Να στελεχωθεί επιτέλους το Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης με γιατρούς ζητά ο δήμαρχος κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Σε συνέντευξη του στο skyrodos.gr ο κ.Παπακαλοδούκας αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ που απειλεί με λουκέτο τις επιχειρήσεις του νησιού.

” Δε λέω για τη Σύμη αλλά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι στο Καστελόριζο ο ΦΠΑ είναι στο 24%.” , λέει ο κ.Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος Σύμης αναφέρεται στην έλλειψη γιατρών που είναι απειλή για τη υγεία μικρών και μεγάλων αλλά και για το Κέντρο Υγείας του νησιού που εδώ και ένα χρόνο παραμένει κλειστό αν και κόστισε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο κ.Παπακαλοδούκας απάντησε ότι είναι καλύτερη η κατάσταση αν και πρέπει να υπάρχει πλοίο που να διανυκτερεύει στη Σύμη.

Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος ο κ.Παπακαλοδούκας δήλωσε:

“Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά. Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση έργων. Μετά τον Ιανουάριο θα πιάσουμε δουλειά ως προς τις εκλογές . Ο κόσμος θα κρίνει αν ο δήμαρχος της Σύμης πρέπει να συνεχίσει. Είμαι 20 χρόνια στις επάλξεις. Το έργο που έχει γίνει δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες εποχές. Μια επιτυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις” .

Η συνέντευξη του κ. Παπακαλοδούκα αναλυτικά:

Πώς εξελίχθηκε η τουριστική σεζόν για τη Σύμη;

Η σεζόν εξελίχθηκε πολύ καλά από πλευράς αφίξεων επισκεπτών. Αναφέρομαι σε αυτούς που έμεναν στη Σύμη.Εμεις έχουμε τρεις κατηγορίες τουριστών . Είναι, εκείνοι που έρχονται με τα ημερόπλοια, εκείνοι που διαμένουν στα ξενοδοχεία για μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες . Υπάρχουν και οι τουρίστες που φθάνουν στη Σύμη με τα σκάφη αναψυχής.

Συνήθως με σκάφη αναψυχής έρχονται και οι τουρίστες από τη γειτονική Τουρκία;

Ναι φέτος είχαμε μείωση στις αφίξεις από τη γειτονική χώρα με σκάφη αναψυχής. Τη μείωση προκάλεσε η υποτίμηση της λίρας και της οικονομικής κρίσης. Αλλαγές στη νομοθεσία δυσκόλεψαν πολύ τους γείτονες από το να έρχονται στη Σύμη και τα άλλα νησιά.

Η βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας βοήθησε τον τουρισμό;

Ναι γιατί είχαμε περισσότερες συνδέσεις με τα πλοία της Blue Star. Είχαμε τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Δεν ήμασταν πλέον στην άγονη γραμμή. Και το πλοίο της ΑΝΕΣ “Sebeco “συνέβαλε γιατί με αυτό μεταφέρονταν στη Σύμη τουρίστες που έρχονταν αεροπορικώς στη Ρόδο. Τα προηγούμενα χρόνια οι τουρίστες έμεναν πρώτα μια η δυο ημέρες στη Ρόδο.

Η πληρότητα στα καταλύματα του νησιού συνοδεύθηκε και από αύξηση εσόδων;

Είχαμε περισσότερες αφίξεις . Πιστεύω ότι ήταν ανάλογα τα έσοδα. Να μην ξεχνάμε όμως ότι αυξήθηκαν και  τα έξοδα. Κάθε χρόνο έχουμε αυξήσεις τιμών.Να μην ξεχνάμε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% που ήταν πλήγμα για τους επιχειρηματίες.

Θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ και στα άλλα νησιά;

Δεν είναι δίκαιο αυτό που έγινε. Η εξαίρεση δηλαδή. Αφού βάζουν ως πρόσχημα τους λαθρομετανάστες το πρώτο νησί που έπρεπε να εξαιρεθεί είναι το Καστελόριζο.

Η αύξηση του ΦΠΑ είχε επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Σύμης;

Όλοι σχεδόν αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής και να ψωνίζουν από τα Σούπερ Μάρκετ του νησιού όλα τα απαραίτητα. Αυτό όμως αποτελεί πλήγμα για τις επιχειρήσεις της Σύμης. Τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ στη Ρόδο διαθέτουν τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές.

Κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Σύμη;

Είναι πλήγμα για τις επιχειρήσεις στη Σύμη. Δεν αφήνουν τους επιχειρηματίες να ανέβουν ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Σήμανση του επαρχιακού οδικού δικτύου Κω

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Ναι υπάρχει. Όπως ανέφερα στο αναπτυξιακό συνέδριο θα πρέπει να εξισωθούν οι τιμές των προϊόντων σε όλα τα νησιά. Όλα τα προϊόντα που είναι αναγκαία να κοστίζουν το ίδιο παντού. Τότε θα έχει επιτυχία το μεταφορικό ισοδύναμο.

Το μέτρο σαν μέτρο βοηθάει;

Δεν υπάρχει περίπτωση τα προϊόντα και με αυτό το μέτρο να πωλούνται στην ίδια τιμή. Πρέπει να δοθεί λύση από το κράτος.

Θα εξακολουθήσουν να είναι σε καλό επίπεδο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τη χειμερινή περίοδο;

Εμείς έχουμε τρία δρομολόγια με συμβατικό πλοίο άλλα τρία με το καταμαράν της ” Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή” . Δεν έχουμε πλοίο που να διανυκτερεύει στο νησί και να καλύπτει  που θα παρουσιαστούν να μεταφέρει ασθενείς αφού δεν έχουμε και γιατρούς. Έχω υποβάλλει αίτημα στον αρμόδιο υφυπουργό κ.Σαντορινιό προκειμένου να επιδοτηθεί το πλοίο της ΑΝΕΣ για να διανυκτερεύει στο νησί.

Ποιες ιατρικές ειδικότητες χρειάζονται για τη Σύμη;

Αποτελεί ντροπή το ότι έχει εδώ και καιρό τελειώσει το έργο κατασκευής του Ιατρείου της Σύμης και το κτίριο παραμένει κλειστό.Ειναι 900 τμ και πριν τεθεί σε λειτουργία θα θέλει … επισκευή. Μένει κλειστό εδώ και ένα χρόνο. Ζητήσαμε να αναβαθμιστεί και να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας. Κόστισε ένα εκατομμύριο ευρώ και δεν λειτουργεί!

Ως προς τις ειδικότητες ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε για την προκήρυξη θέσης Διευθυντή Γενικής Ιατρικής για τη Σύμη . Μέχρι τώρα δίνονταν … αντικίνητρα αφού οι γιατροί έπρεπε να παραιτηθούν από το ΕΣΥ για όσο διαρκούσε ο σχετικός διαγωνισμός. Έτσι δεν ερχόταν κανείς. Με την προκήρυξη θέσης Διευθυντή Γενικής Ιατρικής δεν απαιτείται παραίτηση από το ΕΣΥ. Χρειάζονται δύο γιατροί γενικής ιατρικής, ένας καρδιολόγος, ενας βοηθός ακτινολόγου και ένας οδηγός ασθενοφόρου. Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν.

Στα σχολεία υπάρχουν κενά;

Όχι έχουν καλυφθεί τα κενά. Προχωρούν όλα τα έργα και αυτά που αφορούν την προστασία του νησιού από πλημμυρικά φαινόμενα. Υλοποιούνται και άλλα έργα μεγάλα με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά γίνονται στην κυβέρνηση αυτό τον καιρό ποιό το σχόλιο σας;

Δεν έχω σαν δήμαρχος παράπονο. Όταν είχαμε τη θεομηνία και τις ζημιές ο κ.Σαντορινιός ήρθε άμεσα στη Σύμη και παρακολούθησε το έργο όσων εργάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών . Δόθηκαν και οι αποζημιώσεις. Πρώτη φορά εκτελούνται στη Σύμη έργα προϋπολογισμού 12.000.000. Το παράπονο μου είναι για τον τομέα της υγείας που νοσεί στο νησί μας. Σε αυτό υστερεί η κυβέρνηση. Πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Δεν μπορούν να παίζουν με την υγεία των παιδιών μας.  Μας φόρτωσαν με την αύξηση του ΦΠΑ. Δεν είναι ότι καλύτερο. Αδιανόητο στο Καστελόριζο να είναι το ΦΠΑ στο 24%. Αποτελεί ντροπή η εξαίρεση των νησιών που υποδέχονται παράνομους μετανάστες. Εμείς για 20 χρόνια είχαμε πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες. Τότε ο δήμαρχος πάλευε μόνος του. Τσακωνομουν με όλους.Κατηγορήθηκα. Συμμετείχα σε συνέδρια για το πρόβλημα στην Ιταλία και την Τουρκία. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε πρόβλημα.

Θα είστε υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;

Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά. Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση έργων. Μετά τον Ιανουάριο θα πιάσουμε δουλειά ως προς τις εκλογές . Ο κόσμος θα κρίνει αν ο δήμαρχος της Σύμης πρέπει να συνεχίσει. Είμαι 20 χρόνια στις επάλξεις. Το έργο που έχει γίνει δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες εποχές. Μια επιτυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις.

 222 total views,  2 views today