Η επαιτεία και κυρίως η εκμετάλλευση παιδιών ήταν το αντικείμενο των ελέγχων στους οποίους προέβησαν αστυνομικοί στη Ρόδο.

Το φαινόμενο είναι σε ύφεση το χειμώνα έλλειψη οικονομικού αντικρίσματος,  αλλά παίρνει διαστάσεις το καλοκαίρι.

Οι εικόνες γνωστές λίγο πολύ σε όλους μας. Παιδιά με μουσικά όργανα στα χέρια ή όχι να ζητιανεύουν στη Μεσαιωνική Πόλη στο κέντρο της πόλης, στο παραλιακό μέτωπο από το κτίριο της Νέας Αγοράς μέχρι τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στο Μανδράκι.

Το χειρότερο από όλα οι άνθρωποι που υποτίθεται πως έχουν την «ευθύνη των παιδιών» δεν δίστασαν να τα βάλουν να ζητιανεύουν ακόμη και μέσα στον καύσωνα .

Με τη θερμοκρασία στα ύψη και την υγρασία σε αυξημένα επίπεδο η ζωή των παιδιών τέθηκε σε κίνδυνο.

Αντί να παίζουν αμέριμνα στο σπίτι τους ή στην παραλία όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους εξαναγκάστηκαν να ζητιανεύουν στο δρόμο….

Στο θέμα είχε αναφερθεί μιλώντας στον Sky ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός.

Και η αστυνομία επενέβη . Συγκεκριμένα δέκα άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρόδου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) για εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών τα οποία εξωθούσαν σε επαιτεία και έκθεση σε κίνδυνο…

Στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και την πρόληψη-καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών, πραγματοποιήθηκε χθες συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας στην πόλη της Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν είκοσι πέντε άτομα και συνελήφθησαν οκτώ (ένας άνδρας – επτά γυναίκες) και δυο αλλοδαπές γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 66 ετών, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνo.
Όπως διαπιστώθηκε, οι κατηγορούμενοι ενεργώντας κατ’ επάγγελμα προέβαιναν σε εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών, τα οποία εξωθούσαν σε επαιτεία είτε από θέση ισχύος είτε αποσπώντας τη συναίνεσή τους με χρήση απατηλών μέσων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα – υγεία και καθιστώντας αυτά αβοήθητα σε ακραίες συνθήκες (καύσωνα, ορθοστασία, κλπ) με σκοπό την είσπραξη-κατακράτηση των χρημάτων που κέρδιζαν από την επαιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Συναυλία της Λυρικής Σκηνής με έργα Θεοδωράκη στο Καστελλόριζο

Κατασχέθηκαν: Μουσικά όργανα (ακορντεόν) που χρησιμοποιούσαν, ως μέσα επαιτείας. Το χρηματικό ποσό των 465,10 ευρώ, ως προερχόμενο από εγκληματική δραστηριότητα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ 

Στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και την πρόληψη-καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών, πραγματοποιήθηκε χθες (1 Ιουλίου 2019) πρωινές ώρες συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας στην πόλη της Ρόδου.

Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου με τη συμμετοχή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν είκοσι πέντε άτομα και συνελήφθησαν οκτώ ημεδαποί (ένας άνδρας – επτά γυναίκες) και δυο αλλοδαπές γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 66 ετών, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι κατηγορούμενοι ενεργώντας κ ατ’ επάγγελμα προέβαιναν σε εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών, τα οποία εξωθούσαν σε επαιτεία είτε από θέση ισχύος είτε αποσπώντας τη συναίνεσή τους με χρήση απατηλών μέσων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα – υγεία και καθιστώντας αυτά αβοήθητα σε ακραίες συνθήκες (καύσωνα, ορθοστασία, κλπ) με σκοπό την είσπραξη-κατακράτηση των χρημάτων που κέρδιζαν από την επαιτεία.

Κατασχέθηκαν:

Μουσικά όργανα (ακορντεόν) που χρησιμοποιούσαν, ως μέσα επαιτείας
Το χρηματικό ποσό των 465,10 ευρώ, ως προερχόμενο από εγκληματική δραστηριότητα
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

 

 152 total views,  2 views today