Παπαθανάσης : «Δημιουργούμε την Ελλάδα του μέλλοντος και της προοπτικής»

172

Μια Ελλάδα «του μέλλοντος και της προοπτικής» δημιουργείται με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση.

Σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, ανέφερε ότι δημιουργείται η Ελλάδα της εργασίας, του μέλλοντος και της προοπτικής. Ακόμη, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων απευθύνονται στην περιφέρεια. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει όραμα και σχέδιο και οδηγεί σε ισοπέδωση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό, ευέλικτο, αποτελεσματικό νομοσχέδιο, φιλικό προς τους επενδυτές». Ταυτόχρονα, στάθηκε ιδιαίτερα ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου απευθύνονται στην περιφέρεια. «Ο νέος περιφερειακός χάρτης, δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της περιφέρειας. Πρώτη φορά γίνεται η περιφέρεια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» σημείωσε.

«Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού πλούτου. Για αυτό είναι σημαντική η ανάγκη να προχωρήσει και να επισπευθεί ένα επενδυτικό σχέδιο για να μην ταλαιπωρείτε ο επενδυτής για δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την διαδικασία. Κάθε επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Και εμείς, θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν πιο φιλικό επενδυτικό προορισμό. Θα δουλέψουμε στη συχνότητα της ανάπτυξης ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μην ταλαιπωρούνται και κυρίως να μην τους αγκαλιάζει θανάσιμα η γραφειοκρατία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μίλησε, δε, για «εξαντλητική διαβούλευση που προηγήθηκε του νομοσχεδίου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με την κατάθεση προτάσεων από όλους τους εταίρους».

«Ξεκινήσαμε μια μακράν και εξαντλητική διαβούλευση για να είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε ένα νόμο ισχυρό, αναπτυξιακό, που θα πάει την Ελλάδα εκεί που την οραματίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην επιστροφή του brain drain. Πιστεύουμε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα δώσει νέα χαρακτηριστικά στις επενδύσεις. Θα ενσωματώσει στην εθνική στρατηγική τα ιδιαίτερα καθεστώτα που δεν υπήρχαν, χωρίς να αποκλείουν κανένα. Ξεκινά η νέα μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα, χωρίς τη γραφειοκρατία που σκοτώνει και χωρίς ταλαιπωρία των επενδυτών, ώστε κανένας να μην υπάρχει που να μην μπορεί να ολοκληρώνει το επενδυτικό του σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε ιδιαίτερα στα ειδικά καθεστώτα που δημιουργούνται για πρώτη φορά με το νέο νόμο, ενώ τόνισε ότι «μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δίκαιη ανάπτυξη με σημαντικά ποσοστά για τις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να λαμβάνουν και το 100% της επιχορήγησης».

Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για τέσσερεις καινοτομίες του νομοσχεδίου που είναι, όπως είπε:

Τα θεματικά καθεστώτα που εξειδικεύουν την πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι η αίτηση, η υπαγωγή και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου γίνεται αυτόματα, μέσα από ένα σύγχρονο ευέλικτο αποτελεσματικό και υγιές σύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα δικαίου και εμπιστοσύνη του επενδυτή προς την πολιτεία χωρίς να χρειάζεται να περιμένει δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα, πέραν των επιδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων, όπως οι φοροαπαλλαγές.

Δημιουργείται ένα σύγχρονο γρήγορο ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα.

«Επιταχύνοντας τα θεματικά καθεστώτα δημιουργούμε τις συνθήκες μιας ισχυρής ανάπτυξης, με στρατηγικές επενδύσεις. Δημιουργούμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της εργασίας του μέλλοντος και της προοπτικής», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Παπαθανάσης.

Αναπτυξιακός νόμος: Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «αφήνει εκτός του αναπτυξιακού νόμου τις ατομικές επιχειρήσεις και χιλιάδες ξενοδοχεία» ενώ της καταλόγισε «μεροληψία υπέρ των λίγων και ισχυρών ομίλων με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των πολλών, μικρών επιχειρήσεων».

Ο κ. Μαμουλάκης, υπεραμύνθηκε του αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η επιτυχία του αποδεικνύεται από το μέγεθος των υπαχθέντων φορέων που ήταν 42,08% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 28,79% μικρές, 18,95% μεσαίες και 10,18% μεγάλες. «Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στόχευσή μας ήταν η ανάπτυξη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνιστούν ένα ζωτικής σημασίας κύτταρο για την ελληνική οικονομία», ανέφερε. Παράλληλα, έκανε λόγο «για μεροληψία και ιδεοληψίες της κυβέρνησης» και για «νομοθετικό έργο τρόμου».

«Πρόκειται σαφώς για μία μελετημένη και οργανωμένη εξόντωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που είναι συνέχεια του δρομολογημένου κυβερνητικού σχεδίου, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και στο Εθνικό Σχεδίο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του σχεδίου υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον υπουργό. Επιφέρει τροποποιήσεις που δείχνουν ότι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης. Μία στις δύο επιχειρήσεις θα βρει κλειστή την πόρτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από την χρηματοδότηση», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση νομοθετεί αρνούμενη να αντιληφθεί την πραγματικότητα από τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και της ακρίβειας που σαρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν βιώνουν το success story που αφηγείστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που νομοθετείτε ως οι κίνδυνοι να έχουν εξαλειφθεί».

Αναφερόμενος στην καινοτομία της θεματικής στόχευσης των καθεστώτων ενίσχυσης, ο κ. Μαμουλάκης υποστήριξε ότι «υποκρύπτει τη μεθόδευση διοχέτευσης των ενισχύσεων πάλι, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις καλά πληροφορημένες εκ των έσω, που θα έχουν έτοιμους τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και τα business plans προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις».

«Για αυτές τις επιχειρήσεις εργάζεστε και προκρίνετε την άμεση μέθοδο αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων. Για αυτές τις επιχειρήσεις αυξάνετε τα όρια των μέγιστων ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν ανά επενδυτικό σχέδιο. Ο κίνδυνος να αφανιστούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ήδη βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, την έλλειψη πρόσβασης στη τραπεζική χρηματοδότηση και που θα αποκλειστούν και από τις ενισχύσεις του παρόντος νόμου, στα δικά σας μάτια φαντάζει ως ευκαιρία», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνοντας, τόνισε: «Η κυβέρνησή σας μπορεί να ζει στη χώρα των θαυμάτων, οι Έλληνες πάντως όχι. Αυτό που αμφισβητείτε σήμερα, μέσα από την ιδεοληπτική σας άποψη αναφορικά με το πως θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας, είναι το δικαίωμα σε μία ανάπτυξη συμπεριληπτική, που δεν θα αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία. Αυτό το δικαίωμα, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύουμε να το υπερασπιστούμε».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «αφήνει εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου αρκετές κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Υπάρχει μία ανεξήγητη εχθρότητα της κυβέρνησης εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς δεν προβλέπεται το κίνητρο της επιδότησης – επιχορήγησης προς τις Μεσαίες Επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζεται ως εθνικό και καθολικό αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα άθροισμα αποσπασματικών και ασύνδετων ρυθμίσεων οι οποίες ουδόλως συνιστούν συνεκτική και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική».

Όπως ανέφερε ο κ. Πάνας από το νομοσχέδιο απουσιάζουν:

Ουσιαστικές συνέργειες ανάμεσα στους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου με αυτούς του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των υπολοίπων εθνικών σχεδίων, που μνημονεύονται σε αυτό, καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μία σοβαρή ανάλυση της παραγωγικής θέσης της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

Η έννοια μιας στοχευμένης στρατηγικής «Εθνικής Προστιθέμενης Αξίας», που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό του Αναπτυξιακού Νόμου σε κάποια σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην εξάλειψη των συχνών και πολύ μεγάλων καθυστερήσεων, που σημειώνονται μέχρι την απόφαση ένταξης των επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώτα ενίσχυσης. Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου φαίνεται ότι δεν θα διευρυνθεί όσο πρέπει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν θα επιφέρει οικονομίες κλίμακος, ούτε θα επιτύχει τον αναγκαίο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την πράσινη μετάβαση, ενώ αμφίβολη είναι και η ενίσχυση της απασχόλησης», σημείωσε ο κ. Πάνας, κλείνοντας την τοποθέτησή του.