σε 300 περίπου παιδιά.  Διανομές πραγματοποιήσαμε και στη Σύμη, που είναι εταίρος μας στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 11 έρευνες και βεβαιώσεις αστεγίας, 10 συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης, 3 κοινωνικής στήριξης και 70 αποφάσεις δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστου.

Επίσης, ολοκληρώθηκε  την εργασιακή συμβουλευτική στο πλαίσιο υλοποίησης του Πιλοτικού Προγράμματος Διασύνδεσης Ωφελουμένων του Κ.Ε.Α. με υπηρεσίες ενεργοποίησης και συγκεκριμένα με την διασύνδεσή τους με την τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

YouTube player

Και νέες δομές

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Τριάντο ξεκίνησε και επίσημα η  επέκταση των Δομών του Κέντρου Κοινότητας, του οποίου ο προϋπολογισμός έφτασε στο 1.850.000€ έως το 2023. Στα μέσα της νέας χρονιάς θα λειτουργήσουν  τρεις νέες Δομές, με 7 νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα:

1.Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ) για την υποστήριξη των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (κακοποίηση, δυσαρμονία σχέσεων γονέων-παιδιών, προβλήματα προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και τη μαθησιακή διαδικασία κ.λ.π.), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης και επιδρώντας θετικά στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας Θα προσλάβουμε ένα Κοινωνικό Λειτουργό  και ένα Παιδοψυχολόγο και ελλείψει  αυτού ένα Ψυχολόγο.

«Θα υλοποιήσουμε το Ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για Ηλικιωμένους (Ο.Φ.ΗΛΙ.) για τις τρεις μορφές φροντίδας (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) των ατόμων της τρίτης και τέταρτης ηλικίας που υπάρχουν σήμερα  μέσω της πρόληψης ενός Κοινωνικού Λειτουργού  κι ενός Ψυχολόγου», τόνισε.

 Επαγγελματική Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωση Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων

Θα λειτουργήσει  Δομή Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Ενδυνάμωσης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων για να υλοποιηθούν  ολοκληρωμένες δράσεις/παρεμβάσεις για ευπαθείς ομάδες (συμβουλευτική, mentoring, επαγγελματικός προσανατολισμός, απασχόληση, κατάρτιση, ευαισθητοποίηση, δημοσιότητα κλπ). Στόχος η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και της ενεργής συμμετοχής μέσω της απασχολησιμότητας. Γιατί  όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος η κοινωνική πολιτική οφείλει πέρα από την επιδοματική χορήγηση να στοχεύει στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των ευάλωτων ομάδων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στη Δομή θα προσλάβουμε ένα Κοινωνιολόγο, ένα  Λογιστή και ένα Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής .

«Επίσης, δημιουργήσαμε ένα σποτάκι για το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για αστέγους, το οποίο σε λίγες μέρες θα αρχίσει  να προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό Θάρρι. Αν κάποιοι από σας επιθυμείτε να το προβάλλεται θα είναι χαρά μας να σας το δώσουμε. Το Στέγαση είναι ένα σπουδαίο πρόγραμμα που έδωσε την ευκαιρία σε 20 άστεγα νοικοκυριά να επιλύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα, να ενδυναμωθούν και να ενταχθούν ομαλά ξανά στον κοινωνικό ιστό», είπε ο κ. Τριάντος

Ο αντιδήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις για την τρίτη ηλικία.

«Από τις υπηρεσίες μας δεν αφήσαμε την τρίτη ηλικία. Με την ευγενική χορηγία του κ. Σπανού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης ηλικίας πραγματοποιήσαμε εκδρομή στη Χάλκη.  Δράττω την ευκαιρία να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον κ. Γιώργο Σπανό και τη Dodekanisos Seaways. Πέρα από την εκδρομή τα ΚΑΠΗ μας συνεχίζουν τα 20 διαφορετικά προγράμματά τους, πραγματοποίησαν τρεις συμμετοχές με τη χορωδία και το χορευτικό τμήμα σε εκδηλώσεις του νησιού, παρουσίασαν το θεατρικό τους «Τα γενέθλια της Πανοραίας» στην Ιαλυσό, επισκέφτηκαν για μια εβδομάδα την Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη, οργάνωσαν τέσσερις ομιλίες και εκδηλώσεις στο ΚΑΠΗ και μια εκδρομή στην Εύβοια από τις 14 έως 19 Νοεμβρίου», τόνισε.

Το ΚΗΦΗ θύμισε ο κ. Τριάντος  με τους 15 ωφελούμενους πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο νησί, φιλοξένησε τους μαθητές του νηπιαγωγείου Κοσκινού με τους οποίους συναναστράφηκαν οι ηλικιωμένοι, συνεχίστηκαν οι δημιουργικές κατασκευές, οι ομιλίες και οι καθημερινές νοσηλευτικές φροντίδες.

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Στις 50 μέρες αυτές μέρες το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι στους 450 ωφελούμενους του πρόσφερε:  435 ατομικές συνεδρίες, 993 υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, 704 συνοδείες/διαμεσολαβήσεις με φορείς, 415 μετακινήσεις, 1079 κοινωνικές συναναστροφές, 218 αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, 326 υπηρεσίες υγιεινής και καθαριότητας οικίας και 154 ενημερώσεις για παροχές που δικαιούνται.

« Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο άμεσο μέλλον θα προσλάβουμε ένα Γιατρό Παθολόγο και ένα Φυσικοθεραπευτή, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επίσης, μέσα στο Νοέμβριο δρομολογούμε την διοργάνωση 8 ημερίδων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγή των Ηλικιωμένων Ατόμων Ηπιόνη  του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα θα επισκεφτούμε τα ΚΗΦΗ, τα ΚΑΠΗ, το Ασκληπειό, τις Καλυθιές, τον Έμπωνα, την Κρεμαστή, την Ιαλυσό και τα Αφάντου», είπε ο κ. Τριάντος.

Ξεχασμένοι και στο θάνατο

Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που θα γίνονται ώστε να τυγχάνουν φροντίδας οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα στον κόσμο και φεύγουν από τη ζωή μόνοι, μη έχοντας και τα απαραίτητα  χρήματα για το τελευταίο ταξίδι.

«Κάτι που είχα επισημάνει στο Νοσοκομείο ήταν ότι σε εξαιρετικές επιπτώσεις υπήρχαν άποροι που και μετά θάνατο  ήταν μόνοι, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για αυτούς. Μεριμνήσαμε και το περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτές τις πολύ σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις να θάβονται με έξοδα από ίδιους πόρους του Δήμου», είπε ο κ. Τριάντος.

«Στο σχεδιασμό  εντάσσεται και ένα άνοιγμα προς την Κοινωνία των Πολιτών. Έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε και σε άλλες δράσεις την Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, προκειμένου να υποστηρίξουμε τα μικρά νησιά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ακόμα, επιθυμούμε να επεκτείνουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ολόκληρο το νησί. Όπως επίσης, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία προς όφελος των δημοτών μας. Σήμερα εγκαινιάσαμε ένα διάλογο μαζί. Να είστε σίγουροι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σας παρουσιάζουμε το έργο μας, γιατί σας θέλουμε κοινωνούς και αρωγούς στην προσπάθειά μας», τόνισε ο κ. Γιώργος Τριάντος.

Το κοινωνικό φαρμακείο

Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και το κοινωνικό φαρμακείο με αφορμή το ότι δεν λειτουργεί τον τελευταίο καιρό.

Όπως εξήγησε το  πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας τους ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεδομένου ότι το ακίνητο δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στον πρώην  Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Είχε παραχωρηθεί στο δήμο.Ωστόσο έληξε η σύμβαση και δεν ανανεώθηκε. Αποτέλεσμα ήταν  να γίνει και διακοπή του ρεύματος.

«Έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και σύντομα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα», τόνισε.

Υπάρχουν όμως προβλήματα στα κτίρια που στεγάζουν δομές του Δήμου.

Αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το προσχολικό κέντρο στους Αγίους Αποστόλους. Θα είναι εφικτό να λειτουργήσει όταν όμως εξασφαλιστεί το πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

 

Click to comment

ΑΚΟΥΣΤΕ sky

ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Newsletter Signup

ΕΜΑΙL

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Connect
Newsletter Signup

ΕΜΑΙL

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.