Πανηγυρίζει η ΠΝΑΙ για επιδότηση 780.000 της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων

745

Επιδότηση ύψους 780.000,00 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοινώθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας, η Περιφέρεια θα λάβει την επιδότηση των 780.000,00 €, προκειμένου να ωριμάσει τα έργα οδικής ασφάλειας και ενεργειακής αναβάθμισης των δομών υγείας στα νησιά της, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:

Εξέλιξη ιστορικής αξίας, όσον αφορά την διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, της πιο υποχρηματοδοτημένης Περιφέρειας της χώρας, συνιστά η υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία ανοίγει μια νέα περίοδο ευκαιριών και δυνατοτήτων.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε και υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, το Συμβόλαιο Συνεργασίας, η υπογραφή του οποίου σηματοδοτεί το αίσιον πέρας της πρωτοβουλίας, το οποίο ήρθε μετά από δύο χρόνια προσπάθειας στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, έδρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αντίστοιχα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κανένας στόχος, όσο δύσκολος και αν φαίνεται, δεν είναι ανέφικτος, όταν εργάζεσαι γι αυτόν με σοβαρότητα, με επιμονή, με σχέδιο και σωστή τεκμηρίωση.

Η πρόταση της Περιφέρειας που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος E.L.EN.A., αξιολογήθηκε θετικά τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 780.000,00 € ως επιχορήγηση της Περιφέρεια για την ωρίμανση των έργων.

Μετά την υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας, η Περιφέρεια θα λάβει την επιδότηση των 780.000,00 €, προκειμένου να ωριμάσει τα έργα οδικής ασφάλειας και ενεργειακής αναβάθμισης των δομών υγείας στα νησιά της, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αφού υπέγραψε το Συμβόλαιο Συνεργασίας, δήλωσε:

«Μια υπέροχη μέρα αισιοδοξίας είναι η σημερινή για τα νησιά μας, με την υπογραφή του Συμβολαίου Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Περιφέρειάς μας, που ανοίγει ουσιαστικά, όχι απλά μια νέα πηγή χρηματοδότησης, αλλά μια λεωφόρο ευκαιριών για το Νότιο Αιγαίο. Ένας αγώνας δύο ετών ολοκληρώνεται, ένας ακόμα στόχος επιτυγχάνεται και το μέλλον των νησιών μας θωρακίζεται χρηματοδοτικά. Το αύριο το σχεδιάζουμε και το οδηγούμε με τις δικές μας πράξεις, τη στρατηγική και τις αποφάσεις μας, εκεί που αξίζουμε: Μπροστά!».

Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να ανοίξει την πόρτα της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι κρίσιμος και μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον των νησιών, αφού ο σκεπτικισμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την τύχη της Πολιτικής Συνοχής, αυξάνεται διαρκώς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον να προσφέρεται στα Κράτη-Μέλη μόνο η δυνατότητα του λεγόμενου Smart Financing, δηλαδή χρηματοδότησης από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μοχλευμένα με ιδιωτικά ή τραπεζικά κριτήρια.

Στην πιο δύσκολη, οικονομικά, διοικητικά, πολιτικά, περίοδο της χώρας και διοικώντας την Περιφέρεια με την μικρότερη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, η Περιφερειακή Αρχή έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους του Νοτίου Αιγαίου και γι αυτό κινήθηκε σε δύο επίπεδα. Εκτός από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επεδίωξε και πέτυχε και την αλλαγή της κατηγορίας κατάταξης του Νοτίου Αιγαίου, με την μετάπτωση από την κατηγορία του Στόχου 2 των λεγομένων More Developed Regions στην κατηγορία Στόχου 1, των Μεταβατικών Περιφερειών (Transitional Regions) της Ευρώπης.

Αυτό έγινε πραγματικότητα και ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, όχι γιατί έπεσε το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Νότιο Αιγαίο όπως ψευδώς διαδίδεται τελευταίως από συγκεκριμένους χώρους και πρόσωπα, αλλά διότι άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο σχετικός υπολογισμός. Στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο, στον τρόπο υπολογισμού της κατάταξης της κάθε Περιφέρειας, μειώνεται η βαρύτητα του ΑΕΠ, αυξάνονται τα κοινωνικά κριτήρια και εισάγονται για πρώτη φορά τα κριτήρια της κλιματολογικής αλλαγής και του μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι δύο αυτές εξελίξεις, οδηγούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε θεαματική αύξηση των πόρων που θα έχει στο εξής στην διάθεση της, με αντίστοιχη βελτίωση της δυνατότητας της να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των νησιών της.